• V Kopru se nadejajo, da bodo čez tri leta prireditelji evropskega prvenstva v jadralskem razredu laser.
    V Kopru se nadejajo, da bodo čez tri leta prireditelji evropskega prvenstva v jadralskem razredu laser.
    Foto: Simon Vidmar

Izkušnje že imajo

ponedeljek, 20. marec 2017, 17:57

Jadralni klub Jadro Koper bo prihodnji mesec vložil kandidaturo za organizacijo evropskega prvenstva olimpijskih razredov laser standard in radial leta 2020. Dokončno odločitev so sprejeli po posvetu s predstavniki Mednarodnega združenja laserjev, ki bodo gostitelja izbrali na novembrskem letnem kongresu.

KOPER >Ideja je v klubu zorela skupaj z regato Laser Europa Cup, drugo najbolj množično etapo evropskega pokala, na kateri se je minuli vikend pomerilo rekordnih 266 tekmovalcev. “V tem času so nas na prizorišču obiskali tudi predstavniki mednarodnega združenja laser in se prepričali o ustreznosti naše infrastrukture ter o strokovnosti kadra na morju in kopnem. Zanimalo jih je vse, od sprejemne pisarne do števila čolnov, oznak na morju, regatnega odbora ter nastanitvenih aranžmajev,” je o prvih korakih dejal član organizacijskega odbora Jure Orel.

“Sedaj, ko smo zadovoljili pričakovanja ključnih akterjev mednarodne zveze in si pridobili njihovo naklonjenost, se bomo lotili urejanja formalnosti,” je nadaljevanje postopka predstavil Orel. Ena od prednostnih nalog bo zagotovitev soglasja Jadralne zveze Slovenije, nato pa izpolnjevanje vlog za uporabo javnih površin na koprski plaži, kjer je predviden prostor za jadrnice. Teh bo približno 300, saj bo prvenstvo potekalo v olimpijskem letu, ko bodo športniki izkoristili vsako priložnost za primerjalno merjenje moči in piljenje forme.

Imena protikandidatov, ki bi Kopru utegnili speljati dogodek, so ta hip še neznanka, toda v Jadru so prepričani, da imajo pred tekmeci veliko prednosti. “Geostrateški položaj Kopra je enkraten. Glede tega se drugi kraji težko kosajo z nami. Poleg tega smo pri jadralcih razreda laser v preteklih šestih letih z regato evropskega pokala pridobili ugled. Seveda bo potrebnega nekaj lobiranja, toda mednarodna zveza nam zaupa, sicer nas ne bi obdržala v ožjem izboru organizatorjev pokala, ki so ga letos skrčili z 22 na deset regat,” je argumente naštel Orel.

V 67 letih delovanja je Jadro Koper gostil že marsikatero mednarodno prireditev za olimpijske in rekreativne monotipe. Med najprestižnejše sodijo svetovno prvenstvo optimistov leta 1977, mladinsko svetovno prvenstvo olimpijskega dvoseda 470 leta 1987, ki se je v klubske anale zapisalo tudi zaradi zmage domače posadke Marko Kocjančič-Željko Planinšič in drugega mesta Matjaža Antonaza in Davorja Glavine. Sledilo je mladinsko evropsko prvenstvo v isti disciplini leta 1997, na katerem sta laskavi naslov osvojila Miha Statut in Peter Habjan, ter organizacija najelitnejše tekme med vsemi - svetovnega članskega prvenstva razreda 470 leta 2001. JANA PINES


Povej naprej: