Kdo bo zastopal Primorsko v drugi ligi?

Zadnjo aprilsko sredo bodo že po običaju dejavni nogometaši v tretjeligaški konkurenci. Danes bodo tako odigrali tudi tekme 22. kroga v zahodni, primorsko obarvani skupini.

Davor Škerjanc (z žogo) bo s Sežanci danes gostoval v 
Tolminu, Mirence (v  zelenih dresih) pa čaka pot v Izolo. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Davor Škerjanc (z žogo) bo s Sežanci danes gostoval v Tolminu, Mirence (v zelenih dresih) pa čaka pot v Izolo. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NOVA GORICA > Potem ko so Ajdovci v nedeljo slavili bržkone odrešilno zmago v boju za obstanek in se bo od tretjeligaške konkurence, kot vse kaže, poslovila Postojna, ostaja odprto vprašanje, kateri ekipi bosta napredovali v drugo ligo. Najbolje kaže Sežancem, ki imajo na lestvici 51 točk, v troboj pa so vključeni še Dekančani (49) in Mirenci (47). Do konca sezone ekipe čaka še po šest tekem,

Zahodna skupina tretje lige je z desetimi klubi najmanj številčna izmed štirih, zato se moštva merijo po trikrožnem sistemu. Torej se bodo medsebojni obračuni kandidatov za vrh zvrstili v zadnjih treh krogih. Ali bodo tudi odločilni, bo znano v tem in naslednjem tednu, ko se lahko vodilnemu trojčku primeri še kakšen spodrsljaj. Mirencem se je že v soboto. Slab dan gostiteljev so izkoristili Tolminci, ki so na začetku spomladanskega dela v Sežani odščipnili dve točki tudi vodilni ekipi. Tabor, ki je odtlej nanizal šest zmag, danes čaka prav pot v Tolmin, z gostovanjema pa se bodo soočili tudi Dekančani in Mirenci. Jadran se bo pomeril z Vipavo, Adria pa z Izolo. V naslednjih dneh se bomo torej prepričali, ali se prvenstva pri vrhu razpletajo v soočenju vodilnih ekip s šibkejšimi tekmeci.

Vsekakor bosta v prihodnji sezoni razširjene 16-članske druge lige dva nova primorska kluba. Kakšen bo skupen primorski delež, bo seveda odvisno od razvoja dogodkov v drugi ligi, kjer Triglav ni več tako suveren, a ima s 50 točkami in tekmo manj od konkurence še vedno odprta vrata proti prvemu mestu in napredovanju. Za Ankaran (41 točk) je drugo mesto, z njim pa tudi dodatne kvalifikacije za prvo ligo, sicer še dosegljivo, a le ob idealnem scenariju v preostalih petih krogih. Tako Ankaran kot Dob (47) čakajo do konca prvenstva še štiri tekme, vključno z medsebojnim obračunom, 14. maja na Dobu.

V sobotnem 23. krogu Dob gosti Krko, Ankaran pa Brežice, kamor teden dni kasneje pride Dob. Ankarančani bodo prvi majski vikend prosti, zato pa v naslednjih dveh koncih tedna morda odločilna obračuna v boju za obstanek čakata Brice. Potem ko je Zavrč še sredi jeseni izstopil iz druge lige, se je spomladi razvnel ogorčen boj med tremi ekipami, ki se želijo izogniti devetemu mestu in s tem izpadu. Zarica ima 19 točk, Brda 18, Veržej pa 16, pri čemer imajo Prleki tekmo manj od neposrednih tekmecev za obstanek. Prav pri okrepljenem Veržeju v soboto gostujejo Brici, ki še čakajo na spomladansko zmago. V nedeljo, 7. maja pa v Vipolže prihaja Zarica, ki je ta vikend prosta.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano