Po petih letih vstale iz pepela

Izolski ženski rokomet je v preteklosti že prispeval delež tudi v jugoslovansko in predvsem v slovensko reprezentanco. Leta 2011 je zaradi finančnih težav članska ekipa razpadla. Po petih letih premora so v Izoli v zadnji sezoni spet zaigrali s članicami in sezono v prvi B ligi končali na tretjem mestu.

V Izoli bi radi spet igrali ženski prvoligaški rokomet. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V Izoli bi radi spet igrali ženski prvoligaški rokomet. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > V Ženskem rokometnem klubu Izola so v zadnjih sezonah vzgajali novo generacijo, za katero upajo, da bo nadaljevala pot izolskih reprezentantk Mare Šolaje, Davidele Tičič, Anje Argenti, Neže Mitruševske, Ane Petrinje, Manuele Hrnjič, Mie Bošnjak in Polone Barič. Oprli so se na lastne mlade moči, sproti dobili kakšno igralko od usihajočih sosedskih klubov Burje Škofije in Pirana ter odlično sodelovali s Šempetrom-Vrtojbo. Ko so mlade rokometašice dozorele, so lani poskusili z oblikovanjem nove članske ekipe. Postavo so dopolnili z nekaj bolj izkušenimi igralkami iz soseščine in pogumno zakorakali v petčlansko prvo B ligo.

“Na začetku sezone sem upala, da bo še nekoliko bolje, a se je ekipa zbrala z različnih koncev in je v povprečju zelo mlada. Zato je morala najprej zaživeti kot kolektiv. Rokomet je ekipni šport, zato je bilo treba oživeti ekipni duh in obenem vrniti idejo o ženskem prvoligašu v Izolo. Po dobrem začetku in prvem delu sezone smo malce padle v formi, kar se je poznalo pri samozavesti ekipe. Volje pa nam nikoli ni manjkalo. Tudi zdaj, ko je prvenstva že konec, je udeležba na treningih še vedno visoka. Verjamem, da bomo v naslednji sezoni še boljše,” je nihanja, ki so botrovala končnemu tretjemu mestu, pojasnila izkušena Urška Benčič.

Izolanke so v šestnajstih nastopih osemkrat zmagale in osemkrat izgubile, zaostale so za hrpeljsko-kozinskim Jadranom in Naklim, prehitele pa so Litijo in Tržič. Prva strelka ekipe je bila Adelina Kraja, ki je zabila 71 golov, obenem je pokazala največjo borbenost (18 izključitev, osem opominov). Še lani je bila vratarka koprskega Žurda, vendar si je želela igrati v polju in očitno ji gre tudi nova vloga dobro od rok.

“Nismo natančno vedeli, v kaj se spuščamo. Ekipa je bila sposobna doseči več, a gre za prvo sezono in na nekaj tekmah, ki bi jih lahko zmagali, smo se opekli. Zadovoljen sem, da je 95 odstotkov začetne ekipe ostalo skupaj, kar pomeni, da so dekleta motivirana. Res je, da smo združevali treninge mladink in članic, toda vseeno je bilo na treningih običajno prisotnih 20 igralk in smo lahko tudi kakovostno delali. Na avgustovskih in januarskih pripravah je bila udeležba celo nadpovprečna - med 26 in 30 igralk. Bolj izkušene igralke so dodatno povezale ekipo, prilagajale svoje delovne in študijske obveznosti treningom in mi nasploh precej olajšale delo,” je o sezoni povedal trener Matej Nadoh, ki mu je na klopi pomagal pomočnik Matej Marinac.

V Izoli si želijo v prihodnje napredovati v prvo A ligo. Pogovarjali so se tudi o morebitni ponovni združitvi moškega in ženskega kluba, a so za zdaj ostali pri besedah, čeprav na primer Dario Madžarović že vodi uprave obeh društev.

SANDI JERMAN


Najbolj brano