Pozimi že skoki na Kovku

Smučarsko skakalni klub Pok z ajdovske planote Gora uspešno tekmuje v poletni sezoni slovenskega pokala mlajših kategorij, te dni pa se je začela tudi gradnja domačega skakalnega centra na Kovku.

Ekipa  SK Pok s predsednikom Igorjem Polancem in svetnikom Jordanom Polancem na gradbišču 
skakalnic. Foto: Igor Mušič
Ekipa SK Pok s predsednikom Igorjem Polancem in svetnikom Jordanom Polancem na gradbišču skakalnic. Foto: Igor Mušič

KOVK > Klub, ki pod vodstvom trenerjev Mitje Velikonje in Matjaža Gostiše združuje smučarske skakalce na Predmeji, Otlici in Kovku, marljivo dela z mladimi. Te dni z novo opremo že skačejo na poletnih tekmah na skakalnicah iz umetne snovi, najbolj razveseljiva novica zadnjih junijskih dni pa je pogled na severno pobočje Sinjega vrha nad nekdanjo šolo na Kovku, kjer na 900 metrih višine sveže v skalo vsekana dostopna cesta in redno brnenje bagerja oznanjata začetek izgradnje Skakalnega centra POK.

Potem ko se je klub dogovoril za dolgoročni najem državnih zemljišč in ko so domačini s prostovoljnim delom posekali od žleda poškodovan gozd, je ob lanskem neuspešnem kandidiranju za denar Fundacije za šport že kazalo, da bo načrt obtičal na mestu, vendar je Gorjanom te dni na pomoč priskočila ajdovska občina.

Primorska ekipa je nastopila tudi na mednarodni tekmi v Mostecu, kjer se je s tretjim mestom najbolj izkazal Teo Krivec, v kategoriji U-9 pa je bil šesti Andraž Velikonja. Jure Polanc je nadaljevanju sezone osvojil še bron na mednarodni tekmi v Trbižu.

Domači občinski svetnik Jordan Polanc je pojasnil: “Na pobudo lokalnega odbora SMC Ajdovščina-Vipava je občinski svet tudi z veliko podporo župana Tadeja Beočanina sprejel proračunsko postavko 35.000 evrov za letošnja dela v skakalnem centru. Prizadevnost kluba Pok in lokacija sta prava za razvoj skakalnega športa, mladinskega, kolesarskega in pohodniškega turizma. V bližini je za letovanja že urejena nekdanja osnovna šola, možno pa bi bilo pridobiti dovolj zemljišč za še kakšno igrišče.”

Zadnjih premikov se najbolj veseli predsednik kluba Pok Igor Polanc: ”Zagotovljeni denar nam omogoča, da do zime uredimo skupni iztek treh načrtovanih skakalnic, da zabetoniramo mize in vsaj eno zaletišče pripravimo do točke, da bodo otroci že to zimo, če bo sneg, lahko skakali. Kasneje bomo zaletišča plastificirali, kar bo omogočilo celoletno vadbo, v načrtu pa je tudi umetno zasneževanje. Upam, da nam bo zdaj, ko so dela res stekla, uspelo v novem razpisu dobiti tudi nekaj denarja iz športne fundacije.”

260.000 evrov bo vreden skakalni center.

Načrt Skakalnega centra z vložkom okoli 260.000 evrov predvideva 35, 25 in 15 metrsko skakalnico z večnamenskim sprejemnim objektom in ploščadjo za kondicijski trening, v bližini pa je na voljo dovolj veliko pobočje za kasnejšo ureditev otroškega smučišča. V klubu sicer ta čas trenira 15 otrok, tečajnikov - začetnikov pa je še precej več.

Tekmovalci Poka so poletno sezono začeli v Žireh. Najbolj so se izkazali v kategoriji do 11 let, kjer je bila med dekleti tretja Zala Likar, med fanti pa je osmo daljavo dosegel Teo Krivec.

Nato so se pomerili na domači 12-metrski skakalnici na Otlici. Med začetniki je slavil Jure Polanc, v skupini do enajst let pa sta bila najboljša Zala Likar in Teo Krivec. Bron je osvojil Jaka Leban. Med devetletniki je bil drugi Andraž Velikonja.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano