Elita je blizu in hkrati daleč

Danes se začenja liga prvakov za rokometaše, v kateri bo bolj ali manj vidno vlogo imela kopica slovenskih zdomcev oziroma reprezentantov. Celjani ostajajo stalnica v zgornjem domu tekmovanja, v spodnjem pa so se jim pridružili Velenjčani.

Izolan Borut Mačkovšek (v skoku) bo moral s Celjani premagovati visoke ovire v ligi prvakov.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Izolan Borut Mačkovšek (v skoku) bo moral s Celjani premagovati visoke ovire v ligi prvakov.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NOVA GORICA >Dvodomni skupinski del lige prvakov stopa v tretjo sezono. Z delitvijo na dva kakovostna razreda in štiri skupine ter zapletenim tekmovalnim sistemom napredovanja v izločilne dvoboje rokometni privrženci torej nimajo več težav. Več jih imajo s prebojem v končnico slovenski prvaki. Tudi v letošnji sezoni jih čaka zelo zahtevna pot do šestega mesta v skupini in napredovanja v osmino finala. Časi, ko so Celjani krojili evropski vrh, na katerega so se povzpeli leta 2004, so že precej oddaljeni. Pred novo sezono so izgubili kar štiri reprezentančne adute, ki so (ne)posredno okrepili konkurenco.

V knežjem mestu bodo najbolj pogrešali dinamični dvojec Miha Zarabec-Blaž Janc, ki je v zadnjih letih dajal utrip igri Celja Pivovarne Laško. Glavno vprašanje je, kako in kdaj se bodo v zasedbo Branka Tamšeta vklopili novinci. Slovenskega selektorja Veselina Vujovića pa bo pred evropskim prvenstvom na Hrvaškem seveda zanimalo, kakšno vlogo si bosta v ekipah, ki merita na evropski vrh, izborila oba reprezentanta. Zarabec je prestopil v najbolj trofejni nemški klub zadnjega obdobja, Kiel, Janc pa se je priključil lanskemu zmagovalcu lige prvakov, Kielcam. Na Poljskem se je pridružil Urošu Zormanu in Koprčanu Deanu Bombaču, ki se je v prvi sezoni s spremenljivim uspehom privajal na igralni sistem Talanta Dušebajeva.

Liga prvakov, skupina A - Barcelona, Vardar, Rhein Neckar, Zagreb, Wisla, Szeged, Kristianstad, Nantes; B - Veszprem, Kielce, PSG, Kiel, Flensburg, Celje PL, Meškov, Aalborg; C - Ademar, Skjern, G. Velenje, Schaffhausen, Dinamo Bukarešta, Elverum; D - Metalurg, Zaporožje, Montpellier, Bešiktaš, Čehovski Medvedi, Sporting.

Zvezdniška skupina

Tako Kiel kot Kielce sta bila izžrebana v celjsko skupino B in bosta torej obiskala Zlatorog. Prvi gost pa bo v soboto še en kandidat za prvo mesto v skupini, ki prinaša neposredno uvrstitev v četrtfinale, Veszprem, z novinci Williamom Accambrayem, Kevinom Robinom Tönnesnom in Imanom Jamalijem. Serijski madžarski prvak, ki ga bo v lov na težko pričakovano evropsko krono na trenerski klopi popeljal Ljubomir Vranješ, ima z Gašperjem Margučem, Blažem Blagotinškom in Draganom Gajićem prav tako močan celjski oziroma reprezentančni pridih.

Nemara še večji favorit za vrh skupine B in lige prvakov kot celote pa je Paris Saint-Germain. Iz nogometnega kluba kapne dovolj katarskih dolarjev, da si lahko zvezdniška zasedba, v kateri že igrata Nikola Karabatić in Mikkel Hansen, omisli kakršnokoli okrepitev. Letos je v francosko prestolnico prišel še najobetavnejši rokometaš na položaju srednjega zunanjega Sander Sagosen, ki je Norveško popeljal do srebra na zadnjem svetovnem prvenstvu. Flensburg je tradicionalno močan v nemških in evropskih okvirih s pisano paleto izkušenih rokometašev iz različnih držav. Prvo ime je vsekakor Francoz Kentin Mahe.

Vsaj pet klubov je torej dejansko boljših od Celjanov, ki jim v Zlatorogu vendarle lahko odščipnejo kakšno točko, kot jim je uspelo že v preteklosti. Glavna tekmeca v boju za šesto mesto bosta predvidoma Meškov Brest, ki je izgubil tudi latvijskega velikana Dainisa Krištopansa, zato pa je prav iz Celja pripeljal obrambnega specialista in reprezentanta Vida Poteka, ter Aalborg. Danski klub, ki je po odhodu Sagosna gotovo šibkejši kot v pretekli sezoni, se zdi tekmec po meri Celjanov, kjer bo moral Izolan Borut Mačkovšek prevzeti še večjo odgovornost tako v napadu kot v obrambi.

Pogled proti vrhu

V manj zveneči skupini A je branilec lovorike Vardar po zmagoslavni paradi v Skopju doživel trenutek streznitve, ko je ruski lastnik Vladimir Samsonenko napovedal umik iz Makedonije po zaključku sezone. Ekipa z izjemo prestopa Alexa Dušebajeva k očetu v Kielce, ni doživela bistvenih sprememb. Zanimivo bo videti tudi, kako bo Jure Dolenec nadomestil učinek Kira Lazarova v Barceloni in kako se bo v Zagrebu vratar Urh Kastelic, ki so ga hrvaški prvaki speljali Celjanom, dopolnjeval z reprezentančnim kolegom Matevžem Skokom.

Pod slovenskim in primorskim drobnogledom bosta tudi preostali skupini, tako imenovani spodnji dom. Gorenje, ki je pred letošnjo sezono postalo eden od pokroviteljev lige prvakov, se torej ni naključno znašlo med povabljenci v tekmovanje. Velenjska zasedba je igralsko premešana, a tudi okrepljena z reprezentantom Janom Grebencem, vodi pa jo nekdanji hrvaški selektor Željko Babić. Ligo prvakov bo odprla doma v nedeljo, ko se bo pomerila z enim od favoritov za napredovanje iz skupine C, španskim Ademarjem. Tekmec Velenjčanov bo tudi Elverum. Koprčan Tine Poklar, ki je začel svojo drugo sezono na Norveškem, bo s svojimi soigralci drevi za uvod gostoval v Švici pri favoriziranem Schaffhausnu.

V skupini D bo zanimivo videti, kako bo pod taktirko hrvaškega selektorja Lina Červarja šel razvoj Ajdovca Januša Lapajneta pri Metalurgu, ki bo v soboto gostoval pri Montpellierju. Po dve najboljši ekipi iz skupin C in D se soočijo v dveh izločilnih dvobojih. Zmagovalca nato napredujeta v osmino finala lige prvakov. Pot do zaključnega turnirja četverice, ki bo 26. in 27. maja v Kölnu, je torej še dolga.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano