Sodba na več kot 500 straneh

Medtem ko se Hrvati obnašajo, kot da to ni njihova stvar in samo še zaostrujejo svoje stališče o kontaminaciji in izstopu iz arbitražnega postopka, se v Sloveniji stopnjuje pričakovanje pred jutrišnjo objavo sodbe arbitražnega sodišča. Ta bo znana popoldne, približno ob 16. uri.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Slovenska stran se intenzivno pripravlja na dogodek, ki bo po 26 letih zakoličil našo južno mejo. Zato na državotvornih ministrstvih vlada skoraj izredno stanje, saj ničesar ne želijo prepustiti naključju. Pravijo, da imajo pripravljene scenarije za vse mogoče razplete.

Sodbo bo sicer jutri v Haagu med 14. in 16. uro javno razglasil predsednik arbitražnega sodišča, 86-letni Gilbert Guillaume. Hkrati bo dostopna tudi na spletni strani haškega sodišča, medtem ko jo bosta stranki v postopku, Slovenija in Hrvaška, prejeli že zjutraj. No, Hrvaška je že napovedala, da njenih uradnih predstavnikov ne bo na razglasitvi sodbe, ki je niti ne mislijo prevzeti.

V precejšnji zagati se je znašel predsednik Slovenije Borut Pahor, sicer s slovenske strani podpisnik arbitražnega sporazuma, ki ima za petek, 30. junija, načrtovan obisk foruma v Dubrovniku. “O obisku se bom posvetoval s predsednikom vlade in zunanjim ministrom, tudi s predsednico Hrvaške,” je dejal.

“Hrvaška se ne bo odzvala pozivu na branje odločitve arbitražnega sodišča. Tam ne bomo navzoči, to bo za nas dan, kot vsak drugi,” je napovedala hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in še poudarila, da Hrvaška ne bo dovolila implementacije odločitve arbitražnega sodišča. Slovenijo bo v Haagu predstavljal zunanji minister Karl Erjavec.

V času branja razsodbe bo v državnem zboru potekala seja odbora DZ za zunanjo politiko (začetek ob 14.30), na katero je vabljen tudi predsednik vlade Miro Cerar. Odbor bo obravnaval odločitev arbitražnih sodnikov. Do tedaj naj bi namreč strokovne ekipe že pripravile glavne poudarke razsodbe, za katero pričakujejo, da bo kar zajetna, najbrž daljša od 500 strani. Prav Cerar naj bi prvi v imenu slovenske države komentiral razsodbo, sledil bo vodja slovenske odvetniške ekipe Alan Pellet, zunanji minister Erjavec in drugi. Sicer pa bo za proučitev odločitve arbitražnega sodišča zagotovo potrebnih več dni, morda celo mesecev. Poleg tega pa bodo pravniki s področja mednarodnih odnosov zagotovo na različne načine razlagali zapisano.

Seveda pa je še bolj aktualno vprašanje implementacije oziroma uresničitve odločbe. V mednarodnem pravu namreč ne obstajajo načini prisilne izvršitve arbitražnih odločitev. Kljub temu slovenska stran poudarja, da bo razsodba dokončna in zavezujoča tako za Slovenijo kot za Hrvaško. Pri tem bo Slovenija upoštevala štiri načela: postopnost, legalnost, sorazmernost in potrpežljivost. Iz česar seveda sledi, da bo do implementacije minilo še veliko časa.

Šestmesečni rok, zapisan v arbitražnem sporazumu, se nanaša na začetne korake in priprave, ki jih morata državi narediti, šele nato pa naj bi sledila implementacija.

DENIS SABADIN


Najbolj brano