Sindikat pričakuje, da bodo sodbo spoštovali vsi direktorji gasilcev

Sindikat poklicnega gasilstva gasilske enote poziva, naj začnejo poklicnim gasilcem izplačevati 50 odstotkov višje nadomestilo stroškov za prehrano v času nočnega dela. Izgovora, da za to ni pravne podlage, direktorji brigad nimajo več, so prepričani v sindikatu. Delovno sodišče je namreč konec aprila v eni od individualnih tožb odločilo, da gasilcu iz Krškega pripada ta dodatek.

Aleksander Ogrizek (levo) in David Švarc Foto: STA
Aleksander Ogrizek (levo) in David Švarc Foto: STA

LJUBLJANA > Če gasilske enote ne bodo same od sebe sledile tej sodbi in začele višje nadomestilo izplačevati vsem svojim poklicnim gasilcem, bodo gasilci z masovnim vlaganjem tožb do tega dodatka prišli vsak zase. A to bi na koncu pomenilo le dodatne stroške tako za javne zavode kot za lokalne skupnosti, svarijo v sindikatu.

Zaradi tega je sindikat pisno pozval direktorje gasilskih brigad, naj začnejo že pri naslednji plači gasilcem obračunavati dodatek, ki v realnih številka pomeni dodatnega 1,84 evra na noč. Za približno 600 poklicnih gasilcev bi to skupaj naneslo 7500 evrov na mesec. “To niso velike vsote. To je mogoče 15 evrov na mesec in sramota je o teh številkah sploh govoriti. Država včasih stopi proti nam, zdaj so nas tudi direktorji tako daleč pripeljali, da smo morali v tožbo,” je nesoglasja, ki so pripeljala do pravdanja, povzel predsednik sindikata Aleksander Ogrizek.

Edina enota, kjer je direktor vsa leta brez težav izplačeval ta dodatek za prehrano v nočnem času, je bila gasilska enota v Trbovljah. Povsod drugje so se direktorji sklicevali na to, da za izplačilo nimajo zakonske podlage. “Pričakujemo od direktorjev, da bodo to sodbo spoštovali in jo začeli izvajati, saj so dobili zagotovilo, da imajo vso zakonsko podlago za uveljavljanje te določbe,” zdaj direktorjem sporoča sekretar sindikata David Švarc.

S to sodbo delovnega sodišča so po Švarčevih besedah demantirana vsa tolmačenja pravnih služb ministrstva za javno upravo in ministrstva za obrambo, predvsem pa ovrženi izgovori direktorjev gasilskih enot. Sodba sicer še ni pravnomočna. Direktor krške enote se lahko pritoži, a tudi za to bo šel davkoplačevalski denar, je v to, da se pred višjimi sodnimi instancami argumenti poklicnih gasilcev ne bodo zamajali, prepričan Švarc.

Čeprav je delovno sodišče v primeru tožnika iz Krškega odločilo, da mu mora tamkajšnja enota plačati nadomestilo za pet let nazaj, v sindikatu direktorje gasilskih enot pozivajo, naj vsem gasilcem poravnajo dolg od leta 2006, ko je začel veljati zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, do zdaj skupaj z obrestmi.

JANA KREBELJ


Najbolj brano