Stavka pilotov za zdaj ne povzroča nevšečnosti

Stavka pilotov Adrie Airways, ki se je začela danes ob 6. uri, za zdaj ne povzroča večjih nevšečnosti. Na letališču zaradi stavke ni posebnosti, opaziti je le več klicev v tamkajšnji klicni center, so povedali na Aerodromu Ljubljana. Več težav je verjetno pričakovati v četrtek, ko so že odpovedali nekaj letov.

Piloti Adrie Airways bodo danes stavkali do 22. ure, nato pa 
še v četrtek med 6. in 22. uro. Foto: STA
Piloti Adrie Airways bodo danes stavkali do 22. ure, nato pa še v četrtek med 6. in 22. uro. Foto: STA

LJUBLJANA > Piloti Adrie Airways bodo danes stavkali do 22. ure, nato pa še v četrtek med 6. in 22. uro. Za stavko so se odločili zaradi zmanjševanja pravic po izteku zadnje veljavne kolektivne pogodbe.

V Adrii Airways odpovedi letov danes sicer ne načrtujejo, je pa prišlo do sprememb pri številnih letih. Tako so prestavili ure odhodov letal proti Sarajevu, Podgorici, Bruslju, Pragi in Frankfurtu. Z nekajurno zamudo pa bodo na letališče na Brniku danes prispela letala iz Sarajeva, Dunaja, Amsterdama, Prage in Münchna.

Kot so pojasnili v letalskem prevozniku, stavka 106 pilotov od 113 pilotov. Lete danes izvajajo nestavkajoči piloti ter piloti partnerskih prevoznikov iz EU.

Stavka poteka v bazi Ljubljana, iz drugih baz, v Prištini, Lodžu in Frankfurtu, kjer je slučajno letalo na poziciji zaradi posebnih čarterskih prevozov, pa letenje poteka nemoteno.

Za četrtek so nekatere lete že odpovedali, in sicer v Zürich, Tirano in Prištino, prav tako ne bodo prispela letala iz Pariza, Züricha, Tirane in Prištine. Spremenili so tudi ure večjega števila letov. Potnike pozivajo, naj redno spremljajo aktualne potovalne informacije, ki jih družba objavlja na svoji spletni strani.

Do stavke v Adrii prihaja, potem ko se je s koncem februarja iztekla zadnja veljavna kolektivna pogodba o plačah in pogojih dela pilotov v Adrii. Nove kolektivne pogodbe Sindikat prometnih pilotov Slovenije in družba še nista sklenila, zaradi tega pa so se po 1. marcu pri delodajalcu začele zniževati pravice in pogoji dela pilotov, so zapisali v sindikatu.

Tako zahtevajo, naj Adria svojim pilotom do sklenitve novega dogovora zagotovi višino in obseg pravic in obveznosti iz delovnega razmerja, kot jih je določala zadnja kolektivna pogodba. Sindikat je stavke pilotov Adrie Airways napovedal tudi za 27. in 28. aprila ter 25. in 26. maja.

STA


Najbolj brano