Od Velenja do Liverpoola

Po pestrem reprezentančnem dogajanju se pozornost nogometnih privržencev seli na klubsko sceno. Konec tedna prinaša vrsto zanimivih obračunov, tudi na slovenskih zelenicah.

Nogometaši Maribora (v vijoličastih dresih) bodo tekmovalno 
zahtevno  jesen odprli danes v Velenju.    Foto: Jure Batagelj
Nogometaši Maribora (v vijoličastih dresih) bodo tekmovalno zahtevno jesen odprli danes v Velenju.  Foto: Jure Batagelj

NOVA GORICA > Tekmovanje v prvi slovenski nogometni ligi se drevi nadaljuje z dvobojem med Rudarjem in Mariborom. Obračunu v Velenju pripada kar naziv derbija 12. kroga, saj se bosta pomerili druga in tretja ekipa državnega prvenstva. Največ oči bo uprtih v Johna Maryja. Tako pri domačih kot gostih, ki bi jim napadalec takšnega kova prišel še kako prav.

Ne nazadnje je bil najboljši strelec prve SNL v pretekli sezoni poletna želja državnih prvakov in drugih klubov. Od prestopnih govoric se ni izcimilo nič, so pa vplivale na status in učinek 24-letnega Kamerunca na igrišču. Ko se je sprijaznil z dejstvom, da bo vsaj do jeseni ostal v Velenju, je knapom takoj prinesel dodano vrednost na igrišču in jih z goli izstrelil v resnega kandidata za položaje tik pod vrhom.

Mourinho in Milanič

Drevišnji dvoboj bo pravšnji test sposobnosti in ambicij. Pri Marjanu Pušniku niso vprašljive, mariborski skalp pa sodi med njegove najbolj želene trofeje. Gostje so na drugi strani razpeti med lovom na Olimpijo in nadaljevanjem lige prvakov. Prvenstveni premor je Darku Milaniču prišel prav za celjenje posameznih poškodb v kadru, po drugi strani pa so se vadbenemu procesu šele tik pred zdajci priključili nekateri reprezentanti.

S podobno ali še večjo zagato pa se soočajo trenerji po vsej Evropi. Toliko bolj, če se nogometaši vrnejo poškodovani. Kar precej razlogov za skrb ima denimo Liverpool, ki bo v torkovem 3. krogu skupinskega dela lige prvakov obiskal Ljudski vrt. Že jutri pa rdeče čaka zelo pomemben obračun v domačem prvenstvu. Na Anfieldu bodo gostili Manchester United, ki je z mestnim tekmecem Cityjem na začetku sezone uprizoril silovit pohod proti vrhu Premier League. Jürgen Klopp pa bolj kot proti utrdbi Joseja Mourinha pogleduje v lastne vrste. Zaradi poškodbe je ostal brez enega ključnih igralcev, Senegalca Sadia Maneja, po vrnitvi z vselej kočljivih južnoameriških kvalifikacij pa je vprašljiv tudi prispevek brazilskega dvojca Philippe Coutinho-Roberto Firmino.

Messi in Oblak

Še bolj zanimivo bo videti, kako bo velemojstrska simultanka v reprezentančnem dresu vplivala na učinek Lionela Messija. Klubsko sezono pri Barceloni je odprl v imenitnem slogu, po vlogi mesije v Quitu pa ga čaka nemara še večji izziv v Madridu. Katalonci imajo po prvih sedmih krogih popoln izkupiček, jutri pa bo argentinskega asa in soigralce poskušal zaustaviti obrambni zid Atletica z Janom Oblakom na čelu. Mikaven obračun se jutri obeta tudi v Dortmundu. Vodilna ekipa nemškega prvenstva bo potrjevala primat v dvoboju z Leipzigom. Proti svojemu nekdanjemu moštvu in na stadionu, kjer ni pustil vidnejšega pečata, pa bo gotovo željan dokazovanja tudi nesojeni slovenski reprezentant Kevin Kampl.

Na morebitni spodrsljaj Borussie bodo prežali v Münchnu, Allianz Arena pa bo pozdravila povratnika na klop Bayerna Ottmarja Hitzfelda, ki bo imel v Freiburgu tekmeca po meri za začetek zmagovitega niza. Tega bo poskušal v Italiji nadaljevati Napoli, ki pa ga jutri zvečer v večnem mestu čaka precej težje delo. Južnjaški obračuni z Romo nosijo vselej dodatni naboj, posebej potem ko so se gostitelji z Neapeljčani uveljavili kot najresnejši izzivalci Juventusa v zadnjih sezonah. Serijske zbiralce domačih naslovov pa jutri doma ravno tako ne čaka zgolj ogrevanje pred nadaljevanjem lige prvakov.

Lazio je zahteven tekmec, ne nazadnje je stari dami speljal prvo lovoriko na začetku sezone, italijanski superpokal. Na lestvici zaostaja le tri točke za Juventusom, ki pa je na domačem stadionu domala nepremagljiv.

Veliko pozornosti bo deležen tudi nedeljski obračun Interja in Milana, ki sta zadnja leta prebila v iskanju nove identitete. Na igrišču in ob njem. Nadela sta si kitajsko obleko, ali je skrojena po meri, pa bo pokazal čas. Bolje je sezono odprl Inter, ki si je privoščil manj igralskih sprememb in igra brez evropskih obveznosti. Novi trener Luciano Spalletti je utrdil obrambne okope pred Samirjem Handanovićem, ki je na sedmih tekmah prejel vsega tri gole. Vincenzu Montelli po negotovem začetku pri Milanu italijanski mediji že iščejo naslednika, morebitni poraz na derbiju pa bi mu dejansko zamajal stolček.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano