Prometno infarktni vikend

Morja željni turisti, ki so v soboto zgodaj popoldne odpravljali proti najbolj obleganima istrskima mejnima prehodoma, bodo prihodnje leto dvakrat premislili, kdaj in kod bodo šli proti hrvaški Istri. Pred mejnim prehodom Dragonja se je kolona ustvarjala že v 16 kilometrov oddaljenem Kopru, pred mejnim prehodom Sečovlje pa v dobrih deset kilometrov oddaljenem krožišču nad Jagodjem. Na drugih prehodih s Hrvaško je šlo hitreje.

Čakanje v koloni proti mejnemu prehodu Dragonja je marsikdo izkoristil za to, da si je vsaj 
pretegnil noge. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Čakanje v koloni proti mejnemu prehodu Dragonja je marsikdo izkoristil za to, da si je vsaj pretegnil noge. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ISTRA, BRKINI > Za nami je zadnji prometno infarktni vikend na primorskih cestah proti mejnim prehodom s Hrvaško. Po prvem avgustovskem vikendu, ko se tradicionalno proti hrvaškemu morju odpravijo Italijani, je minuli konec tedna sledil še drugi prometni infarkt, ki je običajno še hujši od prvega. V Istri se je minuli vikend res izkazal za letos najhujšega, na cestah pod Brkini pa ne. Največja gneča je bila zgodaj popoldne pred obema glavnima mejnima prehodoma v Istri. Proti Dragonji so se vozniki ustavili v koloni že v Kopru, proti Sečovljam pa na krožišču nad Jagodjem, tik po izteku izolske štiripasovnice. Tisti z najmanj sreče so se potem proti enemu in drugemu prehodu prebijali dobri dve uri. Kdor se je proti hrvaški Istri odpravil prej ali pozneje, je storil najboljše, kar je lahko.

Na mejnem prehodu Starod in Jelšane je šlo v soboto bistveno hitreje. Pod Starodom, od koder je v minulih letih segala kolona po glavni cesti skoraj do Kozine, so naši in hrvaški policisti za izstop iz države odprli kar štiri kolone in tako preprečili prometni infarkt v notranjosti države. Pred mejnim prehodom Starod se je v soboto nekaj minut pred deveto uro zjutraj nabrala kolona dobre štiri kilometre skoraj do Podgrada. Za izstop so na enem in drugem prehodu skoraj ves dan čakali največ dobre pol ure.

Največ pol ure je bila v soboto čakalna doba tudi na mejnem prehodu Sočerga, na mejnem prehodu Podgorje pa še manj. Nesreč, ki bi v soboto še dodatno ovirale promet, na primorskih cestah ni bilo, razen dveh trkov na avtocesti, zaradi katerih so nastale dolge kolone proti Primorski. Včeraj je bilo stanje veliko mirnejše, kolon skoraj ni bilo, na vseh primorskih mejnih prehodih pa je bilo treba za prestop meje v najslabšem primeru čakati pol ure.

DANIJEL CEK


Najbolj brano