Premier in Vili Kovačič iz oči v oči

“Pomembno je, da v enem mesecu ne porušimo tega, kar smo 20 let postopno gradili,” je premier Miro Cerar včeraj sporočil državljanom. Referenduma o drugem tiru po njegovih besedah ne sme biti, saj bi to ustavilo projekt, za katerega so si prizadevale vse dozdajšnje vlade. Cerar se je na posebni tiskovni konferenci prvič odzval na vložitev pobude za razpis referenduma, a nepričakovano ga je tam pričakal Vili Kovačič, prvopodpisani pod referendumsko pobudo.

Miro Cerar in Jure Leben sta predstavila argumente proti 
referendumu o drugem tiru. Foto: STA
Miro Cerar in Jure Leben sta predstavila argumente proti referendumu o drugem tiru. Foto: STA

LJUBLJANA > “Tisti, ki želijo zdaj ta projekt blokirati, izničiti ves ta trud, niso proti tej vladi, proti meni ali nekemu ministru. Želim, da državljanke in državljani dobro veste, da tisti, ki so proti temu projektu, so proti vam.” Tako neposredno je premier Miro Cerar včeraj naslovil prošnjo na državljane, naj ne sodelujejo v zbiranju podpisov za referendum. “To ni projekt leve ali desne strani političnega prostora, ne sme biti projekt za volilno kampanjo. To je projekt za Slovenijo, za našo prihodnost, predvsem tudi za naše otroke.”

Kovačič: Referendum bo!

Tiskovne konference, na kateri je premier nizal dobrobiti čim prejšnje izgradnje drugega tira in spomnil, da se z začetkom gradnje mudi, sicer bodo transportne poti zaobšle Slovenijo, se je udeležil tudi glavni pobudnik referenduma, Vili Kovačič. Tudi on si je vzel besedo, saj se je počutil izzvan s Cerarjevimi besedami, da želijo pobudniki referenduma blokirati razvoj države. “Največja blokada ste vi, ker nočete poslušati argumentov,” je Kovačič v burnem nastopu obtožil Cerarja. Premierja je označil za diktatorja.

Kovačič je izpostavil, da je osrednji problem trasa načrtovanega drugega tira, Cerarjeve trditve, da se vlada oziroma pristojno ministrstvo pogovarjata s civilno iniciativo, pa je označil za farso. “Zavedajte se, da referendum bo,” je še dejal Kovačič. Po koncu nastopa so ga policisti, zadolženi za varovanje vladnih prostorov, diskretno povabili, naj zapusti dvorano za novinarske konference.

Kovačičev nastop pri Cerarju in državnemu sekretarju na ministrstvu za infrastrukturo Juretu Lebnu, ki sta skupaj nastopila na včerajšnji tiskovni konferenci, ni sprožil odziva. Cerar je le zanikal Kovačičeve navedbe, da se vlada in ministrstvo o drugem tiru ne pogovarjata s civilno družbo.

Bi SDS zbirala podpise v škodo Orbanu?

Leben se je sicer predvčerajšnjim v Pekingu pogovarjal z madžarskim ministrom, ki mu je povedal, da je Madžarska še vedno zainteresirana za sodelovanje v projektu. Po Lebnovih besedah je bil madžarski sogovornik negativno presenečen, da lahko “nekateri posamezniki in nekatere kratkovidne politične stranke” blokirajo tako pomemben projekt.

Ker je sodelovanje pri zbiranju podpisov za referendum napovedala tudi SDS, se je Cerar včeraj opredelil do siceršnjih dobrih odnosov med SDS in stranko Viktorja Orbana, ki ima v rokah oblast na Madžarskem. Pojavljajo se ugibanja, da naj bi bil Orban v soboto gost na kongresu stranke SDS. Za kaj gre, bo pokazal šele razvoj dogodkov, je dejal Cerar. “Dejstvo je, da bi takšno zbiranje podpisov pomenilo konec sodelovanja z Madžarsko,” je dodal.

Madžarska se po Cerarjevih besedah želi prvič v zgodovini transportno preusmeriti prek Slovenije in zato vidi možnost dolgoročnega sodelovanja. Slovenska stran je madžarski že dala jasno vedeti da nista na voljo niti delež v Luki Koper niti železniška infrastruktura, o ostalih možnostih pa se obe strani še pogajata.

JANA KREBELJ


Najbolj brano