Slovenija in Velika Britanija za krepitev odnosov tudi po brexitu

Slovenija in Velika Britanija imata dobre odnose, ki jih želita krepiti tudi po brexitu, sta danes poudarila slovenski in britanski zunanji minister Karl Erjavec in Boris Johnson. “Hočemo močno Veliko Britanijo, močno EU in močno Slovenijo znotraj EU,” je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Johnson, sicer eden glavnih zagovornikov brexita.

Boris Johnson in Karl Erjavec Foto: STA
Boris Johnson in Karl Erjavec Foto: STA

LJUBLJANA > Britanski zunanji minister Boris Johnson se na delovnem obisku v Sloveniji mudi ob 25-letnici britanskega priznanja Slovenije in 25-letnici diplomatskih odnosov med državama.

Ministra sta izrazila prepričanje, da se bodo odnosi med Slovenijo in Veliko Britanijo okrepili in poglobili. “Bilo je odličnih 25 let, veselimo se naslednjih 250 let,” je dejal Johnson.

Johnson je dejal, da so zelo pomembna politična področja sodelovanja. Potrdil je, da Velika Britanija bo izstopila iz Evropske unije. “Zapustili bomo EU, a ne bomo zapustili Evrope,” je Johnson ponovil stališče Londona. “Hočemo močno Veliko Britanijo, močno EU in močno Slovenijo znotraj EU,” je dodal. “Nočemo, da EU oslabi, ampak jo hočemo podpreti od zunaj,” je pojasnil.

Karl Erjavec je odnose med državama označil za odlične, brez odprtih vprašanj, med Ljubljano in Londonom ves čas teče politični dialog. Vrhunec pa so odnosi po njegovem dosegli z obiskom britanske kraljice Elizabete II. leta 2008.

Gospodarsko sodelovanje se je po besedah Erjavca v zadnjih dveh letih povečalo za 18 odstotkov, z Johnsonom pa sta se dogovorila še za nadaljnjo krepitev.

Ministra sta danes govorila tudi o migrantski krizi. Johnson je dejal, da se Velika Britanija zaveda pomembne vloge Slovenije na področju migracij.

Erjavec je Johnsona danes tudi seznanil s potekom arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško. “Mi pričakujemo, da bo Hrvaška spoštovala mednarodne sporazume,” je poudaril Erjavec.

Govorila sta tudi o Zahodnem Balkanu ter izmenjala mnenje o stanju v regiji, s katerim, kot je dejal Erjavec, nista najbolj zadovoljna - tako v Makedoniji, BiH in drugod. Je pa po njegovem mnenju “primarno, da imajo te države evroatlantsko perspektivo”.

Vodjo britanske diplomacije sta danes sprejela še premier Miro Cerar in predsednik republike Borut Pahor. S premierjem sta ocenila, da je politično, gospodarsko in kulturno sodelovanje med državama na zelo visoki ravni. Zavzela pa sta se za iskanje nadaljnjih priložnosti, posebej na gospodarskem področju, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Glede vprašanja brexita sta Cerar in Johnson izrazila pričakovanje, da bo postopek izstopa potekal na konstruktiven način, “z ohranitvijo prijateljskih odnosov in poglobljenega sodelovanja med državami na različnih področjih tudi v prihodnje”. Poudarila sta tudi dobro skupno delovanje v okviru Nata in izmenjala poglede o varnostnih razmerah v Evropi in njeni soseščini, so še sporočili iz Cerarjevega kabineta.

Zatem sta se Johnson in Erjavec v Narodni galeriji skupaj udeležila slovesnosti ob 25-letnici britanskega priznanja Slovenije.

STA


Najbolj brano