Podaljšek do aprila

KDD je z novim letom ukinila registrske račune, to pa ne pomeni, da je ukinjeno tudi premoženje na računih. Imetniki lahko z njim razpolagajo - ga prenesejo na trgovalne račune ali pa se mu odpovedo - še do aprila.

Registrski računi na KDD ne obstajajo več, a lastniki premoženja  lahko še do aprila izbirajo: lahko ga  prenesejo na 
trgovalne račune ali pa se mu odpovedo.

  Foto: STA
Registrski računi na KDD ne obstajajo več, a lastniki premoženja lahko še do aprila izbirajo: lahko ga prenesejo na trgovalne račune ali pa se mu odpovedo.  Foto: STA

LJUBLJANA > Registrskih računov formalno ni več, a hkrati premoženje, glede katerega se lastniki še niso opredelili, še ni bilo preneseno na sodni depozit.

Zadnji čas do aprila

V tem vmesnem obdobju, ko morajo na ministrstvih za finance in pravosodje pripraviti vse potrebno za prenos premoženja na sodišče, nematerializirani vrednostni papirji čakajo na prehodnem računu. Zamudniki imajo tako še vedno možnost, da jih brez zapletov dvignejo in prenesejo na račun pri bankah oziroma borznoposredniških hišah ali pa se svojim vrednostnim papirjem formalno odpovedo.

Do minulega tedna je bilo v Sloveniji še vedno kakih 109.000 ljudi, ki se še niso odločili, kaj narediti z delnicami, ki so jih pridobili iz naslova lastninjenja v začetku 90. let.

Kot kaže, bo prelomnica, do katere je morda vendarle dobro nekaj ukreniti, april. Do takrat naj bi postali pravnomočni sklepi sodišč o prenosu vrednostnih papirjev, ki jih lastniki niso prevzeli, veljati pa bi začela tudi novela zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih, s katero namerava vlada razjasniti še nekatera odprta vprašanja o prenosu.

109.000 lastnikov delnic se doslej še ni odločilo, kaj bi z njimi.

Ne narediti nič morda ne bo zastonj

Kdor bo zamudil še aprilski rok, si bo morda nakopal stroške. Prenos na sodni depozit bo namreč za posameznika brezplačen le, če vrednost njegovih vrednostnih papirjev ne presega sto evrov, če noben papir ni uvrščen na borzo in če imetnik od januarja 2014 ni prejel nobenih dividend. Premoženje se bo na sodnem depozitu hranilo pet let. V tem času ga bo lahko imetnik proti plačilu stroškov dviga znova prevzel. Če tega ne bo storil, bo premoženje prešlo v roke državi.

Kdor presodi, da se mu ne izplača odpirati trgovalnega računa pri banki ali borznoposredniški hiši, se lahko svojim delnicam tudi pisno odpove in ga že takoj prepusti državi oziroma Kapitalski družbi (Kad).

Odpoved v korist Kad sicer še ni zakonsko urejena. Poslanci naj bi jo v novelo zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih zapisali v začetku februarja. S prenosom na Kad želijo na ministrstvu za finance zagotoviti, da bodo koristi iz nematerializiranih vrednostnih papirjev razdeljene med vse državljane. Kad se mora namreč v skladu z zakonom preoblikovati v rezervni demografski sklad.

JANA KREBELJ


Najbolj brano