Židan: Največjo kazen lahko zadajo potrošniki

Kmetijski minister Dejan Židan je kolegom na svetu ministrov v Bruslju predstavil zadnje raziskave trga glede dvojne kakovosti hrane na trgovskih policah v Sloveniji. Evropski vrh je napovedal samostojno preiskavo evropskega trga, Židan pa je izpostavil, da lahko potrošnik nepoštene prakse najbolj kaznuje tako, da izbere drug izdelek.

Kmetijski minister Dejan Židan Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Kmetijski minister Dejan Židan Foto: Zdravko Primožič/Fpa

BRUSELJ > Kmetijski ministri EU so danes v nizu tem obravnavali tudi vprašanje dvojne kakovosti hrane, prisotna pa je bila tudi evropska komisarka za pravosodje in potrošnike Vera Jourova. Slovensko ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pozvala, naj ji dostavi vse podatke, ki so jih pridobili v okviru preiskave trga prehranskih izdelkov.

Židan je dejal, da je pomembno, da se nadaljuje s preiskavo trga in da se o tem redno obvešča potrošnike. Ob tem pa je pojasnil, da komisarka resno razmišlja o samostojni preiskavi evropskega trga, kar bi lahko bila osnova za pravno ukrepanje proti nepoštenim trgovskim praksam.

"Še večja kazen kot preganjanje in kaznovanje pa za takšne proizvajalce predstavlja izbira potrošnika. Ta jih lahko kaznuje tako, da poseže po drugi hrani, kar je bistveno večja kazen kot kakršnikoli prekrškovni postopek," je poudaril.

Študijo dvojne kakovosti hrane sta predstavili tudi Češka in Slovaška. Židan ob tem ugotavlja, da takšnih odstopanj pri blagovnih znamkah, kot so jih odkrili v omenjenih državah, v Sloveniji ni bilo zaznati. Ministre pa je opozoril na trgovske blagovne znamke, kjer so lahko proizvodi identični, a v različnih državah narejeni za različne trge. Izpostavil je, da je razlika v ceni lahko velika in je zelo odvisna od kakovosti proizvoda.

Komisarka izhaja iz predpostavke, da ima evropski pravni red že sedaj močno zakonodajo, ki preprečuje nepravične trgovinske prakse. Zato bodo sedaj usmerili posamezne državne organe, kjer so izvajali študije prehranskega trga, kako naj ukrepajo proti nepoštenim trgovinskim praksam.

"V Sloveniji bomo naredili še širšo raziskavo, in sicer še letos. o tem bomo sproti obveščali potrošnike. Potrošnik se mora zavedati, da če kje, sta pri trgovskih blagovnih znamkah cena in kakovost proizvoda v neposredni povezavi. Potrošniki se moramo naučiti, da ko kupujemo hrano, stalno prebiramo tudi deklaracije," je še poudaril minister.

Po predstavitvi študij se je oglasilo več držav. Večina je izpostavila, da mora imeti izdelek, ki ga potrošniki zaznavajo kot identičen, enake kakovostne parametre. Če to ne drži, pa je to po mnenju večine kršitev trgovskih praks.

V torek bodo ministri razpravljali o vprašanju izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran, a posebnih novic ni pričakovati. Rok za ugovor proti delegiranemu aktu za dodelitev izjeme Hrvaški se izteče v sredo, zavrnitev je sicer teoretično mogoča, a v praksi skoraj neizvedljiva.

Ob robu zasedanja je minister Židan danes podpisal tudi skupno izjavo 13 članic unije o soji.

STA


Najbolj brano