Novogoričanke so že tretje (foto)

Gostiteljice so v primorski derbi vstopile kot favoritinje, a so na koncu morale čestitati Novogoričankam za zasluženo zmago. Luka Koper : GEN-I Volley 1:3 (-21, 17, 20, 27).

Velika borbenost se je gostjam obrestovala. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Velika borbenost se je gostjam obrestovala. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Prvi niz še ni dal slutiti na kasnejši razplet tekme. Gostje so namreč začele odlično in povedle z 18:11, toda tedaj so Koprčanke popravile sprejem in igro v bloku. Najprej so odgovorile z delnim izidom 6:0, potem so izenačile in v končnici izpeljale popoln preobrat.

Dvorana OŠ Koper, gledalcev 100, sodnika: Milojevič (Ljubljana), Dugar (Kanal). Luka Koper: Barič 11, Pethö 10, Nedoh, Kušar, Poropat, Ferlinc 6, Lucas 15, Jurić 7, Jotanovič, N. Jerkovič, Požar, Dodič, L. Jerkovič, Kaker 14. Trener: Mako Kalc. Gen-I Volley: Burilo 9, T. Bavdaž, Zbičajnik 1, Aumann 12, P. Marušič 4, Djukić 16, Kolbl 15, Pahor, Š. Marušič, Simčič, Valenčič 17. Trener: Luigi Schiavon.

Drugi niz je najprej še potekal v znamenju domačink, ki so prišle do vodstva z 10:7, toda nato so popustile, predvsem pri sprejemu, kar je nasprotnicam precej olajšalo delo. Pri goriški ekipi sta se prvi razigrali bivša odbojkarica Luke Koper Sara Valenčič in letošnja okrepitev Sara Djukić. Zaostanek treh točk se je za Gen-I Volley hitro prelevil v prednost štirih točk (12:16), v končnici niza pa je razlika še narasla.

Tretji set je bil podoben drugemu, le da so dekleta iz Nove Gorice takoj povedla z 8:3, potem pa prednosti niso več izpustile iz rok. Ob slabi predstavi domačink so prišle do vodstva z 19:12 in zlahka dobile še drugi set zapored.

Četrti niz je postregel z dramo, ki je značilna za derbije. Nobena od ekip ni vodila več kot za dve točki. Odbojkarice Luke Koper so v končnici prišle do prednosti 23:21, nakar so pri 24:23 zapravile zaključno žogo. Potem so gostje kar trikrat povedle, a so rumeno-modre vsakič izenačile, v četrtem poskusu pa so Novogoričanke le uspele dvoboj končati. Končnih 29:27 je obenem pomenilo skupno zmago Gen-I Volleya s 3:1. Izgubljen derbi bi utegnil v koprskem taboru povzročiti kakšno dodatno preglavico, saj dekleta na trenutke niso niti bleda senca ekipe iz prejšnje sezone.

Sara Valenčič, napadalka Gen-I Volleya: “Danes je bila pomembna vsaka točka. Igrale smo odlično, verjetno so uživali tudi gledalci. Tekmo je odločilo dejstvo, da smo bile bolj odločne, pri težkih žogah smo držale skupaj, bolje smo delovale kot ekipa. Če bi napravile manj napak, izid ne bi bil tako tesen, ampak najbolj važno je, da smo se na koncu me veselile zmage. Poleti sem imela v načrtih odhod v tujino, bilo je kar nekaj ponudb, a sem čakala in trenirala s Kamnikom. Nazadnje sem se potem odločila za odhod v Novo Gorico, kjer so sestavljali obetavno ekipo, navdušil pa me je tudi italijanski trener. Seveda se je vedno lepo vrniti domov v Koper, a ta tekma zame ni bila preveč drugačna od ostalih. Vsakič se pač trudim, da zmaga ekipa, za katero nastopam.”

Antonia Jurić, podajalka Luke Koper: “Seveda je bila ta tekma posebna in na začetku sem proti nekdanjim soigralkam imela kar nekaj treme. Dvoboj smo izgubile, ker smo se sredi drugega seta zaustavile in potem nismo nadaljevale s pozitivno serijo. Nismo se dobro kosale z nasprotnicami, napravile smo preveč napak, predvsem pri sprejemu. Sicer smo si močno želele zmage, za nas je bila tekma kar pomembna. Gostje so bile bolj odločne. Na srečo je prvenstvo še dolgo in imamo še kar nekaj priložnosti, da nadoknadimo, kar smo danes izgubile. Naša ekipa še ni povsem uigrana, v Kopru pa je tudi igra drugačna od tiste, ki smo jo igrale lani v Novi Gorici. Tam nisem bila v novem triletnem načrtu, zato sem poleti prestopila v Koper, tu pa bomo najbrž v pravi formi šele v drugem delu sezone.”

SANDI JERMAN


Najbolj brano