Ilka Štuhec s tretjim največjim zaslužkom v sezoni

Najuspešnejša slovenska alpska smučarka v sezoni svetovnega pokala 2016/17 Ilka Štuhec je zgolj z denarnimi nagradami za vrhunske dosežke na tekmah svetovnega pokala zaslužila 414.314 švicarskih frankov (385.683 evrov), kar jo uvršča na tretje mesto v absolutni kategoriji, tako med ženskami kot moškimi.

Ilka Štuhec je sezono končala na drugem mestu v skupni 
razvrstitvi svetovnega pokala alpskih smučark ter temu 
dosežku dodala še mala kristalna globusa. Foto: STA
Ilka Štuhec je sezono končala na drugem mestu v skupni razvrstitvi svetovnega pokala alpskih smučark ter temu dosežku dodala še mala kristalna globusa. Foto: STA

ASPEN > Pred Ilko Štuhec sta se uvrstila le zmagovalca zime Američanka Mikaela Shiffrin in Avstrijec Marcel Hirscher. Shiffrinova je na vrhu ženske denarne lestvice z nagradami zbrala vsega skupaj 597.692 švicarskih frankov (556.274 evrov), medtem ko je Hirscher, največji zaslužkar med alpskimi smučarji, z nagradami zaslužil 528.878 švicarskih frankov (492.254 evrov). Gre seveda za kosmate zneske, brez obračunanega davka, ki je za vsako od držav drugačen.

Štuhčeva je sezono končala na drugem mestu v skupni razvrstitvi svetovnega pokala alpskih smučark ter temu dosežku dodala še mala kristalna globusa, kombinacijskega in smukaškega. Kot prva Slovenka je osvojila seštevek zime v kraljevski disciplini. Mariborčanka, največja senzacija pravkar končane sezone, je do zadnje tekme v Aspnu prepričljivo nanizala sedem zmag ter še naslov svetovne prvakinje v smuku. Štuhčeva je zmagala v treh disciplinah, osvojila štiri smukaške zmage, dve superveleslalomski in eno kombinacijsko, vsega skupaj je zbrala 13 uvrstitev na zmagovalni oder.

Več zmag od 26-letne Štajerke je zbrala le Shiffrinova, ki je bila najuspešnejša v sezoni z 11 zmagami ter naslovom slalomske svetovne prvakinje in dvema globusoma, velikim, in malim slalomskim. Hirscher je na vrhu moške razpredelnice zbral šest zmag v svetovnem pokalu, skupno 16 uvrstitev na stopničke, naslova svetovnega prvaka v slalomu in veleslalomu ter tri globuse, velikega, in mala za zmago v seštevkih veleslaloma in slaloma.

Tretja med alpskimi smučarkami po zaslužku je Švicarka Lara Gut (288.946 evrov), kljub temu da je zaradi poškodbe kolena, poškodovala se je februarja na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu, izpustila zaključni del tekmovanj. Pri moških pa sta se na drugo in tretje mesto uvrstila Norvežana Henrik Kristoffersen (274.343 evrov) in Kjetil Jansrud (263.848 evrov).

Nagrade so neprimerljive z milijonskimi zneski, ki jih za zmage na največjih turnirjih, grand slamih, denimo delijo v profesionalnem tenisu ali golfu. V svetu profesionalnega moštvenega športa pa skupni zneski denarnih nagrad najboljšim v belem cirkusu zadostujejo za plačilo nekaj dnevnega zaslužka najbolje plačanih nogometašev.

STA


Najbolj brano