Izolan najuspešnejši slovenski agent v letu 2016

Nogometna zveza Slovenije je objavila poročilo o delovanju posrednikov pri poslih s slovenskimi klubi. Med 29 agenti oziroma agencijami, ki so registrirani za delovanje v Sloveniji, je v zadnjih treh letih najdonosnejši posel uspel Amirju Ružniću, v današnji izdaji piše mariborski Večer.

Med 29 agenti oziroma agencijami, ki so registrirani za 
delovanje v Sloveniji, je v zadnjih treh letih najdonosnejši 
posel uspel Amirju Ružniću. Foto: Arhiv Pn
Med 29 agenti oziroma agencijami, ki so registrirani za delovanje v Sloveniji, je v zadnjih treh letih najdonosnejši posel uspel Amirju Ružniću. Foto: Arhiv Pn

LJUBLJANA > Ob lanskem prestopu Petra Stojanovića iz Maribora v zagrebški Dinamo se je na račun njegove agencije AR Sport Management steklo 330.000 evrov, navaja podatke Večer. Po neuradnih podatkih naj bi bil prestop Ljubljančana vreden dva milijona evrov, kar pomeni, da si je agencija odrezala 16-odstotni kos pogače.

Ružnić, nekdanji nogometaš, je večji del kariere igral v slovenski ligi za klube Izola, Maribor, Primorje, Koper in Domžale. Krajši čas je igral tudi za italijansko Pescaro v Serie B. Za slovensko reprezentanco je nastopil 3. junija 1992 na prijateljski tekmi proti estonski reprezentanci.

Kot športni zastopnik vodi ali je vodil kariere precejšnjega števila slovenskih nogometašev, med drugim je sodeloval pri prestopih Josipa Iličića, Roberta Berića in Andraža Šporarja. Po podatkih Večera je Ružničeva agencija AR Sport Management v letu 2016 zabeležila nekaj več kot 905.000 evrov prihodkov, leto pa sklenila s 482.000 evrov čistega dobička.

Drugi na seznamu je Željko Bubalo (SB Sport), ki je ob podaljšanju pogodbe Agima Ibraimija z Mariborom pobral provizijo v višini 117.00 evrov. Provizija posrednika Makinwe Stephena ob prestopu Bessinga Elekeja iz Gorice v Olimpijo je znašala 60.000 evrov, provizija posrednika Paula Cabrala (Magicfoot) ob prestopu Rodriga Defendija iz Shijiazhuanga v Maribor je znašala 55.000 evrov. Posrednik Dudu Dahan je ob prestopu Marwana Kabhe iz Maccabija v Maribor pobral 50.000 evrov provizije, prestop najstnika Luke Kerina iz Krškega v Inter pa je posredniku pri tem poslu Bojanu Lazareviću prinesel 50.000 evrov.

Prihodki slovenskih posrednikov so drobiž v primerjavi z zneski, ki krožijo na svetovni nogometni sceni. Po oceni revije Forbes agencija Jorgeja Mendesa s provizijami pobere skoraj 65 milijonov evrov letno. Portugalski agent, ki med drugim zastopa Cristiana Ronalda, je leta 2014 sodeloval pri prestopu slovenskega vratarja Jana Oblaka iz Benfice v Atletico Madrid. Kot je razvidno iz podatkov Football Leaks, je Mendesu pripadla kar četrtina posla vrednega 16 milijonov evrov. Pet odstotkov je dobil Oblakov bivši klub, ljubljanska Olimpija, šest odstotkov agent Škofjeločana, preostanek pa Benfica. Oblakov agent Miha Mlakar, ki je svojo agencijo Playerspromotion registriral v Švici, si je ob najdražjem prestopu slovenskega nogometaša v zgodovini zagotovil provizijo v višini 960.000 evrov, še navaja Večer.

STA


Najbolj brano