Kompromisna Primorska

V minuli sezoni je KD Koš Koper že deloval v okviru projekta Sixt Primorska. Zdaj so se v vodstvih društva in podjetja odločili za nov korak in združili piramido kluba v eno celoto, ob tem pa s hkratno pripojitvijo KD Koper pod eno streho združili vse mladinske pogone v Kopru.

Robert Ladiha (desno ob njem je Sekule Popovič iz urada za 
družbene dejavnosti MOK, zadolžen za šport) je vrsto let 
deloval v KD Koper, nazadnje pa je bil njegov predsednik. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Robert Ladiha (desno ob njem je Sekule Popovič iz urada za družbene dejavnosti MOK, zadolžen za šport) je vrsto let deloval v KD Koper, nazadnje pa je bil njegov predsednik. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Več kot desetletje je bila koprska košarka na dveh bregovih. Na eni strani, na Markovcu, je bil ŠD Koš (ta je sicer nastal že leta 1995), ki je v prvih letih novega tisočletja zamajal temelje elitnega rumenega orkestra, sprva imenovanega Koper mladi. Klub iz doline oziroma starejši nekdanji prvoligaški Koper, ki je vmes zamenjal več imen in pravno osebo, je bil na drugi strani barikad. Očitno je moral priti nekdo tretji, da bodo v koprski košarki skušali graditi skupno zgodbo in pozabiti na stare zamere.

Na podlagi pred kratkim sklenjenega dogovora bodo mlajše selekcije KK Sixt Primorska v vseh tekmovanjih Košarkarske zveze Slovenije nastopale pod uradnim imenom KD Koš Primorska, v opremi, kakršno uporablja člansko moštvo. Hkrati je jasno postavljena povezava med direktorjem kluba Walterjem Jeklinom ter ključnima vodjema stroke, članskim trenerjem Jurico Golemcem in prvim možem mlajših starostnih kategorij Mirom Alilovićem.

Prihaja še olimpijin Mulalić

Pred 20 dnevi smo v PN prvi poročali, da bi Primorska v svoje vrste rada pripeljala še branilca Mirka Mulalića, a je bila njegova prioriteta odhod v tujino. Slednjič se je 29-letni in 195 centimetrov visok igralec odločil za koprski klub, s katerim je podpisal dveletno pogodbo. Mulalić je lani z Olimpijo osvojil državni naslov, zanjo je zaigral na 33 tekmah slovenskega prvenstva in v povprečju zbral po 7,8 točke, 2,1 skoka ter 1,6 podaj na tekmo.

Pomemben del zgodbe je nastajajoči razvojni center v sklopu KD Koš Primorska. Že dalj časa so sicer trajali pogovori s KD Koper, drugim koprskim klubom, o povezovanju. Trenutni članski tretjeligaš, ki je v zadnjih 15 letih doživljal metamorfoze od KK Koper mladi pa vse do zadnjega imena KD Koper, je namreč poslej pripojen k Primorski. Nekdanji predsednik KD Koper Robert Ladiha je ob tem povedal: “Koprska košarka se znova prebuja in ob dejstvu, da sta se organizacijska in finančna struktura novega kluba povzpeli na zelo visoko raven, smo brez oklevanja sprejeli ponudbo. Blagovno znamko KD Koper smo prepustili v roke novim ljudem, ki bodo - v skladu z meni predstavljeno vizijo - znali v eno združiti tako vrhunsko košarko kot lastno produkcijo domačih igralcev. Dokončno me je prepričala vse večja vpetost v domače okolje.”

Združitev koprske košarke pod eno streho je komentiral še predsednik ŠD Koš Matjaž Hrabar: “V Kopru je košarka še kako živa. Bila je že nekoč in očitno bo vnovič. Izjemno sem zadovoljen, da ekipa, zbrana okrog glavnega mecena kluba, podjetja Sixt, razume, da se uspešne športne zgodbe ne da izpeljati čez noč. In da se je ne da uresničiti zgolj s članskimi igralci. Zato smo se po uvodni sezoni dobrega sodelovanja in poglobitvi zaupanja mirne vesti odločili, da gremo korak naprej in še dodatno, tudi z enotnim imenom, združimo moči pod imenom Primorska. Delamo kakovostno, srčno, s spoštovanjem do vseh. Okrog kluba je zbrana ekipa vrhunskih strokovnjakov.” ROK MAVER

Košarkarji Primorske si v novi sezoni želijo tudi novoustanovljeno drugo regionalno ligo Aba. Slovenija ima v 12-članskem tekmovanju zagotovljeni dve mesti (Krka, Rogaška), Primorska pa se bo za za eno od dveh prostih mest potegovala na kvalifikacijskem turnirju med 27. in 29. septembrom v Laktaših.


Najbolj brano