Še danes vroče, jutri pa prihaja osvežitev

Če se pritožujete zaradi vročine, vas bo najbrž razveselila novica o ohladitvi, ki nas po vsej verjetnosti čaka v soboto proti večeru. Dežja ne bo veliko, čeprav marsikje kakšni plohi ne bomo ušli. Bo pa kar močno pihalo in ohladilo ozračje. A proti koncu tedna se bo temperatura spet dvignila na 30 in več stopinj Celzija.

Dež in veter bosta poskrbela za osvežitev, a proti koncu tedna 
bodo temperature spet poskočile; poletja še ni konec. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Dež in veter bosta poskrbela za osvežitev, a proti koncu tedna bodo temperature spet poskočile; poletja še ni konec. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PRIMORSKA > Danes bo še precej vroče, najviše temperature bodo na severnem delu Primorske in v notranjosti Istre, kjer je pričakovati do 34 stopinj. Ob morju bo vročino malce omilil maestral, tako da temperatura bržkone ne bo presegala 33 stopinj Celzija.

Jutri bo večji del dneva sprva še vroče in sončno. Na severnem delu Primorske sredi popoldneva, ob morju pa proti večeru in ponoči pričakujemo preobrat. Meteorologi napovedujejo izrazit prehod hladne fronte, ob tem bodo pogoste plohe in nevihte. Padavin ne bo veliko, njihova količina bo sicer lokalno pogojena, so pa na posameznih območjih možni občasni nalivi. “Šlo bo za hiter prehod fronte, ob morju bo vse skupaj morda trajalo zgolj dve ali tri ure, Bo pa izrazito burno in s precej vetra,” napoveduje dežurni meteorolog Jure Cedilnik z agencije za okolje.

Veter bo pihal iz smeri potovanja neviht, praviloma gre za severozahodnik. “Bo dokaj neugodno, sunki bodo lahko tudi precej močni. Dobro bi bilo, da na to mislijo organizatorji, ki v soboto zvečer pripravljajo prireditve,” priporoča Cedilnik. Veter bo ohladil ozračje, pričakujemo lahko prodor hladnejšega zraka. V nedeljo in v začetku prihodnjega tedna bodo tako temperature bistveno nižje kot v zadnjih dneh. Če zdaj presegajo dobrih 30 stopinj Celzija, se bodo temperature v začetku prihodnjega tedna ob morju ustavile pri 26 ali 27 stopinjah Celzija. A ne za dolgo. Proti koncu tedna bo spet bolj vroče, temperature se bodo spet povzpele na 30 in več stopinj Celzija. “Ne, poletja še ni konec,” zagotavlja Cedilnik.

V nedeljo, ponedeljek in morda še v torek zjutraj bo pihala burja. Ta bo toplejšo plast morja nekoliko odmaknila od obale, iz spodnjih plasti morja se bo hladnejša voda pomaknila više. “To kopalcem daje občutek, da se je voda ohladila, čeprav ne gre za to. Če bo sonce, bo ta občutek kmalu izginil. Po drugi strani pa se avgust preveša v drugo polovico, zato ni nujno, da se bo temperatura morja spet povzpela na 27 stopinj Celzija,” še napoveduje Cedilnik. SR


Najbolj brano