Od cicibanov do reprezentance

Po decembrskih težavah s snegom na bližnjih smučiščih so tekmovalno sezono začeli tudi najmlajši primorski smučarji, nekoliko starejši pa že tekmujejo v tujini.

Ajdovka Andreja Slokar je januarja  v Kranjski Gori dobila svoj 
prvi FIS veleslalom. Foto: Igor Mušič
Ajdovka Andreja Slokar je januarja v Kranjski Gori dobila svoj prvi FIS veleslalom. Foto: Igor Mušič

TRBIŽ > Pokal notranjsko-primorske regije, ki najmlajšim pomeni spoznavanje s tekmovalnim smučanjem (v njem je tekmovati začel sedaj tudi v svetovnem pokalu uspešni član SK Dol Ajdovščina Štefan Hadalin), je uvodoma gostil tehnični sneg zamejskega smučišča Trbiž, kjer se je v starostnih kategorijah od cicibanov do mlajših članov U-21 pomerilo 87 smučarjev iz enajstih klubov. Za kategorije od 15. leta navzgor je to tekmovanje pomembna možnost za pridobivanje tekmovalnih občutkov pred težko potjo preboja skozi mednarodna FIS tekmovanja, kjer je selekcijski zid ob startnih številkah čez sto za večino previsok. Na to težko pot so pod vodstvom postojnskega trenerja Andreja Lukežiča stopili primorski mladinski reprezentanti Jani Kavčič, Matevž Rupnik in Krištof Fabjan, med dekleti pa Žaklina Jurkovič (vsi SD Postojna), Andreja Slokar, in Maja Bernard (obe SK Dol Ajdovščina).

V novo sezono je s številno in dobro generacijo vstopil SK Gorica. Dobro delo trenerja Boruta Furlana in vzor prve slalomistke Slovenije ter članice svetovne elite, Novogoričanke Ane Bucik, dajeta sadove. V Trbižu je med mlajšimi člani zmagal Miha Sirk pred Tilnom Furlanom (oba Gorica) in Davidom Pivkom (Javornik). Med dekleti sta bili Novogoričanki Eva Kobal in Kaja Mrakič hitrejši od Vrhničanke Klare Trček.

Ostali zmagovalci kategorij veleslaloma v Trbižu, U - 14: Alja Ronzullo (SD Po) in Nace Gnezda (Id); U-12: Julija Rupnik (Jav) in Val Celestina (Sn); U-10: Ana Kunc (Log) in Taras Hvala Kruh; U-8: Nejc Mrakič (oba Go) in Marina Grmovšek (Jav).

V skupini U-16 sta na najvišji stopnički stopila Luka Samokec in Aljaž Kranjec (oba SD Postojna) pred Pivčanom Andražem Fabjanom.

Med vrstnicami je slavila reprezentantka Urša Poženel Vilhar pred Kajo Kaluža (obe SD Postojna) in Karin Trček (Javornik).

Smučarska tekmovanja se bodo v naslednjih dneh preselila tudi na primorski sneg. SK Dol Ajdovščina bo 23. in 24. januarja gostil mednarodna FIS veleslaloma, primorsko-notranjski pokal pa se bo prav v Cerknem nadaljeval 28. januarja. Vmes bo vsaj del najmlajših lahko vadil blizu doma, saj te dni obratujeta tudi smučišči Ski Bor in Javornik na Idrijskem.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano