Obeta se dolgo vroče poletje

Boj za Evropo se je razpletel v korist nogometašev Gorice, ki so danes z 1:0 ugnali Olimpijo. Slovenske barve v kvalifikacijah evropske lige bodo v prihodnji sezoni zastopali še Ljubljančani in Domžalčani. Pred zadnjim krogom je tako odprto le še vprašanje devetega mesta in dodatnih kvalifikacij za prvo ligo.

Tako so se nogometaši Gorice razveselili zmagovitega gola.  Foto: Leo Caharija
Tako so se nogometaši Gorice razveselili zmagovitega gola.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Danes je bil v Novi Gorici pravi nogometni praznik. Olimpija že pregovorno privabi več gledalcev, zadnja tekma v športnem parku v letošnji sezoni pa je imela v lovu na evropski vlak posebno težo za domačo ekipo, ki si je pozornost s svojimi rezultati in predstavami nedvomno zaslužila. Dobro je bila zapolnjena tudi častna tribuna, kjer si je predsednik Olimpije Milan Mandarić dvoboj ogledal v družbi prvega operativca Mladena Rudonje. V prvem polčasu sta spet videla podobo, ki jo Olimpija kazala v pretežnem delu pomladi: neučinkovito, nedorečeno in neprepričljivo.

Tudi gostitelji na drugi strani v igri niso blesteli, a so bili v napadalnih prebliskih vendarle konkretnejši. V uvodnem otipavanju je bila ob nekaj spornih posredovanjih v obeh kazenskih prostorih še največ pozornosti vredna poškodba Matije Škarabota. Menjava z Alenom Joganom je sicer sprožila nekaj rošad v vrstah Novogoričanov, ki pa so kmalu dosegli želeno. Navdahnjeni Dejan Žigon je izmenjal dvojno podajo z Amarachijem Osujijem, ki je z golom dvignil na noge gledalce v športnem parku. Odziv gostov, ki jih je pod žgočim novogoriškim soncem bolj kot ne v tišini spremljala organizirana navijaška skupina, je bil mlačen. Še največ preplaha so v domači vrsti povzročile prekinitve, a so jo gostitelji pri nekaterih odbitkih srečno odnesli oziroma je bil pozoren Grega Sorčan.

Gorica : Olimpija 1:0 (0:0)

Športni park, gledalcev 1800, sodnik Bukovec (Lendava) 6. Strelec - 1:0 Žigon (20).

Gorica: Sorčan 8, Škarabot - (od 13. Jogan 6), Kavčič 6,5, Boben 6,5, Curk 6,5, Kolenc 6,5 (od 87. Humar -), Grudina 6,5, Kapić 6,5, Osuji 7, Žigon 7, Filipović 6,5 (od 83. Edafe -). Trener: Miran Srebrnič.

Olimpija: Vodišek 6, Klinar 6, Jurčevič 6, Bajrić 6, Zarifović 6, Miškić 5,5, Novak 6, Kirm 6 (od 62. Abass 6,5), Benko 6,5 (od 81. Tijanić -), Eleke 6 (od 71. Oduwa), Boateng 6. Trener: Safet Hadžić.

Rumeni kartoni - Bajrić, Novak, Zarifović.

Po odmoru je iz slačilnic prišla odločnejša Olimpija. V prvih desetih minutah drugega polčasa so Ljubljančani stisnili obroč okrog domačih vrat. Novogoričani so trpeli, a zdržali. Tudi ob podpori glasne domače navijaške skupine, ki je nenehno spodbujala svoje ljubljence. Novogoričani niso imeli najboljšega dne, krčevito so se branili in odbili prvi juriš Ljubljančanov, ki so poskušali tudi na silo priti do izenačenja. Ni šlo ne zlepa ne zgrda. Po spodrsljaju v domači obrambi je bil še najbližje golu Kenan Bajrić, ki pa je iz neposredne bližine streljal čez vrata. Precej natančnejši, a še vedno premalo, je bil na drugi strani v protinapadu Andrija Filipović, ki bi lahko priigral mirnejšo končnico gostiteljem. Tako pa so morali domači privrženci še trepetati za zmago. Skoraj so obnemeli po prostem strelu Leona Benka, ki pa je zgrešil cilj.

Vrhunec drame je šele sledil. Po nespretnem posredovanju Jogana nad hitrim Issahom Abassom so se sodniki pet minut pred koncem odločili za enajstmetrovko. Zdelo se je, da bodo Novogoričani še tretjič v zadnjih štirih tekmah ostali brez zmage v končnici. Tokrat pa je na sceno stopil Sorčan, ki je ubranil enajstmetrovko Danijelu Miškiću, in poskrbel za izbruh navdušenja v športnem parku. Le nekaj trenutkov zatem je novogoriški čuvaj mreže še enkrat zaklenil vrata. Tri točke so ostale Gorici, ki gre v Evropo.

+ Potem ko je bil novogoriški klub še pred dvema letoma na roba prepada, se je še drugo sezono zapored prebil v evropske pokale.

- Skoraj zanesljivo bo Novo Gorico zapustil kateri od nosilcev igre.

“Že pri nekaj enajstmetrovkah sem bil blizu obramb. Odločil sem se za pravo smer in ubranil strel. S skupnimi močmi nam je uspelo. Prebili smo se v Evropo, dosegljivo je tudi drugo mesto,” je povedal Sorčan, ki bo gotovo želena tarča na poletni tržnici. Pomembno vlogo je imel spet Dejan Žigon, ki je tokrat prispeval asistenco za edini gol: “ Vedeli smo, da je tekma pomembna oziroma da je od nje odvisen končni razplet sezone, zato smo zmage zelo veseli.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano