Ilka najboljša v superveleslalomu v Crans Montani

Ilka Štuhec je zmagala na superveleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v Crans Montani. To je njena še šesta zmaga v svetovnem pokalu, druga superveleslalomska, vse je osvojila v tej njeni najuspešnejši sezoni. Štuhčeva je prva Slovenka z dvema superveleslalomskima zmagama. Po eno imajo Tina Maze, Katja Koren, Alenka Dovžan in Mojca Suhadolc.

Ilka Štuhec Foto: STA
Ilka Štuhec Foto: STA

CRANS MONTANA > Drugo mesto je vpisala Italijanka Elena Curtoni (+0,50), tretja je bila Avstrijka Stephanie Venier (+1,09). Na startu je bila še ena Slovenka Maruša Ferk, ki si je za reprezentančno kolegico nabrala prevelik zaostanek 4,31 sekunde za uvrstitev med trideseterico dobitnic točk. Končala je na 35. mestu.

Šestindvajsetletna Mariborčanka je vrhunsko pripravljenost, kljub vsem obveznostim, ki jih je imela, ohranila tudi po zelo uspešnem svetovnem prvenstvu v St. Moritzu, na katerem je prvič v karieri zmagala ter osvojila naslov svetovne smukaške prvakinje.

"Današnja proga je bila nekoliko bolj zavita kot tista na petkovi kombinaciji, tudi hitrosti so bile nekoliko nižje, saj so najbrž želeli narediti progo nekoliko varnejšo. Ampak še vedno je bilo na progi kar nekaj pasti, kjer si moral narediti tisto, kar je bilo treba narediti, da si lahko ohranil hitrost in jo zadržal vse do cilja. Mislim, da mi je danes to kar dobro uspelo," je bila po novi zmagi zelo samozavestna Mariborčanka. Štuhčeva tudi sama ni vedela, kaj je storila v zaključku, da je bila tako hitra. "Malo sem že čutila noge, ker smo bili včeraj cel dan na terenu in sem si rekla 'samo smučaj' in očitno je bilo hitro. Moram tudi sama pogledati, kaj sem storila. Zamislila sem si drugače, kot sem potem dejansko peljala. Ker se je vse tako hitro dogajala, sem enostavno improvizirala in to dokaj uspešno." Po prihodu v cilj še ni slutila, da je bila to vožnja za nov izjemen rezultat: "Nisem vedela, ker sem startala dosti hitro. Dosti punc smuča zelo, zelo dobro in je vedno treba počakati do konca. Ko se je proga od sonca in vročine otoplila, je počasi postalo jasno, da ni več nikogar, ki bi me lahko izrinil."

Zmaga je bila resneje ogrožena ob nastopu Sofie Goggia, ki je bila zelo blizu Slovenki, a se je Italijanki primerila napaka, po zdrsu je pristala na boku ter ostala brez uvrstitve.

Štuhčeva je peti superveleslalom za svetovni pokal v tej sezoni začela kot peta na startu in se odločno pognala na progo Mont Lachaux ter je uprizorila popolni napad, ubrala je daleč najhitrejšo linijo in smučala brez napak za učbenike. Ob vseh merjenjih vmesnega časa je bila hitrejša od takrat vodilne Venierjeve (-0,64; -0,38; -0,41; -0,35) v cilju pa je prevzela prepričljivo vodstvo z veliko prednostjo 1,09 sekunde.

Če se ji superveleslalom na svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu ni posrečil, na progi je delala napake ter na koncu osvojila 11. mesto, pa je v tej sezoni najboljša slovenska smučarka superveleslalom v Crans Montani odpeljala brezhibno, v značilni smukaški preži od starta do cilja je bila neulovljiva, saj je prva zasledovalka zaostala pol sekunde.

Štuhčeva je v sijajni tako smukaški kot superveleslalomski formi. Mariborčanka je osvojila še drugi superveleslalom v svetovnem pokalu po vrsti, saj je slavila zmago že na tekmi pred SP v Cortini d'Ampezzo. To so njene še osme karierne stopničke v svetovnem pokalu, vse uvrstitve na oder za zmagovalke je zbrala v tej sezoni. Do sezone 2016/17 je bila najvišje na četrtem mestu. Štuhčeva je vpisala še šesto zmago v tej sezoni, upoštevajoč smukaško zlato na SP pa sedmo, drugo v superveleslalomu. To so njene še druge stopničke v Crans Montani, potem ko je bila druga tudi na petkovi alpski kombinaciji.

Ob tem je zbrala še tri smukaške zmage in eno kombinacijsko. Novo priložnost za nov vrhunski dosežek bo imela v nedeljo, ko bo na tem švicarskem prizorišču na sporedu še ena kombinacija za svetovni pokal, zadnja v sezoni. Takrat bo znano, ali bo Štuhčeva osvojila svoj prvi mali kristalni globus za seštevek zime v disciplini. Prva zasledovalka Italijanka Federica Brignone zaostaja 40 točk.

Štuhčevi se nasmihata še dva mala kristalna globusa, v smuku in v superveleslalomu. Z današnjo zmago je naredila velik korak k zmagi v superveleslalomskem seštevku. Najboljša v tej disciplini Švicarka Lara Gut zaradi poškodbe ne tekmuje več, Štuhčeva na tretjem mestu (290) zaostaja le deset točk za Gutovo, vodstvo je prevzela danes četrta Tina Weirather iz Liechtensteina, ki ima pičlih 16 točk prednosti pred najboljšo Slovenko. Do konca sezone sta na sporedu še dva superveleslaloma, v korejskem Jeongseonu ter finalni v Aspnu.

V skupnem seštevku je Štuhčeva (965) ubranila tretjo pozicijo. Pred njo sta le Gutova (1023), ki je zaradi poškodbe kolena končala sezono, ter vodilna Američanka Mikaela Shiffrin (1223). Štuhčeva za Shiffrinovo, ki je superveleslalom končala na 13. mestu, zaostaja 258 točk.

Štuhčeva je vpisala 54. zmago za slovensko alpsko smučanje v ženski konkurenci ter šesto superveleslalomsko. Kot prva Slovenka v zgodovini ima Mariborčanka dve zmagi v tej disciplini. V superveleslalomu so zmagale tudi Katja Koren (Flachau 22. 12. 1993), Alenka Dovžan (Cortina d'Ampezzo 17. 1. 1994), Mojca Suhadolc (Lake Louise 28. 11. 1999) in Tina Maze (St. Anton 13. 1. 2013).

STA


Najbolj brano