Profesor z UP soavtor članka, objavljenega v ugledni svetovni reviji

Znanstveniki Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu so prišli do pomembnega dosežka.

Slovenski avtorji raziskave (z leve) Roman Jerala, Helena 
Gradišar, Ajasja Ljubetič, Fabio Lapenta, Andreja Majerle, 
Duško Lainšček, Žiga Strmšek, Iva Hafner-Bratkovič, Jana 
Aupič, Mojca Benčina in Tomaž Pisanski.
Slovenski avtorji raziskave (z leve) Roman Jerala, Helena Gradišar, Ajasja Ljubetič, Fabio Lapenta, Andreja Majerle, Duško Lainšček, Žiga Strmšek, Iva Hafner-Bratkovič, Jana Aupič, Mojca Benčina in Tomaž Pisanski.  

LJUBLJANA > Razvili so proteinske kletke, ki se v celicah sestavijo v želeno obliko. Izumili so splošno metodo za načrtovanje kletk katerihkoli geometrskih oblik in dokazali, da se kletke pravilno zvijejo v človeških celicah in celo živih miškah, kjer ne povzročajo vnetja ali drugih neželenih odzivov.

Rezultate so objavili v znanstveni reviji Nature Biotechnology, ki velja za najuglednejšo znanstveno revijo na področju biotehnologije na svetu. Avtorji raziskave menijo, da imajo tovrstne proteinske kletke velik potencial za uporabo za dostavo zdravil, tvorbo sodobnih cepiv, katalizo kemijskih reakcij, snovanje funkcionalnih materialov in konstruiranje senzorjev. Med soavtorji članka je tudi profesor z Univerze na Primorske dr. Tomaž Pisanski.

Prvo avtorstvo raziskave si sicer delita dr. Ajasja Ljubetič ter Fabio Lapenta, poleg omenjenih pa so še preostali avtorji Helena Gradišar, Igor Drobnak, Jana Aupič, Žiga Strmšek, Duško Lainšček, Iva Hafner-Bratkovič, Andreja Majerle, Nuša Krivec, Mojca Benčina in Roman Jerala.

Spletno uredništvo


Najbolj brano