Pošta se bo pogajala samo še z enim sindikatom, v KS 90 ogorčeni

Vodstvo Pošte Slovenije se bo glede sindikalnih zahtev odslej pogajalo le še s Sindikatom delavcev prometa in zvez pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, medtem ko je Sindikat poštnih delavcev KS 90 po njihovem nima dovolj članov in zato ne more biti reprezentativen. V omenjenem sindikatu so presenečeni in ogorčeni.

V zvezi z nedavnim izrekom opozorila pred odpovedjo 
predsedniku Sindikata poštnih delavcev Saši Gržiniču so na 
Pošti Slovenije pojasnili, da je bil edini razlog kršitev delovnih 
obveznosti, namigovanja, da naj bi bilo opozorilo podano 
zaradi nepodpisanega dogovora, pa so ostro zavrnili. Foto: Denis Sabadin
V zvezi z nedavnim izrekom opozorila pred odpovedjo predsedniku Sindikata poštnih delavcev Saši Gržiniču so na Pošti Slovenije pojasnili, da je bil edini razlog kršitev delovnih obveznosti, namigovanja, da naj bi bilo opozorilo podano zaradi nepodpisanega dogovora, pa so ostro zavrnili. Foto: Denis Sabadin

MARIBOR > Kot so danes sporočili iz sindikata KS 90, gre za odločitev, ki je zakon o reprezentativnosti sindikatov ne predvideva in v praksi ni običajna. Po njihovem je nenavadno, da jim je Pošta reprezentativnost vse doslej priznavala, še konec lanskega leta, ko so se pogajali za spremembe kolektivne pogodbe in tudi sopodpisali njene spremembe.

"Takšno odločitev so sprejeli takoj po naši zavrnitvi podpisa pod ponujeni sporazum, ki se je nanašal na zahteve obeh sindikatov, saj za to nismo imeli mandata. Pa ne samo svojih članov in organov - zahteve, ki so se nanašale na izboljšanje delovnih pogojev in materialnega položaja zaposlenih na Pošti Slovenije, je s podpisom izjave podrlo več kot 3000 zaposlenih," so zapisali v sindikatu KS 90.

V zvezi z nedavnim izrekom opozorila pred odpovedjo predsedniku Sindikata poštnih delavcev Saši Gržiniču so pojasnili, da je bil edini razlog kršitev delovnih obveznosti, namigovanja, da naj bi bilo opozorilo podano zaradi nepodpisanega dogovora, pa so ostro zavrnili. Ker KS 90 tik pred zdajci dogovora ni želel podpisati, zdaj nadaljujejo pogajanja samo z večinskim sindikatom v podjetju, pravice iz dogovora z njim pa bodo veljale za vse zaposlene. Kot so dodali, si bodo še naprej prizadevali za nadaljevanje socialnega dialoga ter uskladitev in rešitev odprtih vprašanj.

Zato je odločitev poslovodstva po njihovem mogoče razumeti kot načrtno odločitev, da jih izrinejo iz socialnega dialoga v družbi, jih marginalizirajo in onesposobijo. Vodstvo Pošte so zato pozvali, da prizna in ohrani dialog z njimi, saj je to v interesu družbe in zaposlenih ter v izogib nadaljnjim zapletom, ki bi lahko "povzročili neslutene negativne posledice".

Na Pošti Slovenije zavračajo, da bi bilo vprašanje reprezentativnosti povezano z nedavnimi pogajanji z obema sindikatoma, ob koncu katerih je KS 90 tik pred zdajci odstopil od podpisa. Kot so povedali, ima delodajalec kadarkoli možnost preveriti reprezentativnost, zato so sindikat pozvali, da predloži dokazila, saj članstvo v sindikatih nasploh iz leta v leto upada.

"Ob načrtovanju ur za sindikalno delo smo ocenili, da je njihovo članstvo nizko, s seznama reprezentativnih sindikatov, ki ga vodi ministrstvo za delo, pa tudi ni razvidno, da bi bil KS 90 reprezentativen za dejavnost prometa in zvez," so pojasnili in dodali, da naj bi imel ta sindikat konec marca 295 članov, kar predstavlja le 5,3 odstotka vseh zaposlenih.

STA


Najbolj brano