Motiva jim ne manjka

Čeprav so v nogometnem Ankaranu med sezono vztrajno trdili, da se ne bi branili prve lige, pa je v resnici le malokdo pričakoval, da bo moštvo v resnici napredovalo v prvo ligo.

Nogometaši vadijo razdeljeni v dve skupini: eni z žogo, drugi (v ozadju) pa s tekom nabirajo 
kondicijo. Foto: Rok Maver
Nogometaši vadijo razdeljeni v dve skupini: eni z žogo, drugi (v ozadju) pa s tekom nabirajo kondicijo. Foto: Rok Maver

SLOVENJ GRADEC > A se je to naposled zgodilo, ko je Koper izgubil tekmovalno licenco. Ankaran, ki je sezono v drugi SNL končal na tretjem mestu, je res prvoligaš, a ne tak, kot je večina pričakovala. V klubu so se odločili, da vztrajajo na svoji poti in da ne bodo podružnica koprskega kluba, kar je prineslo tudi zamik začetka priprav.

Nogometaši Ankarana se na pripravah na Koroškem potijo že teden dni, tam bodo do četrtka, danes zvečer pa jih čaka prva pripravljalna tekma. Trenerski štab so okrepili z izkušenim Alfredom Jermanišem, ki se je pridružil Alešu Šmonu in glavnemu trenerju Vladu Badžimu. Da je Švicko prava okrepitev, smo se prepričali tudi med obiskom pripravljalne baze v Slovenj Gradcu, kjer na mestnem nogometnem stadionu vadijo dvakrat dnevno. Kljub hudi vročini pa je zavzetost na visokem nivoju, za osvežitev se lahko po treningu ohladijo v bližnjem potoku, preden peš odidejo v približno pol kilometra oddaljen hotel Vabo. Iz drugoligaškega moštva je ostalo 12 oziroma 14 nogometašev, če štejemo še trenutno poškodovana igralca, skupaj jih je - vključno z igralci na preizkušnji - od 27 do 30. Največ prvoligaških izkušenj med “staroselci” ima nedvomno 192 centimetrov visoki branilec Jan Pahor. “Naporno je, sicer pa so priprave odlične. Iz mojih prvoligaških izkušenj lahko zatrdim, da je vse tako, kot mora biti, organizacija je, v celoti gledano, dobra. Jedro ekipe ostaja iz lanske sezone, nekaj pa bo še potrebno dodati, saj nas je že v minuli sezoni na koncu počasi zmanjkovalo,” pravi Pahor, ki je v Ankaran prišel pozimi iz repenskega Krasa in najbrž ni pričakoval, da bo še kdaj igral v prvi ligi. Ali pač? “Saj zato sem prišel, ker mi je predsednik Dvojmoč omenjal tudi prvo ligo. Zato nisem niti malo razmišljal, ko je postalo jasno, da smo prvoligaši. Nekatere stvari moramo pred podaljšanjem pogodbe še uskladiti, ampak to ne bo težava,” pravi Pahor.

Od lanske ekipe Ankarana so na pripravah: Matej Paal, Primož Bužan, Tim Vodeb, Robi Obrstar, Timotej Mate, Žan Humar, Jan Pahor, Nik Mihailovič, Luka Badžim, Erik Gliha, David Lukanc in Dejan Angov, pridružila se bosta Matej Zemljak in Rene Šolaja.

Trener Badžim je sicer podobnih zahtevnih izzivov v klubih, kjer se stvari urejajo v teku sezone, že vajen iz Kopra in pokojne Bonifike. Ta teden bi želel imeti že vsaj 90-odstotno sestavljen igralski kader. “Časa res ni preveč, v resnici nas počasi že preganja. Nekaterih fantov ni več zraven, ker imajo službe oziroma težave s statusom. Nekateri igralci na preizkušnji so perspektivni, a ne za rezultat, ampak na daljši rok. Ključne pozicije v moštvu moramo okrepiti z izkušenimi igralci, zadovoljen bi bil s tremi nogometaši,” pravi Badžim. Popoldne jih čaka dvoboj z močno moskovsko Lokomotivo. “Prav je tako, saj bomo lažje ugotovili realno stanje igralcev na preizkušnji,” pravi Badžo.

Zanimivo zgodbo ima za sabo Tim Vodeb, ki je iz revirjev pred štirimi leti prišel v vrste Ankarana in je zdaj z obema rokama zagrabil prvoligaško priložnost. “Če sem želel igrati nogomet, sem moral zraven delati, nogomet pa mi je največja strast v življenju. Zelo sem zadovoljen, da sem brez menedžerja pristal v prvi ligi. O tem sem vedno razmišljal, zdaj je priložnost prišla, čeprav nepričakovano, in sprejel sem jo z obema rokama. Igrali bomo proti igralcem, ki smo jih gledali na TV ekranu, a predali se ne bomo,” pravi 27-letni napadalec oranžnih (kakšne bodo barve v novi sezoni, bomo sicer še videli) in dodaja: “Vzdušje je pozitivno, dobro treniramo, vročina pa ni prehuda, saj smo tega že vajeni z obale. Prvotni cilj je obstanek, po nekaj krogih pa bomo videli, kako bo. Moramo ponižno delati in biti skromni.”

V zadnjih dneh so Ankarančani v svoje vrste zvabili dva nova obraza. Prvi je podpisal 20-letni Vinko Cerovac, ki je pri 18-letih odšel v belgijski Gent. Včeraj je pogodbo podpisal še drugi strelec druge SNL Rok Kidrič, ki je igral za Roltek Dob. V minuli sezoni je dosegel 19 zadetkov.

ROK MAVER


Najbolj brano