Še četrta domača zmaga z golom razlike

Nogometaši Gorice so se po porazu v Ljubljani in prvenstvenem premoru hitro vrnili na zmagovite tirnice. Z 2:1 so ugnali Celjane, ujeli Rudar na tretjem mestu lestvice in poskrbeli za lepo popotnico pred jutrišnjo prvo četrtfinalno tekmo pokala s Triglavom v Kranju.

Rifet Kapić je z lobom ukanil celjskega vratarja za prvi gol 
Gorice.  Foto: Jure Batagelj
Rifet Kapić je z lobom ukanil celjskega vratarja za prvi gol Gorice.  Foto: Jure Batagelj

NOVA GORICA > Tudi sobotni dvoboj, ki se je zaradi zastojev na cesti in kasnejšega prihoda Celjanov začel s polurnim zamikom, je postregel z že videnim scenarijem na domačih tekmah Gorice. Gostitelji praviloma trpijo, a če nasproti nimajo Olimpije ali Maribora, ki igrata svojo ligo, zmagujejo. Proti Celjanom so v športnem parku še četrtič dobili tekmo z golom razlike. Kaj lahko pa bi bilo tudi drugače. V prvem polčasu so namreč gostje nizali strele in kote, a brez pravega učinka. Pri zaključkih niso znali postaviti pike na i ali pa je imel prste vmes domači vratar Grega Sorčan.

Na drugi strani so bili domačini pri edini nevarni akciji v prvem polčasu kirurško natančni. Jaka Kolenc je z dolgo žogo pretental domačo obrambo, ki se ji je izza hrbta prikradel Rifet Kapić. Vezist iz Bosne in Hercegovine je akcijo zaključil v svojem značilnem slogu za goriško vodstvo po dobrih 20 minutah. Prej in potem je bil napadalni učinek gostiteljev zanemarljiv. Kopica ofenzivnih nogometašev na celjski polovici ni prišla do izraza oziroma se je bolj kot ne zapletala. Največja žrtev sistema je bil Andrija Filipović, ki je med odmorom ostal v slačilnici.

Gorica : Celje 2:1 (1:0)

Športni park, gledalcev 400, sodnik Perić (Kranj) 6,5. Strelci - 1:0 Kapić (21), 2:0 Nwabueze (66), 2:1 Džinić (76).

Gorica: Sorčan 7, Celcer 6, Lipušček 6, Kavčič 6,5, Curk 6,5, Žigon 6,5, Kolenc 7, Kapić 7, Osuji 6,5, Filipović 6 (od 46. Grudina 6,5), Nwabueze 7 (od 88. Gulič -). Trener: Miran Srebrnič.

Celje: Jurhar 6, Vidmajer 6, Kelhar 6 (od 82. Predragović -), Džinić 6,5, Brecl 6, Pišek 6, Žinko 6, Požeg Vancaš 6, Dangubić 6,5, Štraus 6 (od 58. Gatarić -, od 60. Križan 6), Lupeta 6,5. Trener: Dušan Kosič. Rumeni kartoni - Nwabueze, Grudina, Lipušček Žigon; Štraus, Žinko, Dangubić.

V igro je vstopil Rok Grudina in novogoriška igra je dobila bolj logične obrise. Zadihala sta predvsem Dejan Žigon in Osuji Amarachi, ki sta imela več prostora, tudi prispevek Kyriana Nwabuezeja pa ni bil več omejen na jalovo ruvanje z branilci gostov. Priznati gre, da Celjane, ki so s porazom v športnem parku prekinili septembrski niz remijev, tokrat ni spremljala sreča. Niti pri menjavah. Rezervist Nikola Gatarić je igral le pol minute preden je ob prvem stiku z žogo staknil hudo poškodbo. Pregled v šempetrski bolnišnici je pokazal, da je utrpel dvojni zlom roke.

Gostitelji so na drugi strani s pridom izkoriščali prostor, ki se jim je ponujal. Ko sta sobotni kapetan Žigon z asistenco in Nwabueze z natančnim zaključkom podvojila domače vodstvo, je kazalo, da sicer maloštevilne domače gledalce čaka brezskrbna končnica tekme, ki pa je postregla še z razburljive četrt ure. Upe Celjanov je po golu iz prekinitve obudil Elvedin Džinić, Sorčan pa je preprečil izenačenje Mitji Križanu. Novogoričani tako niso plačali davka na zamujene priložnosti v sklepnih minutah.

+ Lani jeseni so Novogoričani podobne tekme, kot je bila s Celjani, praviloma remizirali ali jih celo izgubljali, letos zmagujejo.

- Škoda slabšega prvenstvenega uvoda, v katerem so zabeležili tri zaporedne poraze.

“Tekmec je bil kompakten in zahteven, po prikazanem sodi v zgornji del lestvice. V prvem polčasu smo Celjanom pustili preveč prostora za podaje in poskuse proti vratom, pri katerih smo imeli tudi nekaj sreče. Ena poteza je bila dovolj, da smo tekmo obrnili v našo korist, drugi gol pa jih je presekal. Evropsko poletje je pustilo določene posledice. Bolj kot fizična je bila pri meni prisotna psihološka utrujenost, zato sva se s trenerjem dogovorila, da se vrnem postopoma, oziroma ko bom spet ujel pravi ritem na treningih. Samozavest je prišla ob pravem času, torej pred zgoščenim tekmovalnim koledarjem, v katerem nas čaka tudi mikaven pokalni izziv,” je povedal eden najboljših posameznikov na sobotni tekmi Jaka Kolenc.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano