Na Soči že zelo živahno

Slalomska sezona na divjih vodah se po ustaljeni praksi zadnjih let začenja v solkanskem kajakaškem centru, ki bo ta vikend gostil tekmo za točke ICF Rankinga.

Srebrni olimpijec  Peter Kauzer bo v Solkanu glavni slovenski 
adut med kajakaši.  Foto: STA
Srebrni olimpijec Peter Kauzer bo v Solkanu glavni slovenski adut med kajakaši.  Foto: STA

SOLKAN > Na Soči je že od začetka tedna živahno. Zanimanje za uvodno tekmo sezone je veliko, še celo preveliko. Gostitelji iz Kajak kluba Soške elektrarne so zagato rešili tudi tako, da so dogodek razdelili na dva dela. Prvi, dopoldanski, bo danes in jutri potekal v sklopu odprte mednarodne tekme. V drugem, popoldanskem delu pa se bo za točke ICF Rankinga v eni disciplini pomerilo lahko največ šest čolnov iz posamezne države.

Skupno je napovedanih 320 tekmovalcev iz 21 držav. Slovenska zasedba bo domala popolna. Pri kajakaših bo tako veslal srebrni z iger v Riu Peter Kauzer, pri kanuistih pa svetovni podprvak Benjamin Savšek. Med kajakašicami se bo predstavila olimpijka iz domačega kluba Urša Kragelj. Tekmovala bosta tudi Luka Božič in Sašo Taljat, a ne v kanuju dvosedu, kjer sta v preteklih letih nizala vrhunske dosežke. Mostarja bosta po pričakovanjih na startu v kategoriji C-1. Med kanuistkami, ki bodo zaradi uvrstitve v olimpijski spored v novem štiriletnem ciklu pod posebnim drobnogledom, bosta veslali tudi članici Soških elektrarn Nina Bizjak in Alja Kozorog. Predstavila pa se bo tudi kopica adutov solkanskega kluba, ki se bodo v tej sezoni poskušali prebiti v reprezentančne ekipe mlajših selekcij.

Res pa je, da bo za večino najboljših solkanska tekma svojevrstno ogrevanje pred glavnimi izzivi sezone, ki se bodo zvrstili nekaj tednov kasneje kot v preteklih letih. Eden od vrhuncev bo evropsko prvenstvo na začetku junija v Tacnu, ki bo konec prihodnjega tedna gostil mednarodni slalom. Zanimanje tujih ekip za treninge pri nas je zato še nekoliko večje kot sicer. V kajakaškem centru v Solkanu se tako že nekaj časa mudijo na pripravah Rusi, Kitajci, Švedi, Kanadčanke, ...

Sicer pa se ta vikend najmočnejša konkurenca obeta Kauzerju. Med kajakaši bo tako nastopil tudi nekdanji olimpijski prvak iz Pekinga Nemec Alexander Grimm, njegov bronasti rojak iz Londona Hannes Aigner, sedmi iz Ria Italijan Giovanni Di Gennaro ... Pri kajakašicah bo glavni izziv za Kragljevo svetovna prvakinja in lanska zmagovalka tekme v Solkanu, Nemka Ricarda Funk. Med kanuisti pa bo v močni nemški zasedbi v najožjem krogu favoritov bronasti z zadnjega svetovnega prvenstva Franz Anton. Današnji spored se bo začel ob 9. uri s kvalifikacijami mednarodne tekme, popoldne pa se bodo zvrstili še tekmovalci za točke ICF Rankinga. Končne odločitve bodo na sporedu jutri. Dopoldanski termin je rezerviran za mednarodno tekmo, popoldne pa bo v znamenju polfinalnih (14) in finalnih (15.45) preizkušenj ICF Rankinga.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano