Špance čakajo brez evforije

Verjetno niti slabšim športnim poznavalcem ni treba posebej poudarjati, da je Španija košarkarska velesila zadnjega obdobja. Veliko pove podatek, da je na zadnjih desetih velikih tekmovanjih le dvakrat ostala brez odličja.

Španci imajo kakovostno in izkušeno ekipo, ki je prišla po 
zlato. Foto: Fiba
Španci imajo kakovostno in izkušeno ekipo, ki je prišla po zlato. Foto: Fiba

CARIGRAD > Aktualni evropski prvak iz Francije 2015 je tudi oslabljen, ima pa močno bratsko navezo, saj sta pod košema znova združila moči brata Pau (37 let) in Marc Gasol (32), oba pa dopolnjuje racionalni branilec Sergio Rodriguez. Pau je v Franciji igral turnir življenja in imel največje zasluge, da je Španija znova stopila na sam evropski košarkarski olimp, tokrat pa je po sili razmer prišla v vlogi prvega favorita za zlato, saj so vse ekipe močno oslabljene. Težave niso obšle niti Španije, ki je med pripravami ostala brez svojega prvega branilca Sergia Lulla, edinega igralca Reala, ki bi letos igral za furio. V tem je Slovenija že zmagovalec, saj ima v svojih vrstah dva člana kraljevskega kluba, a tu se virtualna prednost konča. V praksi si bosta drevi ob 20.30 v boju za finale EP stali nasproti dve edini neporaženi reprezentanci, ki sta se v Turčijo še neporaženi prebili iz skupinskega dela tekmovanja.

“ Slovenija ni samo Goran Dragić in Luka Dončić, še posebej me skrbita dva igralca - Anthony Randolph, ki ga vsi zelo dobro poznamo, in Klemen Prepelič, ki mu napovedujem zelo lepo prihodnost. To je tip igralca, ki jih trenerji obožujemo, pride s klopi in ima izjemen učinek od prodorov do metov z razdalje. Nepoznavalci košarke Sloveniji ne pripisujejo veliko možnosti. Kdor se spozna na košarko, pa ve, kako nevarna je,” je včeraj razpredal selektor Sergio Scariolo, ki ga skrbi izrazito napadalno usmerjena igra Slovenije, ki v povprečju presega 90 točk.

V polfinalu tudi Rusi

V prvi tekmi drugega četrtfinalnega dne je včeraj Rusija s 74:69 premagala Grčijo in se bo jutri pomerila s Srbijo, ki je sinoči zanesljivo premagala Italijo s 83:67.

“Besede medalja praktično nismo omenili. Držimo se načela, da gremo tekmo po tekmo, ko bomo preskočili naslednjo oviro, pa se bomo verjetno pogovarjali,” je včeraj v reprezentančnem hotelu razmišljal Vlatko Čančar. Edo Murić pa je včeraj postal član evroligaša Anadolu Efes iz Carigrada. “Ko smo se zbudili, sem fantom rekel, sploh ne čutim nič posebnega. Kot da ne bi bili v polfinalu. Občutki so tudi pri njih isti. Zavedamo se, da nismo še nič naredili, da nas čakata še dve tekmi. Nobene evforije ni. Vsi komaj čakamo naslednjo tekmo.”

Španija kljub morda manj zvenečim imenom premore kar sedem igralcev, ki si kruh služijo v ligi NBA: “Njena igra nam bolj ustreza kot latvijska oziroma Špancem ne ustreza naša igra, hitrost, agresivnost v obrambi, dinamičen napad. Je pa res, da imajo vsa igralna mesta odlično pokrita,” pravi pomočnik selektorja Jaka Lakovič, ki je s Španci že bil težke boje v reprezentanci, pozna jih s klubskih tekmovanj, v Španiji tudi gradi trenersko kariero. Tekma veliko prinaša: zmagovalec bo že imel medaljo v žepu.

Rok Maver, poročevalec


Najbolj brano