Nogometna jesen bo še dolga in naporna

Deseti krog prve slovenske nogometne lige je spet prinesel točkovno izenačenje na vrhu lestvice. Sprememba se je zgodila tudi na dnu. Ankaran je preskočil Triglav in sprožil zamenjavo trenerja Tončija Žlogarja.

Ankarančani so se proti Triglavu razveselili krstne prvoligaške 
zmage.
Ankarančani so se proti Triglavu razveselili krstne prvoligaške zmage.  

NOVA GORICA > Po tekmi v Kranju pa je bil ankaranski trener Vlado Badžim lahko upravičeno zadovoljen. Krstna zmaga za klub, ki se spopada z vsemi (ne)mogočimi ovirami, bo vsekakor ostala zapisana v analih. Koliko časa bodo v danih okoliščinah kljubovalni Ankarančani še tekmovali in ne zgolj sodelovali v prvoligaški konkurenci, pa je drugo vprašanje. Po motivacijski plati so točke vsekakor dobrodošle. Brez prvoligaške zmage po desetih odigranih tekmah tako ostaja le Triglav. Za Kranjčane je še bolj zaskrbljujoč negativni trend petih zaporednih porazov.

Zanimivo bo videti, kako se bodo Kranjčani reševali iz začaranega kroga. Pred prvenstvenim premorom se skoraj gotovo ne bodo mogli. V enajstem krogu, konec tedna, jih namreč čaka gostovanje v Ljudskem vrtu. Mariborčani so se v petek v Kidričevem spet rešili iz domala izgubljenega položaja. Podobno kot v Kranju na začetku prvenstva so v končnici zasukali izid 1:2 in prišli do treh točk. Proti Aluminiju celo z igralcem manj. Nasploh je bila ekipa iz Kidričevega osmoljenec zadnjih dveh krogov, v katerih so na domačih tekmah z Ankarančani in Mariborčani osvojili vsega točko. Brez pretirane skromnosti so imeli na dosegu roke poln izkupiček. Namesto da bi se znašli v krogu ekip, ki se sučejo okrog tretjega mesta, so zdaj bliže devetemu. Razlika od sredine navzdol se je torej zmanjšala.

Žlogar ni več trener Triglava

Po Celjanih je Triglav druga prvoligaška ekipa, ki se je v letošnji sezoni odločila za trenersko spremembo. Izolan Tonči Žlogar na kranjski klopi ni dočakal zmage. Zamenjal ga bo kar Siniša Brkić, ki bo do nadaljnjega spet združeval vlogi trenerja in športnega direktorja.

Na vrhu je ritem zbiranja točk upočasnila Olimpija. Brez najboljšega strelca, poškodovanega AbassaIssaha, je še tretjič v tej prvenstveni sezoni remizirala brez golov. V soboto so Ljubljančane zaustavili Celjani, ki jih vodi nekdanji Olimpijin trener Dušan Kosič. Na ljubljanski klopi je slovel kot zagovornik odprtega in igrivega nogometa, reprezentančno obdobje pa je očitno utrdilo pragmatično noto. Po prihodu v Celje, kjer je zamenjal Tomaža Petroviča, je najprej utrdil obrambne okope. Ekipa je nanizala tri remije brez prejetega, a tudi brez danega gola. Je pa res, da so Celjani odščipnili po dve točki vodilnemu dvojcu.

Olimpija in Maribor bežita za osem točk najbližjima zasledovalcema, Gorici in Rudarju. Velenjčani se utegnejo preleviti v resnega kandidata za tretje mesto, še posebej po tem, ko so v klubu odmrznili status Johna Maryja. Kamerunski napadalec je bil lani nemara najboljši napadalec prve SNL in če bo v preostanku jeseni ujel strelski ritem, lahko Marjanu Pušniku in knapom, ki bodo v soboto obiskali bližnji Dravograd in Ankarančane, prinese precej dobropisa. Na zadnji tekmi desetega kroga je z imenitnim golom potopil Domžale, ki najbolj nestrpno čakajo prvenstveni premor. V enem tednu so morale predati pokalno lovoriko, dokončno pa so tudi izgubile stik z vrhom prvenstvene lestvice.

Novogoričani so si točkovno bistveno bolje opomogli po končanem evropskem izzivu. Osuji Amarachi in Rifet Kapić sta v strelski formi. Če pa bo Miran Srebrnič dočakal še napadalni izbruh Kyriana Nwabuezeja, potem so lahko zaskrbljeni tudi pri Olimpiji oziroma v Stožicah, kjer bo v nedeljo zadnja tekma enajstega kroga prve SNL. ALEŠ SORTA


Najbolj brano