S šestimi Primorkami

Slovenske odbojkarice čaka 22. avgusta na Nizozemskem začetek dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Nanj so se štiri tedne pripravljale v Draš centru v Mariboru. Ekipa, v kateri je šest Primork, bo danes popoldne že odpotovala na Nizozemsko.

Nekaj prostega časa za sprehod v bližini pripravljalne baze 
najdejo odbojkarice šele zvečer. Foto: Igor Mušič
Nekaj prostega časa za sprehod v bližini pripravljalne baze najdejo odbojkarice šele zvečer. Foto: Igor Mušič

MARIBOR > Slovenski selektor Alessandro Chiappini je ekipo, ki si je junija priborila dodatne kvalifikacije za morebitno prvo uvrstitev ženske članske odbojkarske reprezentance na svetovno prvenstvo, v mariborskem Draš centru zbral konec julija, kjer smo igralke in vodstvo pred dnevi obiskali.

V reprezentanco je selektor uvrstil pet Primork - organizatorki, Kanalki Evo Mori(Beziers) in Špelo Marušič (Gen- I Volley), Novogoričanki Majo Pahor (libero) in Tino Grudina (blokerka, obe Calcit) ter blokerko Saro Djukić (Gen-I Volley). Nad tem, da imajo dekleta med pripravami mir in vse, kar potrebujejo pri roki, skrbi vodja podpornega osebja reprezentance, Kanalka Ines Vidič.

Pred odhodom na dodatne kvalifikacije za SP so Slovenke odigrale prijateljsko tekmo z Belgijo, ki je zmagala s s 3:0 (19, 21, 21). Večji del tekme so igrale rezervistke, v statistiko pa so se vpisale tudi Primorke: Mori 6 točk, Djukić 2, Grudina 1, Pahor (libero, 1 napaka).

V športnem središču pod iztekom smučišča znamenite mariborske Zlate lisice odbojkaricam na poti od hotelskih sob do fitnesa in športne dvorane s tremi igrišči ni bilo treba stopiti na prosto, za nabiranje tekaških kilometrov v naravnem okolju pa so obronki Pohorja skoraj na hotelskem pragu.

Generalka za SP U-23

Slovenke bodo skušale vrhunske razmere za delo izkoristiti za presenečenje - za zgodovinski prvi preboj na člansko svetovno prvenstvo. Kakšne so videti velike ekipe, so se mlade Slovenke (pravzaprav je naša najmočnejša reprezentanca selekcija mlajših članic za SP do 23 let) lahko prepričale tudi v Mariboru, saj so tam sočasno trenirale reprezentance Rusije, Azerbajdžana in Belgije, konkurenco pa je popestrila ena izmed ameriških univerzitetnih ekip.

Dodatne kvalifikacije za SP se bodo začele 22. avgusta v Rotterdamu na Nizozemskem. Slovenke - sicer 16. na evropski lestvici - čaka izredno težko delo. Njihovi tekmeci so evropska podprvakinja Nizozemska, Belgija (6. na lestvici), Češka (11), Bolgarija (13) in Grčija (26).

Veliko breme rezultata bo na treh primorskih nosilkah igre, Maji Pahor, Tini Grudina in kapetanki Evi Mori. Največ mednarodnih izkušenj ima Eva, članica srebrne mladinske generacije z mladinskega EP 2014, ki pred kvalifikacijami razmišlja takole: “Skoraj dva meseca premora se poznata. V igri še lovimo pravi ritem, vendar je vsak dan bolje. Upam, da bomo na Nizozemskem že v pravi formi. Na člansko svetovno prvenstvo od tam vodi še drugo mesto, ki pa ga bo zelo težko osvojiti. Če izvzamemo Grkinje, bi vsaka naša zmaga pomenila presenečenje, vendar po dobrem prvem delu v kvalifikacijah verjamemo vase, predvsem pa bomo imele na Nizozemskem generalko za vrhunec sezone naše generacije - za svetovno prvenstvo mlajših članic, ki bo septembra v Ljubljani.”

Tina Grudina poudarja fizično plat priprav: “Trening tekme v Mariboru niso pokazale naše prave slike, ker smo bile utrujene po dveh tednih res napornih fizičnih priprav. So pa te nujne, da bomo z močjo in hitrostjo kos drugim ekipam, ki so vse višje od nas. Verjamem v našo sposobnost, da še nekajkrat presenetimo, saj vadimo kakovostno, s poškodbami ni težav, pa tudi vzdušje je dobro.”

K uspešnemu prvemu delu kvalifikacij je pripomogla tudi koristna menjava na blokerskem položaju Sara Djukić se veseli dobrih razmer za delo: “Hrana, namestitev in razmere za trening so vrhunski. Vse je izredno blizu. Zato ni potrebno posebej zgodaj vstajati, po večerji pa je dovolj časa za sprostitev in počitek. Ker sem že na spomladanskih pripravah spoznala selektorjev sistem in ker sem poleti obdelala njegov počitniški program kondicijske vadbe, me ni nič presenetilo in sem dobro pripravljena. Tudi z višjimi igralkami se lahko kosam.”

V drugačnem položaju je rezervna organizatorka igre Špela Marušič: “Na priprave sem prišla kot zadnja in sem imela na začetku kar tremo. Veliko je bilo novega, pa tudi obremenitve dvakrat treh ur na dan trdega treninga so naredile svoje, vendar sem se vključila v sistem. Le bolj utrujena sem od ostalih deklet.”

Dogodek leta

Za slovensko žensko odbojko bo dogodek leta sveseptembrsko svetovno prvenstvo mlajših članic. Z njim ima zadnje dni veliko dela Ines Vidič, ki je na OZS tudi projektni vodja prireditve. Bistvo priprav je strnila takole: “Smo že v zaključnem obdobju dogovorov s sponzorji, gostinci in upravitelji dvoran v Stožicah in Tivoliju. Navezani so stiki z vsemi ekipami. Brazilke pričakujemo že 1. septembra, naša dekleta bodo lahko z njimi trenirala. Štiri dni za tem so napovedane Japonke. Vse reprezentance bodo zbrane 7. ali 8. septembra. Tekme bodo vsak dan od 10. do 17. septembra. Za nemoten potek prvenstva bo skrbelo približno 60 prostovoljcev in skoraj vsa naša družina. Na pomoč mi bosta priskočila brat in sestra. Naj poudarim, da vstopnine ne bo, ker želimo popularizirati odbojko.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano