“Čestitke še prihajajo”

Če ta teden za kajakaše in kanuiste na divjih vodah s svetovnim prvenstvom predstavlja vrhunec sezone, so sprinterji na mirnih vodah z njim opravili že pred mesecem dni. Za takratne nastope smo v uredništvu PN za športnico meseca izbrali Špelo Ponomarenko Janić.

Špela Ponomarenko Janić se je na avgustovskem svetovnem 
prvenstvu v Račicah veselila dveh bronastih odličij.  Foto: Kajakaška Zveza Slovenije
Špela Ponomarenko Janić se je na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Račicah veselila dveh bronastih odličij.  Foto: Kajakaška Zveza Slovenije

KOPER > Za koprsko kajakašico je zelo uspešno tekmovalno leto. Po olimpijski sezoni se je očitno vrnila še močnejša, motivacija pa pri njej ni bila nikdar vprašljiva. Potem ko sta se njeni ekipi pod taktirko trenerja in moža Stjepana Janića priključili mlajši primorski kajakašici Anja Osterman in Mia Medved, pa je Špela Ponomarenko Janić, ki bo na začetku oktobra praznovala 36. rojstni dan, dobila nov zagon. To so pokazali rezultati iz pretekle sezone, v katerih se je na največjih tekmah vselej povzpela na zmagovalne stopničke.

Vrhunec je bilo seveda svetovno prvenstvo konec avgusta. V Račicah se je okitila z bronastima odličjema, posamičnim na 200 metrov in v navezi z Ostermanovo na 500 metrov. Zaporedne uvrstitve na zmagovalne stopničke so ji prinesle tudi prestižno zmago v svetovnem pokalu. “Čestitke še vedno prihajajo in sem jih seveda vesela. Pomenijo tudi spodbudo pred novo sezono. Z oktobrom pa se že začnem pripravljati na prihodnje izzive. Vadbeni načrti v osnovi ostajajo nespremenjeni. V recepte, ki se obnesejo, pač ne velja posegati. Je pa res, da Stjepan vsakič poskrbi za kakšno podrobnost oziroma dodatek, ki se nato izkaže za pomembnega v nadaljevanju.”

> Z razširitvijo tekmovalne ekipe v pretekli sezoni je šlo vendarle za svojevrstno novost. Takšna je bila tudi vpeljava dvojca. Bi naveza z Anjo Osterman lahko obveljala tudi v srednjeročnem obdobju oziroma do olimpijskih iger v Tokiu leta 2020?

“Ko sva opravili prve treninge, sem bila zelo skeptična oziroma nisem videla pravega smisla. Z Anjo se preprosto nisva ujeli v čolnu, Stjepan pa je bil prepričan, da se lahko dvojec obnese. Po krajšem premoru sva v novem vadbenem ciklu res začutili občuten napredek, ki se je nato le še stopnjeval na tekmi svetovnega pokala, evropskem in svetovnem prvenstvu. Skupnih rezerv je še dovolj, drugo vprašanje pa je, ali bodo pristojni prisluhnili željam tekmovalcev in prilagodili olimpijski urnik. V Riu je bil denimo preveč zgoščen, da bi lahko uspešno veslala v dvojcu na 500 metrov in na 200 metrov posamično.”

> Vas je odlična poolimpijska sezona presenetila?

“Kazalci v pripravljalnem obdobju so dali slutiti, da bi se lahko zgodba zavrtela v pravo smer. Lahko rečem, da smo vse naredile korak naprej. Anja in Mia sta me na treningih želeli dohiteti, notranja konkurenca pa je vedno dodatna spodbuda in ponuja možnost primerjave. Ne nazadnje prinaša skupinski trening vselej dobrodošlo popestritev.”

> Pozimi se praviloma odpravite na trening v Avstralijo. Bo tako tudi pred novo sezono?

“Malo za šalo, malo zares: vprašanje je, če nas bodo še sprejeli medse, ker smo postali tako dobri. Ena od opcij je tudi Nova Zelandija, ki pa je dražja. Vadbene baze blizu Brisbana smo se že navadili. Vse, kar potrebujemo, imamo pri roki, lahko pa se zanesemo tudi na logistično pomoč avstralskih prijateljev. Kakorkoli, do odhoda v Avstralijo bodo v ospredju suhi treningi. Zimsko veslanje na vodi mi po lastnih spoznanjih ni prineslo nobene koristi. Prej nasprotno.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano