Lahko so za zgled

Vzporedno s tradicionalnim vaškim praznikom na Škofijah te dni domači KMN Bronx praznuje tri desetletja obstoja. Že uvodni dan šagre je zaznamovala uradna proslava okrogle obletnice, nedeljski zaključek pa bo v znamenju 14. turnirja primorskih futsal prvoligašev.

Pred sedmimi leti je v Bonifiki istrski futsal derbi spremljalo 
2000 gledalcev. Foto: Venčeslav Japelj
Pred sedmimi leti je v Bonifiki istrski futsal derbi spremljalo 2000 gledalcev. Foto: Venčeslav Japelj

ŠKOFIJE > Ko so 16. avgusta 1987 Željko in Goran Stanič, Vili Zvonarič, Igor Sekolič,Marjan Gorenc ter Darjo Zerbo na Škofijah ustanovili malonogometno ekipo, si niso predstavljali, da se bo KMN Bronx razrasel v enega najbolje organiziranih nogometnih klubov v MNZ Koper.

“Vsi smo bili igralci velikega nogometa, nastopali smo po okoliških klubih, obenem pa smo za zabavo igrali mali nogomet. Skupaj se nam je porodila ideja o ustanovitvi moštva, prva prijateljska srečanja pa smo igrali proti oddelkom tovarne Lama Dekani. Ko smo ugotovili, da nam gre kar dobro, smo se vključili v najnižjo koprsko trim ligo. Z zmagami smo napredovali in leta 1995 smo kot prvaki MNZ Koper zaigrali v premierni sezoni prve slovenske malonogometne lige. Zanimivo, da smo do vstopa v prvo ligo igrali po sistemu 5+1, tedaj pa se je prvič prešlo na sedanji način s štirimi igralci in vratarjem. Takrat so v prvi ligi igrali zelo uspešni klubi, ki jih danes ni več. Spomnimo se Hlapov iz Šempetra, ljubljanskega Vuka in mariborskih Talcev,” je povedal predsednik IO KMN Bronx Željko Stanič. Uspehom so sledili tudi padci, a ti Škofjote niso zaustavili. “Prvo sezono smo zaradi hujšega disciplinskega prekrška predčasno končali tekmovanje, ko nam je po treh letih pretekla kazen, pa smo se vrnili. Najprej v drugo ligo, kjer so prav tedaj izpeljali prvo tekmovalno sezono. A smo se iz napak nekaj naučili, se bolje organizirali in potem je šlo vse skokovito naprej. Danes imamo na Škofijah poleg članske in dveh veteranskih moštev lastno šolo futsala, ki obsega šolski krožek in selekcije U-13, U-15, U-17, U-19 ter U-21. Skupno naš kader šteje približno 200 aktivnih igralcev, na kar smo posebej ponosni. Ponosni smo tudi, da nismo bili aktivni le na športnem, ampak tudi na družbenem področju. Tudi šagre so zaznamovale naše delovanje, kot velja tudi za tradicionalni decembrski festival malega nogometa, ki bo letos na vrsti že osemnajstič,” je zaključil Stanič.

Sicer je Bronx leta 2013 osvojil slovenski pokal in se lani ponovno prebil na zaključni turnir. V prvi SFL je bil leta 2006 tretji in letos četrti. Škofjoti pa držijo slovenski rekord glede števila gledalcev - leta 2010 je sosedski derbi z Izolo v Areni Bonifika spremljalo kar 2000 obiskovalcev. SANDI JERMAN


Najbolj brano