Žabicam bodo pomagali prečkati nevarne poti

Vsako leto se dvoživke selijo iz prezimovališč v gozdovih v mrestišča v mlakah. Ker med svojo selitveno potjo prečkajo tudi prometne ceste, jih veliko konča pod kolesi avtomobilov. Društvo za pomoč živalim Žverca bo zato letos ponovno organiziralo prostovoljno akcijo in jim pomagalo prečkati cesto.

Med prostovoljci, ki poskrbijo za varen prehod žab čez cesto, 
je vsako leto več otrok.
Med prostovoljci, ki poskrbijo za varen prehod žab čez cesto, je vsako leto več otrok. 

PRIMORSKA > Vse akcije se začnejo, ko je temperatura zraka nekaj dni nad štiri stopinje in je v zraku dovolj vlage. Letošnja spomladanska selitev se bo začela v naslednjih treh tednih. Iz zemlje dvoživke prilezejo, ko se zvečeri in čez cesto skakljajo približno dve uri. V tem času prostovoljci prenašajo žabice v smer njihove selitve.

Vsako leto se pridružijo prostovoljci vseh starosti, med katerimi je tudi vedno več otrok, ki pa morajo priti v spremstvu staršev. “Pomembno je, da mladi sodelujejo pri takšnih akcijah, zato da jim bo postalo samoumevno, da je potrebno zaščititi živali in okolje,” pravi Monika Koprivnikar iz društva.

Društvo je akcije začelo izvajati že pred devetimi leti v Hrašah pri Smledniku, ko so začeli opažati povožene žabice na nekaterih cestnih odsekih. “Reševanje smo si zastavili bolj množično in zato smo povabili tudi druge ljudi. Najprej smo se ljudem zdeli čudaški, a potrebno je skrbeti za svoje okolje, ki smo ga že tako uničili,” je povedala Koprivnikarjeva. Začeli so s tremi prostovoljci, nekaj let kasneje pa se jim je začelo pridruževati vedno več ljudi, s pomočjo katerih so postavili zaščitne mreže in včasih rešili tudi do 15.000 dvoživk. Do letošnjega leta so v Hrašah prenesli čez cesto že več kot 73.000 dvoživk. Cilj društva je sicer narediti podhode, saj so ograje le kratkoročna rešitev.

S svojimi akcijami so ozaveščenost prenesli tudi na druge ljubitelje živali, ki organizirajo podobne žabje akcije po vsej Sloveniji. Lani so se prvič organizirali tudi Primorci, ki pomagajo žabicam pri Vanganelskem jezeru.

Poteka akcij se vnaprej ne da napovedati, zato je potrebno spremljati obvestila, ki bodo objavljena na spletni strani društva. Tam so objavljene tudi vse informacije za prostovoljce in zemljevid z lokacijami, kjer bodo potekale akcije .AZ


Najbolj brano