Stavkovne aktivnosti napovedujejo tudi cariniki, pazniki in vojaki

Zaradi nezadovoljstva s pogajanji o odpravi plačnih anomalij vse več sindikatov grozi s stavko. Skupni stavkovni odbor je namreč ustanovilo tudi šest sindikatov, ki večinoma zastopajo uniformirane poklice, med njimi so cariniki, pazniki in vojaki. Od vlade med drugim zahtevajo spoštovanje lanskega dogovora in odpravo anomalij za plačno skupino J.

Zaradi nezadovoljstva s pogajanji o odpravi plačnih anomalij 
vse več sindikatov grozi s stavko. Foto: STA
Zaradi nezadovoljstva s pogajanji o odpravi plačnih anomalij vse več sindikatov grozi s stavko. Foto: STA

LJUBLJANA > Sindikat državnih organov Slovenije, Sindikat carinikov Slovenije, Sindikat ministrstva za obrambo, Sindikat veterinarjev Slovenije, Sindikat vojske, obrambe in zaščite ter Sindikat pilotov ministrstva za obrambo so se namreč danes preoblikovali v skupini stavkovni odbor.

K temu je, kot so sporočili, pripomoglo "vse bolj jasno sporočilo vlade oziroma njenih predstavnikov, ki nam na svoj način skozi pogajanja nedvomno sporočajo, da lahko le s stavkovnimi aktivnostmi dosežemo pravično odpravo anomalij za vse državne uslužbence, ki jih zastopamo in so nastale s sprejetima dogovoroma, ki ju je vlada podpisala tako z obema policijskima sindikatoma kot s sindikatom zdravnikov Fides".

Poleg tega so se po njihovi oceni v pogajanjih za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za državno upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti znašli na mrtvi točki. Takšno nadaljevanje pogajanj ni več mogoče, so prepričani.

Od vlade zahtevajo, da dosledno spoštuje dogovor s sindikati, podpisniki dogovora iz leta 2016, ki se nanaša na pooblaščene uradne osebe in vojake. Zahtevajo tudi odpravo anomalij za plačno skupino J do štiri plačne razrede, saj je to najslabše plačana skupina državnih in ostalih javnih uslužbencev. Želijo tudi, da se ovrednotijo prepovedi in omejitve v normativnem delu kolektivne pogodbe za državno upravo, so pojasnili.

Več o razlogih za oblikovanje skupnega stavkovnega odbora in nadaljnjih aktivnostih bodo v sindikatih pojasnili na torkovi novinarski konferenci.

Doslej sta se v stavkovna odbora preoblikovala že oba policijska sindikata, Sindikat policistov Slovenije in Policijski sindikat Slovenije. V obeh so nezadovoljni s pogajanji o odpravi plačnih anomalij.

Iz istega razloga so možnost stavke za jesen napovedali tudi najslabše plačani javni uslužbenci. Pod okriljem Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije so minuli teden pred vlado pripravili tudi protestni shod.

STA


Najbolj brano