Slovenci izgubili proti Izraelcem

Slovenska košarkarska reprezentanca je pripravljalnem turnirju za evropsko prvenstvo v Tel Avivu izgubila z Izraelom, gostitelji so zmagali z 89:84 (29:23, 51:32, 71:57). Na drugi tekmi bo Slovenija v soboto ob 19.00 igrala Turčijo.

Slovenska košarkarska reprezentanca je pripravljalnem turnirju za evropsko prvenstvo v Tel Avivu izgubila z Izraelom, 
gostitelji so zmagali z 89:84 (29:23, 51:32, 71:57). Foto: Anze Malovrh/Sta
Slovenska košarkarska reprezentanca je pripravljalnem turnirju za evropsko prvenstvo v Tel Avivu izgubila z Izraelom, gostitelji so zmagali z 89:84 (29:23, 51:32, 71:57). Foto: Anze Malovrh/Sta

TEL AVIV > Slovenska reprezentanca je doživela drugi poraz v tem pripravljalnem obdobju. V Tel Avivu so morali izbranci Igorja Kokoškova priznati premoč domači reprezentanci, ki je vodila celotno tekmo. Slovenci so se v zadnjih minutah sicer povsem približali, vendar zmage Izraelcev niso ogrozili.

Kokoškov je na začetku na parket poslal peterko Goran Dragić, Luka Dončić, Klemen Prepelič, Edo Murić in Gašper Vidmar, ki je po minuti srečanja zaostajala s 6:0. Niz Izraelcev je po minuti odmora s košem prekinil Dragić, slika na igrišču pa se ni spremenila, domači so ostali v ospredju celotno prvo četrtino. Reprezentanca Izraela je bila v prvem delu tekme zelo razpoložena, v prvih desetih minutah je dosegla kar 29 točk.

"Nisem zadovoljen s tekmo. V prvem polčasu je igrala samo izraelska ekipa. Prišli smo psihično in fizično nepripravljeni. Tudi minute odmore niso prinesle želenega zaradi pomanjkanja koncentracije in energije. Izraelci so hitro ušli za 20 točk in celo tekmo vodili. Mi smo bili pa ves čas zadaj. Fantje so v drugem polčasu sicer igrali bolje. V prvem polčasu smo imeli 15 izgubljenih žogo, v drugem le tri. Na koncu smo prišli do štirih točk zaostanka, imeli še napad za znižanje, ampak se ni izšlo. Iz tega moramo kot ekipa nekaj povleči. Obramba mora biti primarna, glede na profil igralcev, ki jih imamo. V prvem polčasu nismo igrali obrambe, igrala je le ena ekipa, kot sem že rekel. V tem pogledu moramo igrati bolje. V drugem polčasu smo reagirali, ampak prepozno. Jutri nas čaka Turčija, ki je še močnejša ekipa. Upam, da bomo boljši," je po tekmi povedal Kokoškov.

Nizka postava Izraelcev (na položaju centra je igral Richard Howell, ki v višino meri 203 centimetre) je Slovencem težave povzročala tudi v drugi četrtini. Selektor Kokoškov ni našel razpoložene peterke, medtem ko so Izraelci zadevali kot za stavo. Prednost je v 15. minuti narasla na 18 točk (45:27). V prvih dvajsetih minutah so domači košarkarji od 21 metov za dve točki zgrešili zgolj štiri. Izraelci so vodili že za 22 točk, do odmora pa so Slovenci, ki so v prvem delu izgubili kar 15 žog, prednost domačih znižali na 19 točk.

Tudi tretji del dvoboja so Izraelci začeli v slogu prvega polčasa, trojko je zadel Shawn Dawson. Štiri minute pred koncem tretjega dela tekme je dve zaporedni trojki zadel Dončić, pred zadnjimi desetimi minutami pa je bil zaostanek Slovencev 14 točk.

V zadnjih desetih minutah so slovenski košarkarji začeli lov na reprezentanco Izraela. Štiri minute pred koncem je bila po trojki Luke Dončića (dosegel jih je pet) razlika po dolgem času enomestna. Z delnim izidom 16:2 so Slovenci prišli nato le na štiri točke minusa, tako da je bila tekma nekaj minut pred koncem povsem odprta. Domači košarkarji pa so nato dosegli štiri zaporedne točke in odločili dvoboj v svoj prid.

Najboljši strelec v dresu Slovenije je bil spet Luka Dončić, ki je ob šestih skokih dosegel 24 točk, poleg 18-letnika pa so se izkazali tudi Dragić (16 točk, 5 asistenc), Randolph (16 točk, 6 skokov) in Vidmar (15 točk, 7 skokov). Pri Izraelcih, ki so iz igre metali 53-odstotno, je bil najučinkovitejši kapetan Omri Casspi, ki se je zaustavil pri 23 točkah.

Turnir v Izraelu je sicer predzadnji test za slovenske igralce, ki bodo 24. avgusta v Stožicah igrali še prijateljsko tekmo s Hrvaško. Slovenija bo na evropskem prvenstvu nastopila v skupini s Poljsko, Finsko, Grčijo, Islandijo in Francijo.

* Izrael: Howell 16, Dowson 8, Mekel 9 (3:3), Eliyahu 11 (1:2), Casspi 23 (2:2), Pnini 7 (2:2), Halperin 2, Blayzer 7 (2:2), Zalmanson 2, Ohayon 4 (2:2), Timor.

* Slovenija: Randolph 16 (5:6), Rebec, Dragić 17, Nikolić 3 (3:5), Prepelič, Murić 1 (1:2), Blažič 6, Kosi, Lapornik, Vidmar 15 (3:8), Dimec 2, Dončić 24 (1:2).

* Prosti meti: Izrael 12:13, Slovenija 13:23.

* Met za tri točke: Izrael 7:18 (Casspi 3, Dowson 2, Pnini, Blayzer), Slovenija 7:28 (Dončić 5, Randolph, Dragić).

* Skoki: Izrael 33 (24 + 9), Slovenija 31 (18 + 13).

* Osebne napake: Izrael 25, Slovenija 17.

* Pet osebnih: Howell.

STA


Najbolj brano