V Butanu se zanimajo za slovensko čebelarstvo

Butanski kmetijski minister Lyonpo Yeshey Dorji je v okviru dvodnevnega delovnega obiska v Sloveniji danes obiskal Čebelarsko zvezo Slovenije. Tam so mu med drugim predstavili čebelarstvo pri nas, gost pa je ob tem izrazil željo po nadaljnjem sodelovanju predvsem v smeri izobraževanja njihovih čebelarjev in prenašanju dobrih čebelarskih praks.

Butan se zanima za  izobraževanje njihovih čebelarjev pri 
Slovencih.  Foto: Leo Caharija
Butan se zanima za izobraževanje njihovih čebelarjev pri Slovencih.  Foto: Leo Caharija

LUKOVICA > Kot so sporočili iz čebelarske zveze, so gosta informirali o sodobnem čebelarjenju in organiziranosti čebelarstva v Sloveniji. Butanski minister Lyonpo Yeshey Dorji je, kot je dejal, sam velik ljubitelj čebel in narave nasploh. Slovensko čebelarstvo visoko ceni in želi prenesti dobre prakse tudi v njihovo kraljevino, kjer je ta dejavnost še dokaj slabo razvita.

V tej povezavi je tudi izrazil željo po nadaljnjem sodelovanju predvsem v smeri izobraževanja njihovih čebelarjev in prenašanju dobrih čebelarskih praks. Pri tem je čebelarska zveza pripravljena pomagati in sodelovati.

Minister na Rakitni

Čebelarska zveze je butanskemu ministru predstavila tudi projekt ustanavljanja Mednarodnega izobraževalnega centra za čebelarstvo v Sloveniji in aktualne projekte, ki potekajo, kot so prizadevanja za razglasitev svetovnega dneva čebel in kandidatura Slovenije za organizacijo Apimondije 2021.

Butanskega ministra je prvi dan obiska, v ponedeljek, sprejel državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marjan Podgoršek. Sogovornika sta nadaljevala pogovore o sodelovanju na področju trajnostnega upravljanja z gozdovi, je objavljeno na spletni strani kmetijskega ministrstva.

Gost je obiskal tudi Slovenski gozdarski inštitut, kjer so mu predstavili delovanje slovenskega gozdarskega sektorja in stanje slovenskih gozdov. Na območju Rakitne si je ogledal stanje na terenu po žledolomu leta 2014 in pristop slovenske gozdarske stroke k obnovi gozdov po naravnih nesrečah.

Minister si je ogledal tudi lesene hiše

Butanski minister si je prvi dan obiska ogledal še proizvodnjo lesenih hiš v podjetju Riko.

Sodelovanje med Slovenije in Butanom je bilo okvirno vzpostavljeno decembra 2015 v okviru projekta Euforino, ki ga je podprlo tudi kmetijsko ministrstvo. Lani so Slovenijo obiskali butanski strokovnjaki s področja gozdarstva.

Tokratni obisk butanskega ministra za kmetijstvo in gozdove sledi vabilu ministra Dejana Židana in ima namen poglobiti in razširiti sodelovanje med državama. Slovenija namreč ob dosedanjem sodelovanju z Butanom prepoznava sinergije v dobrih praksah na področju podnebnih sprememb in trajnostnega upravljanja z gozdovi ter s tem v povezavi tudi pri sodelovanju na področju čebelarstva, so še pojasnili na kmetijskem ministrstvu.

STA


Najbolj brano