Rdeči bodo zasedli Štajersko

Danes bo veliko nogometnih poti vodilo v Maribor. Štajerska prestolnica bo obarvana v vijolično, a tudi rdečo barvo. V tretjem krogu skupinskega dela lige prvakov bo gostila sloviti Liverpool.

Mariborskega vratarja Jasmina Handanovića čaka proti Liverpoolu precej dela.  Foto: Jure Batagelj
Mariborskega vratarja Jasmina Handanovića čaka proti Liverpoolu precej dela.  Foto: Jure Batagelj

MARIBOR > Slovenski prvaki tretjič igrajo v elitnem klubskem tekmovanju, Liverpool pa je zavoljo tradicije in lovorik v Angliji in Evropi nemara najbolj zveneče ime, ki se je mudilo v Ljudskem vrtu. Pred tremi leti so Mariborčani resda gostili zadnjega angleškega zmagovalca lige prvakov iz sezone 2011/12, londonski Chelsea, in mu celo odščipnili dve točki, a Liverpoolova slava ne bledi. V 70. in 80. letih so rdeči prevladovali v otoških in evropskih okvirjih. Štirikrat so dvignili v zrak lovoriko za zmago v tedanjem pokalu državnih prvakov in nizali domače naslove. V svoji vitrini jih imajo kar 18, a zadnjega so osvojili pred davnimi 27 leti.

Od Ljubljane do Maribora

Precej bolj svež je spomin na peto zmagoslavje v ligi prvakov, ki je bilo hkrati nepričakovano in spektakularno, za privržence Milana pa šokantno. Del šampionske zgodbe rdečih iz leta 2005 je bil tudi aktualni trener ljubljanske Olimpije Igor Biščan. Liverpoolu, ki so ga dve leti prej v tedanjem pokalu Uefa za Bežigradom gostili prav Ljubljančani, je na igrišču poveljeval Steven Gerrard, s klopi pa Rafa Benitez. Darko Milanič je takrat začenjal trenersko pot pri ajdovskem Primorju, aktualni menedžer Liverpoola Jürgen Klopp pa se je kalil na klopi Mainza. Potem je prevzel Borussio Dortmund, jo popeljal na vrh bundeslige in na prag zmagoslavja v ligi prvakov ter pri tem začrtal nekaj nogometnih trendov, ki so jih tudi drugod bolj ali manj uspešno poskušali posnemati.

Ostale tekme

Torkov večer prinaša več zanimivih dvobojev v ligi prvakov. Po doslej videnem se poslastica obeta v Manchestru. City bo v skupini F gostil Napoli. Vodilna ekipa angleškega prvenstva je na osmih otoških tekmah zabila 29 golov, Neapeljčani, ki imajo po istem številu dvobojev serie A popoln izkupiček, pa so v italijanskem prvenstvu dosegli le tri zadetke manj. Leipzig in Kevin Kampl, ki sta v Dortmundu pretekli konec tedna prizadejala prvi poraz Borussii v bundesligi, pa bosta v skupini G doma proti Portu lovila sploh prvo klubsko zmago ligi prvakov. Zanimivo bo tudi v Madridu, kjer bo Real gostil Tottenham. Branilci naslova in Londončani po dveh tekmah skupine H še niso oddali točke.

Kloppov direkten nogomet z veliko teka in strelov se je zdel kot nalašč tudi za dinamični otoški slog, a Liverpoolu vsaj po rezultatski plati ni prinesel želenega preskoka. Tekmeca iz Manchestra si lahko privoščita več denarnih vložkov, Chelsea zmaguje s pragmatičnostjo in taktično disciplino. Tako se je tudi Jose Mourinho z Unitedom zoperstavil Liverpoolu na zadnji tekmi angleškega prvenstva. Na kultnem Anfieldu, kjer bo Maribor gostoval 1. novembra, je v soboto brez zadržkov postavil obrambni zid in tako izničil primerjalne prednosti tekmeca. Liverpool ima v nesojeni okrepitvi Barcelone Philippu Coutinhu, njegovemu brazilskemu rojaku Robertu Firminu, Egipčanu Mohamedu Salahu ter tudi njihovih alternativah in angleških reprezentantih Danielu Sturridgu in Alexu Oxladu-Chamberlainu hitronoge in tehnično podkovane nogometaše.

Gost promet

Kloppova lahka konjenica se najbolje znajde na odprtem igrišču, zato je jasno, da bodo Mariborčani poskušali zgostiti prostor pred Jasminom Handanovićem in tako skrčiti manevrski prostor še enemu slovenskemu znancu iz zadnjih kvalifikacij za svetovno prvenstvo, Jordanu Hendersonu, in nemškemu reprezentantu Emreju Canu, ki narekujeta ritem v zvezni vrsti. V tem se najbrž skriva razlog, zakaj je Milanič v Velenju privoščil počitek neutrudnemu Marwanu Kabhi, ki je imel za sabo reprezentančno akcijo z Izraelom. V osrčje obrambe bi se utegnil vrniti Marko Šuler, ki je zaradi nadležne poškodbe izpustil tudi zadnje gostovanje v Sevilli, kjer so Mariborčani klonili z 0:3.

Milaniču naj bi bila spet na voljo dva rekonvalescenta, vendar ne bo tako, kajti Luka Zahović se je včeraj znova poškodoval. Bo pa zato zraven Dare Vršič kot džoker za nadaljevanje tekme, v kateri želijo gostitelji čim dlje zadržati aktiven izid in nato morda tudi nadgraditi uvodno točko, ki so jo osvojili v Ljudskem vrtu proti Spartaku. Moskovčani bodo v drugi tekmi skupine E gostili vodilno Sevillo.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano