Marqueza izziva mlajši rojak

Po tradiciji zadnjih let se bo sezona svetovnega prvenstva v motociklizmu jutri začela z nočno dirko v Losailu. Pod drobnogledom bo seveda kraljevski razred MotoGP, kjer se je zvrstilo kar nekaj sprememb.

Marc Marquez Foto: Wikipedia/Box Repsol
Marc Marquez Foto: Wikipedia/Box Repsol

NOVA GORICA > Glavni sprožilec rošad med moštvi je bila odločitev trikratnega svetovnega prvaka v elitnem razredu cestno-hitrostnega motociklizma, Jorgeja Lorenza, da po osemletni zvestobi Yamahi zamenja tovarniško ekipo. Selitev 30-letnega Španca k Ducatiju je imela nato večkratni učinek, podoben tistemu pred sezono 2013, ko se je Valentino Rossi vrnil k Yamahi, kot novinec pa je v razred MotoGP in Hondo prestopil Marc Marquez. Slednji je nato s tremi naslovi prvaka zaznamoval zadnje štiriletno obdobje, v katerem je do začasnih zamenjav v najmočnejših moštvih prišlo le po sili razmer ali kakšnih poškodbah. Pri italijanskem Ducatiju je ostal zanesljivi domačin Andrea Dovizioso, odšel pa je nepredvidljivi rojak Andrea Iannone, ki se je priključil Suzukiju.

Z enako sestavo moštva so se podali v novo sezono le pri Hondi. Branilec lovorike Marquez si bo spet delil garažo z rojakom Danijem Pedroso, ki se lahko pohvali z najdaljšim neprekinjenim stažem pri eni ekipi. Za krmilom Honde je že desetletje, odkar je prestopil prag razreda MotoGP. Naslova v elitni konkurenci še nima in bržkone bo pri tem tudi ostalo. Njegova predsezonska testiranja so bila sicer optimistična, a dirkaški primat v ekipi bo imel gotovo še naprej Marquez, ki si pri 24 letih lasti že kopico rekordov.

Če so se pred novo sezono v moštvih vrstile rošade, pa večjih tehničnih sprememb v pravilih ni. Tudi tekmovalni koledar ostaja domala nespremenjen. Spet bo na sporedu 18 dirk. Največ, štiri Velike nagrade, tudi zadnjo 12. novembra v Valencii, bo gostila Španija. Za primorski pridih v karavani MotoGP bo še naprej skrbel Jure Pellegrini, ki je tudi po selitvi Jorgeja Lorenza k Ducatiju ostal pri Yamahi. Solkanec bo v ekipi mehanikov skrbel za motor Mavericka Vinalesa.

Največjo rokavico izziva mu je pred začetkom nove sezone vrgel dve leti mlajši Maverick Vinales, še eden iz španske falange v razredu MotoGP. Nadarjenost je nakazal že pri Suzukiju, kjer je lani slavil prvo zmago v kraljevskem razredu in sezono končal na četrtem mestu v skupnem seštevku. Prestop k Yamahi pa mu je dal dodatni pospešek. Za tekmece je bil praktično neulovljiv na predsezonskih testiranjih, ki so se sprevrgla v nočno moro Valentina Rossija. Pri 38 letih si najbolj priljubljeni dirkač v karavani ne sme privoščiti zadržanega uvoda, če želi biti konkurenčen v lovu na svoj skupno deseti naslov v vseh razredih. Zadnjega, sedmega, je v MotoGP osvojil leta 2009. ALEŠ SORTA


Najbolj brano