Na Javorniku tudi Japonec

Sezona primorskih množični tekov se je nadaljevala z gorskim na Javornik, kjer je zmagal Marko Tratnik in z ravninskim v Belo, kjer je bil najhitrejši Aleš Žontar. V soboto bo vabila Vipavska dolina.

Med 72 udeleženci teka na Javornik je bil tudi Japonec 
Miyachi Fujio (v modrem za vodilnim Markom Tratnikom). Foto: Igor Mušič
Med 72 udeleženci teka na Javornik je bil tudi Japonec Miyachi Fujio (v modrem za vodilnim Markom Tratnikom). Foto: Igor Mušič

COL, IDRIJA > Na Col je domače društvo Trilek na 13. Bubin gorski tek do dobrih 1200 metrov visoko ležeče Pirnatove koče na Javorniku privabilo 72 ljubiteljev teka v klanec. Na svojem domačem terenu, kjer se za zimske razmere ni zmenil (tri stopinje, burja, rosenje), je z več kot minuto prednosti zmagal član Nanosa Marko Tratnik. Skoraj devet kilometrov dolgo progo s 540 metri višinske razlike je pretekel v dobrih 40 minutah (41,24). Drugi je bil njegov klubski kolega Uroš Vodopivec (42,57), tretji pa Colčan Dominik Šemrl (43,14).

Konkurenco je popestrilo nekaj italijanskih tekačev in prvič tudi japonski poslovnež Miyachi Fujio, ki je bivanje v Postojni združil z rekreacijo na Ajdovskem in se je z desetim časom dobro odrezal.

Ostali zmagovalci po kategorijah, Javornik, ml. člani - Anej Likar veterani - Tomaž Devetak (Ljudstvo tekačev); st. veterani : Stanko Čufer (PGT); ženske - ml. veteranke Marta Švigelj (PGT); st. veteranke - Tea Bajc (TK Ajdovščina). Bela, st. člani - Darjan Vidmar; veterani, do 34 let - Peter Miklavčič (oba Kolektor); do 44 - Marko Vojska (Cerkno); do 49 - Simon Poljanec; do 54 - Boštjan Frelih (TSK Idrija); do 59 - Robert Petrovčič (Pivka); do 64 - Vili Frim (Sovica); do 69 - Cveto Tavčar (Nanos); nad 70 - Lucijan Lipušček (Filipides); ženske, ml. članice - Rebeka Petrovčič (Pivka); veteranke, do 54 - Majda Beričič; nad 55 - Janja Torkar Božič (Nanos).

Tudi v absolutni ženski konkurenci je zmaga ostala doma. Petra Tratnik (Nanos) je bila s časom 48,10 hitrejša od večine moških. Drugo mesto je zasedla njena klubska kolegica Mihaela Tušar (55,31), tretje pa Urša Trobec (Setnik, 57,01).

Manj kruto vreme in lažja naloga sta čakali 96 udeležencev desetkilometrskega teka v Belo, ki ga je pripravil Mladinski center Idrija. Tudi tam se je potrdila moč ekipe ŠD Nanos, saj so društvene vitrine postale bogatejše za zlato (Aleš Žontar) in bron (Kristjan Ipavec). Žontar je na cilj prišel v manj kot 35 minutah (34:38,1). Drugo mesto je zasedel Jernej Šemrov iz Hotedršice (34:49), Ipavec pa je za njim zaostal več kot minuto (36:06,7). Med ženskami je bila najhitrejša domačinka Saša Pisk (41:30,79) pred Jerico Kravos (Nanos 44:20,4) in Kristino Bele (Pivka, 44:53,3).

Sezona gorskih tekov se bo na Primorskem nadaljevala že v soboto v okviru festivala 360 Vipavska dolina. Za dobro pripravljene rekreativce bo primerna 25-kilometrska proga iz Kampa Tura nad Gradiščem v zgornjo Vipavsko dolino, na Nanos in nazaj na izhodišče. Start bo ob 10. uri.

IM


Najbolj brano