• “Pa sem te,” si je verjetno mislil  Luka Dončić (levo), ob njem je Kristaps  Porzingis.
    “Pa sem te,” si je verjetno mislil Luka Dončić (levo), ob njem je Kristaps Porzingis.
    Foto: Fiba

Gleda risanke, na igrišču pa je kot iz risanke

četrtek, 14. september 2017, 06:00

Po hodnikih Sinan Erdem Arene je pol ure pred polnočjo kipelo slovensko veselje, košarkarji so poskakovali, se objemali in se veselili boja za odličja po garaški tekmi z Latvijo, ki je povsem upravičila pričakovanja. Praktično vsi dolgoletni spremljevalci evropskih prvenstev so jo nestrpno čakali in na koncu so bili navdušeni nad ognjevito in strelsko predstavo obeh kandidatov za odličja iz ozadja.

CARIGRAD > Skoraj vsakdo od slovenskih košarkarjev je v tej lepi zgodbi prispeval svoj del. Tekma v visokem ritmu, s preobrati, metanjem trojk z vseh možnih položajev izzivanjem in umazano igro Latvijcev, se je na koncu obrnila njim v škodo. Bila je to lepotica prvenstva moderne košarke, ki sta jo demonstrirali najmanjši udeleženki eurobasketa, Slovenija, ki še nima medalje, in Latvija, ki je bila pred drugo svetovno vojno, do sovjetske okupacije leta 1940, v evropskem vrhu. Svet je spoznal, da je Luka Dončić res otrok z drugega košarkarskega planeta, pa čeprav je v duši še vedno otrok, kar spoznavamo tudi po njegovih vragolijah ob zaključkih treningov. To je na tiskovni konferenci po tekmi povedal tudi Goran Dragić: “Jaz sem ga v zadnjem času dobro spoznal, celo prvenstvo sva cimra. On rad gleda risanke in serijo Prijatelji, na igrišču pa se obnaša, kot da ima za sabo ducat sezon igranja na najvišji ravni.”

Dončić je v slogu hladnokrvnega rutinerja v 36. minuti zadel trojko od table z desetih metrov za 86:79, ko ni imel druge rešitve, nato je dodal še eno za 91:83, Klemnu Prepeliču in Edu Muriću se na črti prostih metov ni zatresla roka, kapetan Goran Dragić, ki je imel po udarcu s komolcem v drugi četrtini deloma otekel obraz, v tretji pa je, kljub bojaznim, da se ne bo vrnil, spet stopil na parket, je 30 sekund pred koncem razorožil Latvijo. V pretepe sta se spuščala še Anthony Randolph, čigar obraz do Latvije praktično ni izdajal čustev, na koncu tekme pa je bil povsem iz sebe in bi verjetno še ugriznil Kristapsa Porzingisa. Slovenski Američan je namreč najboljšega latvijskega igralca osem sekund pred koncem tekme dokončno spravil ob živce, bilo je milo za drago, na podoben način, kot so to ves čas tekme počeli Latvijci, ki so po koncu tekme šokiranih in besnih obrazov v glavnem molče šli mimo množice novinarjev. Porzingisa je z njegovo ekstremno višino 221 centimetrov in dolgima rokama praktično nemogoče ustaviti - dal je 34 točk, toda poglavitna pot do zmage je bila zaustaviti ostale ostrostrelce. Še Gašper Vidmar, ki kljub obilju centimetrov in kilogramov pod košem deluje precej mehak, je na igrišču postal oster. Po tekmi je bil Gape, ki najraje pove, da “bomo dali vse od sebe”, nenavadno zgovoren. “Veseli smo, a čaka nas Španija, ki ima fenomenalno ekipo in proti kateri bomo morali za zmago znova odigrati perfektno tekmo. Ob polčasu nam je bilo jasno, da ne smemo zapraviti dela v zadnjih dveh mesecih. Porzingis in ostali latvijski košarkarji poraza niso sprejeli najbolj športno.”

“Vedeli smo, da nas bodo provocirali. So pač taka ekipa in to so pokazali že na prejšnjem evropskem prvenstvu. Tedaj so se spravili na mojega brata Zorana, tokrat pa smo ostali mirni,” je dejal Goran Dragić, ki je napovedal, da si bo privoščil kozarec piva. Če je bil tudi kakšen več, seveda ne vemo, vemo pa, kdo ni zavil na pivo. Selektor Igor Kokoškov je tudi po maratonu pred novinarji deloval zbrano, resno, skoraj brez emocij, le na vprašanje, kako bo proslavil uvrstitev med štiri najboljše ekipe v Evropi, se mu je na obrazu razlezel nasmešek: “Seveda bom nazdravil, ampak z energijsko pijačo - pomarančnega okusa.”RM


Povej naprej: