Zmaga Slovenije

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je dobila prvo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo. V Stožicah je premagala Gruzijo s 3:0. Jutri ob 17.30 bo na vrsti Latvija.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je dobila prvo 
tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Foto: Igor Mušič
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je dobila prvo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA > Slovenci so v končnico vstopili z vodstvom 21:10. Povsem so gospodarili na servisu. Gruzijske napade je pričakal slovenski blok. V odločilnih trenutkih sta blokerja Sašo Štalekar in Jan Kozamernik zaključevala napadalne akcije pri mreži, zaključno žogo za zmago na tekmi in za izid 25:12 v tretjem nizu pa je realiziral Tonček Štern.

Po uvodni zmagi slovenskih odbojkarjev z Gruzijo smo pred mikrofon povabili dva bolj ali manj primorska akterja.

Na igrišču je to bil bloker Padove, Dolenjec Danijel Koncilja, ki je v Prvačini in Kanalu iz kadeta in mladinca zrasel v profesionalnega članskega odbojkarja. Povedal je tole:

“Zelo sem vesel, da sem začel otvoritveno tekmo. Na začetku smo nalogo vzeli malce na lahko, ker smo vedeli, da Gruzija nima uveljavljenih igralcev v tujih ligah. Po tem smo se tudi mi mlajši zbrali in dobro izkoristili priložnost, ki nam jo je selektor ponudil. Led smo prebili, treme ni več. Sledi Latvija, s katero nimam nobenih izkušenj, ampak o njej bomo razmišljali po prespani noči.”

Pomočnik selektorja, novogoriški trener Samo Miklavc je dogajanje po prvi slovenski tekmi strnil takole: “Zavedajoč se dejstva, da pet tekem v petih dneh s polno obremenitvijo isti igralci ne morejo zdržati, smo poskusili danes prihraniti energijo prve postave. Danes smo temeljito preizkusili rezerviste in dobili dobro sliko, na katere fante lahko najbolj računamo na težjih tekmah. Predvsem to velja za obračuna s Portugalsko in Belgijo. Prav med tema tekmecema se je danes na prvi tekmi videlo razmerje moči. Belgijci kakovostno močno odstopajo. Očitno je da nas najtežje na tem turnirju čaka v nedeljo, na zadnji tekmi, prav z Belgijci, s katerimi se bomo borili za zmago na turnirju - vsaj tako upam. Danes smo tudi vadili posamezne tehnične elemente, kot so udarjanje težkih žog v nasprotnikov blok, da izsilimo out. Trudili smo se tudi mirno pričakati v obrambi šibkejše napade, brez odvečnega skakanja in nato organizirati natančen protinapad. Vsekakor smo z Gruzijci pokazali fizično in tehnično premoč.”

IM


Najbolj brano