Odločen napad iz ozadja

Z uvrstitvijo na zaključni turnir najboljših osmih ženskih dvojic - tako imenovani masters - se je koprski teniški igralki Andreji Klepač izpolnila velika želja. S partnerko, Španko Mario Jose Martinez Sanchez, v Aziji ne mislita zgolj sodelovati, temveč tudi mešati štrene najboljšim.

Trener Primož Starčič in Andreja Klepač na novinarski konferenci. Foto: Simon Maljevac
Trener Primož Starčič in Andreja Klepač na novinarski konferenci. Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA > “V Singapurju si želiva odigrati tri dvoboje,” pred potjo na zaključni teniški masters sezone, ki bo potekal od 23. do 29. oktobra, razkriva Andreja Klepač, kar pomeni, da se želita s Španko Mario Jose Martinez Sanchez prebiti vse do velikega finala ženskih dvojic. Slovensko-španska naveza si je mesto med elito zagotovila z odličnimi nastopi v zadnjem delu sezone. Pravo formo sta ujeli že na turnirju za grand slam v New Yorku, sledila je zmaga na WTA turnirju v Tokiu, za nameček pa sta se v Pekingu prebili v četrtfinale in tako potrdili vozovnico za Singapur.

”Ob pravem času sva se ujeli in se uspeli prebiti med osem najboljših. V Singapurju me čaka nov izziv, saj bom prvič nastopila na zaključnem turnirju. Upam, da se bom hitro prilagodila. Motivacija ni sporna. Maria mi bo pomagala s svojimi izkušnjami, saj je na mastersu slavila leta 2009,” je 31-letnica med drugim povedala na včerajšnjem druženju z novinarji v ljubljanski Mestni hiši ob prisotnosti tamkajšnjega župana Zorana Jankovića in predsednika Teniške zveze Slovenije Marka Umbergerja. To priča o tem, da ima Klepačeva, ki se je v zadnjih sezonah povsem posvetila dvojicam, ob sebi tudi sposobno marketinško ekipo. Umberger jo je pohvalil za njen prispevek k reprezentančnim uspehom, Janković je med drugim nanizal znane podatke, besedo pa je dobil tudi trener Primož Starčič, ki z zmagovalko petih WTA turnirjev v konkurenci dvojic sodeluje že skorajda dve desetletji: “Očitno sta Andreja in Maria prava kombinacija. Med sezono sta se uspešno prebili tudi skozi krizo. V Singapurju imata zagotovo kaj pokazati, saj najbolje igrata prav proti najboljšim, zato se ju tekmice kar bojijo.”

Tina Križan je na zaključnih turnirjih nastopila dvakrat, Katarina Srebotnikova pa kar devetkrat, od tega trikrat v finalu. Med posameznicami je na zaključnem turnirju leta 1982, tedaj imenovanem Avon Championships v New Yorku, igrala tudi Mima Jaušovec.

Za konec je Klepačeva, ki bo po Tini Križan in Katarini Srebotnik tretja Slovenka na tem prestižnem turnirju, dokaj diplomatsko spregovorila tudi o favoriziranih dvojicah: “Nisva nosilki, zato naju že v prvem krogu čaka zelo težka naloga. Kljub vsemu pa se z žrebom ne obremenjujeva in nimava posebnih želja. Tako kot v posamični konkurenci je tudi med dvojicami vrh zelo širok. Menim, da ima vseh osem dvojic enake možnosti za zmago. Z Mario ne razmišljava o tem, temveč le o pripravah na vsak posamezen dvoboj, v katerem bova skušali prikazati vse, kar znava. Večkrat o zmagi odločajo zgolj malenkosti, oziroma dnevna forma.”

Trenutno je znanih zgolj sedem dvojic, ki bodo nastopile na zaključnem turnirju, saj sta Čehinji Lucie Hradecka in Katerina Sinakova odpovedali udeležbo. Ob Klepačevi in Martinez Sanchezovi imajo zagotovljeno mesto vodilna dvojica WTA lestvice Martina Hingis (Švi) - Yung-jan Chan (Tpe) ter dvojice Elena Vesnina - Ekaterina Makarova (obe Rus), Casey Dellacqua - Ashleigh Barty (obe Avs), Andrea Hlavackova (Češ) - Timea Babos (Mad), Yi Fan Xu (Kit) - Gabriela Dobrowski (Kan) in Kveta Peschke (Češ) - Anna Lena Groenfeld (Nem).

Andrejo Klepač je sicer v ponedeljek sprejel tudi koprski župan Boris Popovič.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano