Zaveza prodati NLB še letos ostaja

Slovenija bo spoštovala dane zaveze in bo nadaljevala prodajo Nove Ljubljanske banke (NLB), kot je bilo predvideno - do konca leta 2017. Tako je po sestanku z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager v Bruslju povedala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.

Slovenija ni predlagala podaljšanja roka za prodajo NLB.  Foto: STA
Slovenija ni predlagala podaljšanja roka za prodajo NLB.  Foto: STA

BRUSELJ > Pred sestankom so se namreč pojavila ugibanja, da bi Slovenija včeraj utegnila zaprositi za odlog prodaje NLB.

Ministrica Mateja Vraničar Erman je pojasnila, da sta se s komisarko Margrethe Vestager dogovorili za nadaljnje tesno sodelovanje pri zagotavljanju, da bodo zaveze spoštovane v maksimalni možni meri, a tudi ob upoštevanju posebnih okoliščin, ki jih je v slovenskem primeru treba zagotoviti, da lahko postopke izpeljemo kot odgovoren lastnik, je poudarila ministrica. “V vsaki fazi postopka bomo preverjali okoliščine in možne izide, tako da so vse poti odprte. A naše temeljno sporočilo je, da smo zavezani spoštovati dane zaveze in da bomo s postopki nadaljevali,” je izpostavila.

V povezavi z bruseljskimi pogoji za morebitno podaljšanje roka pa je ministrica dejala, da želi Evropska komisija običajno uravnotežen pristop. V vseh dosedanjih primerih, ko je spremenila zaveze s podaljšanjem roka, je na drugi strani zahtevala zaostritev kakšnih drugih zavez, je pojasnila.

“A o tem danes nismo govorili, ker je še vedno naša prva opcija, da nadaljujemo z vsemi postopki in izpolnimo zaveze v danih rokih,” je poudarila ter dodala, da bodo sproti spremljali vsak korak in sprejemali odločitve. Kot so naknadno sporočili z ministrstva za finance, je cilj postopka prodaje NLB in potem tudi Abanke maksimizirati povračilo sredstev, ki jih je država v okviru sanacije vložila v obe banki. Dodali so, da komisarka Vestagerjeva to izhodišče Slovenije razume, a obenem izpostavlja, da v samem postopku ne sme priti do izkrivljanja konkurence na trgu. NR


Najbolj brano