Rusov se ne bojijo

Točka ali zmaga proti favoritu? Zakaj pa ne. Mariborski nogometaši začenjajo drevi tretji skupinski pohod v ligi prvakov. V skupini E gostijo moskovski Spartak.

Marcos Tavares (v ospredju) bo s soigralci poskušal spisati še 
eno mariborsko zgodbo o uspehu v ligi prvakov. Foto: Gregor Krajnčič
Marcos Tavares (v ospredju) bo s soigralci poskušal spisati še eno mariborsko zgodbo o uspehu v ligi prvakov. Foto: Gregor Krajnčič

NOVA GORICA > Če bi se ozrli v preteklost, potem imajo slovenski državni prvaki kar nekaj razlogov za optimizem. Tako leta 1999 kot tudi leta 2014, ko so se Mariborčani prebili v elitno klubsko tekmovanje, so skupinski del odprli s pozitivnim izidom. Na prelomu tisočletja so v Kijevu z golom Anteja Šimundže premagali Dinamo, ki ga je tedaj že zapustil prvi zvezdnik Andrej Ševčenko. Pred tremi leti so s Šimundžo na trenerski klopi doma remizirali 1:1 proti lizbonskemu Sportingu. Izenačujoči gol je v sodnikovem podaljšku dosegel Luka Zahović, ki se je takrat na najlepši možni način predstavil slovenski in evropski sceni.

Tri leta pozneje v Mariboru ni več Šimundže, Zahović mlajši je poškodovan, a rdeča nit mariborske zgodbe o uspehu ostaja. Vleče jo športni direktor Zlatko Zahović v navezi s svojim soborcem še iz beograjskih igralskih dni Darkom Milaničem. Povezana je s tekmovalnostjo, pragmatičnostjo, samozavestjo in energijo Ljudskega vrta. Maribor je imel v preteklosti že močnejše zasedbe od sedanje, a daleč od tega, da bi se mu šibila kolena pred Spartakom. Tudi če so bili ruski prvaki pred žrebom uvrščeni v prvi boben, Mariborčani pa kot nogometni palčki v četrtega. Če se je pred tremi leti bodoči angleški prvak Chelsea z Josejem Mourinhom na klopi moral zadovoljiti z neodločenim izidom 1:1, potem je beseda strah odveč.

Drevišnji pari lige prvakov, skupina E - Maribor : Spartak, Liverpool : Sevilla; F - Šahtar : Napoli, Feyenoord : Manchester C.; G - Leipzig : Monaco, Porto : Bešiktaš; H - Tottenham : Borussia D., Real : Apoel.

Mariborčani so sicer pred letošnjo sezono pomladili ekipo, a glavne vloge vsaj v evropskih tekmovanjih še vedno pripadajo nogometašem neštetih bitk, vratarju Jasminu Handanoviću, izkušeni obrambni vrsti z Markom Šulerjem, Aleksandrom Rajčevićem, Mitjo Vilerjem in Martinom Milcem, v napadu pa je, kdo drugi kot zimzeleni kapetan Marcos Tavares. Pri drevišnjih tekmecih je še najpomembnejši podatek, da je trener Massimo Carrera, nekdanji pomočnik Antonia Conteja pri Juventusu, kar pod plaščem italijanske taktične prilagodljivosti pomeni nogometno zavzetost, moštveno pripadnost in zmagovalni duh. V ruskem prvenstvu Spartaku sicer nič ne kaže, da bi lahko ponovil lanski dosežek, ko je po 16 letih vrnil državni naslov v vitrine enega najbolj priljubljenih klubov v Rusiji. Po devetih krogih se nahaja v sredini lestvice 16-članskega prvenstva, devet točk za vodilnim Zenitom Mihe Mevlje. Prvo ime je nekdanji napadalec Milana Luiz Adriano, po učinkovitosti pred golom pa ga prekaša Nizozemec Quincy Promes.

Pravico bo delil nemški sodnik Deniz Aytekin, ki je prišel na naslovnice po letošnji povratni tekmi osmine finala lige prvakov, ko je Barcelona s 6:1 ugnala in izločila Paris Saint-Germain. ASO


Najbolj brano