Državna prvaka Norveške in Kosova

Brata Poklar izhajata iz ene najbolj rokometnih družin na Primorskem, po odhodu iz Kopra pa sta ubrala vsak svojo pot. Letos sta tako oba nastopala v evropskih tekmovanjih in osvojila tudi naslova državnih prvakov s kluboma, ki se nahajata na povsem različnih koncih Evrope.

Tine Poklar se je  uveljavil v dresu norveškega Elveruma.
Tine Poklar se je uveljavil v dresu norveškega Elveruma.  

KOPER > Nejc Poklar je nase opozoril že v mlajših letih, saj je bil v dresu slovenske kadetske reprezentance izbran za najbolj koristnega igralca evropskega prvenstva v Srbiji leta 2004. Rokometaš, ki lahko igra na položaju organizatorja igre, srednjega in levega zunanjega igralca, je zrasel v koprskem Cimosu. Leta 2010 je prestopil v Celje, potem pa igral za libanonski As-Sadd Club, iranski Goharzamin, nemški Bayer Dormagen, avstrijski Raiffeisen Bärnbach-Köflach in nazadnje za kosovski klub Besa Famiglia iz mesta Pejë (Peć).

“Po igranju v Celju sem se za eno sezono vrnil v Koper, a je klub tedaj razpadel. Moral sem v tujino in ponudila se je priložnost za odhod v Libanon, kjer sem ostal tri mesece. V bistvu smo bili v Bejrutu še najmanj časa, saj smo se pripravljali predvsem v Tuniziji in v Katarju. Tam je bilo tudi na sporedu azijsko klubsko prvenstvo, ki je trajalo tri tedne. Naša ekipa je bila sestavljena le za ta turnir, ob meni so igrali tudi zvezdniki, kot sta Jerome Fernandez in Javier Hombrados. Potem sem odšel v Iran, tam ostal šest mesecev in vse je bilo super. Nato sem se vrnil v Evropo, v drugo nemško ligo v Dormagen pri Kölnu. Sledila je selitev v Avstrijo, lani pa sem odšel na Kosovo. Raje igram nekje, kjer je sezona malce krajša, kjer se ne vleče skoraj vse leto. Kosovsko rokometno zvezo so sicer šele pred dvema letoma vključili v EHF, a so Kosovarji zelo ambiciozni. Prek športa želijo povečati mednarodno prepoznavnost države. Zato v šport, tudi v rokomet, vlagajo veliko denarja. Klub Besa Familia je v minuli sezoni prvič nastopila v evropskih pokalih. V prvem krogu pokala EHF smo nesrečno izpadli proti Dukli iz Prage, na koncu sezone pa smo bili ponovno prvaki Kosova. Vodstvo kluba si želi priti v ligo prvakov. Če bo politika dovoljevala, bomo nekega dne sodelovati tudi v regionalni Ligi Seha,” je pojasnil 30-letni Nejc Poklar, ki trenutno še razmišlja o vrnitvi na Kosovo. Kljub ugodni letalski povezavi med Prištino in Ljubljano bi vseeno raje igral malce bliže domu.

26-letni Tine Poklar pa je ob razpadu koprskega RK Cimos, kjer je igral do leta 2013, najprej odšel v mariborski Branik, pri kateremu zadnja leta redno črpajo okrepitve iz primorskega rokometnega bazena (Jure Vran, Borut Mačkovšek, Dušan Fidel, Andraž Velkavrh). Lani se je rokometaš, ki igra na položaju levega zunanjega igralca, preselil na Norveško in tam zablestel v dresu Elveruma, s katerim je letos uspešno nastopal v skupini C lige prvakov ter postal norveški prvak.

“Najprej sem se pozanimal, kako je na Norveškem, za kakšno državo gre, kakšen je klub. Življenje je drago, ampak je vse zelo urejeno. Kar se dogovoriš, tudi dobiš. S sedanjo ekipo sem zelo zadovoljen. Postali smo državni prvaki, drugi smo bili v pokalu, čaka nas nov nastop v ligi prvakov in zato verjamem, da je pred nami nova lepa sezona. Zanimanje za rokomet je na Norveškem čedalje večje, dvorane so nabito polne, predvsem v končnici prvenstva. Nacionalni televizijski kanal prenaša vsaj eno tekmo vsakega kroga prvenstva v živo, v našem klubu ima že več kot polovica gledalcev letne abonmaje, poleg tega pa je norveška reprezentanca letos osvojila prvo medaljo na večjih tekmovanjih. Mogoče je bil norveški rokomet v preteklosti malce v senci ostalih skandinavskih držav, ampak kakovost lige je bila vedno dobra. Kdor igralsko uspešno igra na Norveškem, so mu odprta vrata v nemško bundesligo, ali vsaj na Dansko,” je pojasnil Tine Poklar.

Na Norveškem so sicer v preteklosti uspešno nastopali Primorci Darko Grzentič, Vasja Furlan in Blaž Vončina, Tine pa je pravkar podaljšal pogodbo s klubom še za eno sezono. Nato se bo morda spet preselil drugam: po vzoru starejšega brata najbrž tudi on bliže domu.

SANDI JERMAN


Najbolj brano