Real in Barcelona za ogrevanje

Za nogometne sladokusce v izboru najmikavnejšega državnega prvenstva ni dvoma. Španska La Liga se začne v petek, lepše popotnice pa si ne bi mogla želeti.

 Foto: STA
Foto: STA

NOVA GORICA > Obračuni madridskega Reala in Barcelone vselej pritegnejo največjo možno pozornost, pa čeprav je v igri le superpokal. Lovorika je resda lovorika, a tovrstni dvoboji imajo po Evropi praviloma pridih ogrevalnih tekem pred začetkom nove sezone in ne žanjejo večjega zanimanja. Real in Barcelona pišeta v zadnjem desetletju tudi po zaslugi rivalstva med Cristianom Ronaldom in Lionelom Messijem seveda posebni zgodbi.

Ne nazadnje gre za kluba, ki sta od leta 2006 v ligi prvakov slavila kar sedemkrat, štirikrat v zadnjih štirih letih. Barcelona je v preteklem desetletju v elitnem klubskem tekmovanju resda osvojila eno lovoriko več, a trend uspešnosti se suče v prid kraljevega kluba. Real je od leta 2014 kar trikrat slavil v ligi prvakov, pretekla sezona pa je nasploh sodila med najboljše v klubski zgodovini. Real je v svoje vitrine vrnil tudi lovoriko državnega prvaka, ki jo je pogrešal pet let.

Pet najdražjih prestopov v španske klube:

> Paulinho (Guangzhou-Barcelona), 40

> Nelson Semedo (Benfica-Barcelona), 30,5

> Theo Hernandez (Atletico M.-Real M.), 30

> Luis Muriel (Sampdoria-Sevilla), 20

> Dani Ceballos (Betis-Real M.), 17

Kraljeva postava

Če gre soditi po nedeljski prvi tekmi - povratna bo nocoj v Madridu - superpokala, se Realu obeta še ena trofejna sezona. V Barceloni je zmagal s 3:1, brez Luke Modrića in s polovičnim prispevkom Cristiana Ronalda, ki je zabil imeniten gol. Hkrati pa si je ob bližnjem srečanju z glavnim sodnikom, ki si je nakopal plaz kritik iz Madrida, prislužil tudi rdeči karton. Po podaljšanem dopustu je Ronaldo spet lačen igrišča in zadetkov, pri čemer ga niti pet tekem kazni (ena za izključitev, preostale pa za odrivanje sodnika na tekmi v Barceloni) ne bi smelo iztiriti. Bolj si s kaznijo beli glavo Zinedine Zidane.

Ronaldo si, potem ko je z reprezentančnimi soigralci lani postal evropski prvak, želi, da bi zmagovito zaključil tudi sezono 2017/18, ki bo končana 15. julija s finalnim dvobojem svetovnega prvenstva v Rusiji. Še prej pa bo seveda lovil lovorike z Realom.

Ob Ronaldovem tekmovalnem značaju je preračunljivost izključena. Za pravilne odmerke na igrišču bo skrbel Zidane, ki je s strokovnjaki za telesno pripravo v pretekli sezoni očitno opravil zelo dobro delo. Sicer pa napad z Iscom, Garethom Balom in Karimom Benzemajem ne zveni slabo. Če mu dodamo še džokerja Marca Asensia, ki je svoj strelski potencial pokazal tudi v nedeljo proti Barceloni, potem za učinek pred vrati tekmecev ni bojazni.

Res pa je, da je imel Zidane lani še močnejši napadalni arzenal. Alvaro Morata in James Rodriguez sta sicer praviloma prihajala v igro s klopi ali pa sta igrala, ko so bili prvokategorniki načeti oziroma potrebni počitka, a njun prispevek še zdaleč ni bil zanemarljiv.

V tesnem boju za naslov prvaka z Barcelono je pretehtala prav dolga klop. Zlasti zadetki Morate so Realu prinesli precej točkovnega dobropisa. Prevladujoče mnenje v nogometnih krogih je bilo, da bo predsednik kraljevega kluba Florentino Perez, ki je pred začetkom sezone Zidanu z izboljšano pogodbo podvojil letno plačo, pripeljal Kyliana Mbappeja za rekordno odškodnino.

Kam z milijoni?

Zdi se, da mu bo račune prekrižal Paris Saint-Germain, ki pa je v precej večjo stisko postavil Barcelono. Resda je ob prodaji Neymarja ta zaslužila 222 milijonov evrov, a tržišče ne ponuja igralcev Brazilčevega kova. Za povrh so klubi, ki imajo v svojih vrstah Kataloncem zanimive igralce, začeli višati odkupne cene. Barcelona bo do konca prestopnega roka gotovo še okrepila svoje vrste, a izhodišče za novega trenerja Ernesta Valverdeja ni ravno hvaležno. Pričakovanja za trenerje Barcelone so - podobno kot pri Realu - vedno največja.

Sicer pa ima Valverde kar pisan trenerski življenjepis, v katerem je vodil tudi mestnega tekmeca Espanol, v dveh obdobjih pa je sedel na vroči klopi Olympiakosa, in okusil nič hladnejše baskovsko ozračje pri Athleticu iz Bilbaa. Eno od glavnih vprašanj je seveda, kdo bo nadomestil Neymarja v prej strah zbujajočem napadu z Luisom Suarezom in Lionelom Messijem, ki bo prav tako pod drobnogledom. Tudi Argentinec ima namreč podobno kot Ronaldo neizpolnjeno željo, povezano s svetovnim prvenstvom, potem ko je v reprezentančnem dresu na velikih tekmovanjih doživljal bridka razočaranja.

Real in Barcelona bosta pričakovano tudi v letošnji sezoni zasenčila preostanek ligaškega dogajanja v Španiji, kjer pa ne manjka vznemirljivih ekip in posameznikov. Zanimivo bo spremljati, kako se bo odrezal Atletico, ki je odprl novo klubsko poglavje s selitvijo na novi stadion. Prav Atletico je pod taktirko Diega Simeoneja edini klub, ki je od leta 2005 prekinil špansko vladavino Barcelone ali Reala. Pri tem ne gre spregledati, da madridski klub zaradi kazni mednarodne nogometne zveze na poletni tržnici ne sme kupovati, kar velja upoštevati tudi v kontekstu morebitnega prestopa Jana Oblaka.

Zato pa je bila toliko bolj dejavna Sevilla, ki ima v zadnjih letih status četrtega španskega kluba. V novo sezono jo bo popeljal novi trener. Argentinec Eduardo Berizzo, ki je plenil pozornost s Celto, bo nadomestil rojaka in novega reprezentančnega selektorja Jorgeja Sampaolija.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano