Šport in šola z roko v roki

Med maturanti, ki so se lahko veselili ob zadnji objavi rezultatov splošne mature, je bil tudi Erik Paulin s športnega oddelka koprske gimnazije. Kot eden šestih zlatih maturantov na šoli je kot vrhunski športnik lahko še posebej ponosen.

Erik Paulin Foto: Barbara Dobrila
Erik Paulin Foto: Barbara Dobrila

IZOLA > Erik Paulin trenira namizni tenis v NTK Arrigoni že od šestega leta. Je večkratni kadetski in mladinski reprezentant, sedaj prestopa med člane. Od 15. leta je stalni član mladih državnih reprezentanc, ponaša se tudi z dvema moštvenima kolajnama z evropskega prvenstva. Tudi poletje po maturi preživlja v stari telovadnici Arrigoni, kjer sicer domuje skromni namiznoteniški klub. Tudi vodilni iz kluba so zelo ponosni na njegove dosežke.

“Erik dokazuje, da gresta lahko šport in šola skupaj z roko v roki. Verjamem, da tudi športna kultura vpliva na šolske rezultate,” pravi predsednik NTK Arrigoni Igor Novel. “Po pridnosti in nadarjenosti za šport Erik izstopa iz povprečja. Takih igralcev smo trenerji zelo veseli. Močna karakterna odlika pri njem je vztrajnost. Kaj si mlad športnik sploh lahko želi več, kot da je hkrati nosilec medalje z evropskega prvenstva in zlati maturant,” pa je dodal trener Saš Lasan.

“Ni pa moje športno udejstvovanje omejeno samo na namizni tenis, s prijatelji se rad pomerim tudi v drugih športih.”

Ob tej življenjski prelomnici in načrtih za prihodnost smo Eriku Paulinu zastavili nekaj vprašanj.

> Kako ste sprejeli novico, da ste zlati maturant?

“Vesel sem bil, takšnega uspeha vendarle nisem pričakoval. Ko sem na spletni strani državnega izpitnega centra videl svoj rezultat - 30 točk, sem najprej pomislil, da bo ta najbrž zadoščal za vpis na medicinsko fakulteto. Šele kasneje, ko sem se pogovarjal s sošolci, so mi povedali, da sem zlati maturant. Nato pa sem dobil še povabilo iz šole na sprejem zlatih maturantov. Imam veliko srečo, da me v družini vedno podpirajo na vseh področjih. Z mojimi smo si zelo blizu. Ob objavi rezultatov mature so bili vsi veseli, še posebej mama, dedek, botra in številni prijatelji.”

> Že vrsto let ste uspešen športnik. Kaj vam pomeni šport?

“Pogosto se spomnim misli profesorja Alda Parovela s koprske gimnazije, ki nam je nekoč rekel: 'Šport je plemenit, športnik pa oseba, ki stremi k nekemu idealu.' Šport pa je zame tudi povsem preprosta stvar, pomeni mi sprostitev in zabavo. Ni pa moje športno udejstvovanje omejeno samo na namizni tenis, s prijatelji se rad pomerim tudi v drugih športih. Drugače pa prek medijev še najbolj spremljam nogomet, navijam za Fiorentino. Prav nič iz sveta nogometa mi ne uide.”

> Vsekakor uspešna športna kariera in šolanje na gimnaziji zahtevata veliko časa in truda. Kako ste usklajevali šport in šolske obveznosti?

“Z dobro organizacijo in samodisciplino. Šola in šport gresta lahko vedno skupaj. Ne vem pa, koliko časa bom v prihodnje še lahko namenil športu, saj zdaj prihaja čas za druge prioritete. Kolikor bo mogoče, bom še treniral.”

> Kje se v življenju vidite čez deset let?

“Nimam nekih posebnih vizij, tako sem funkcioniral ves čas šolanja. Najprej me čaka študij na medicinski fakulteti v Ljubljani, potem pa bom že videl, kako naprej. Sicer sem v življenju vedno delal korak za korakom, ničesar nisem prehiteval.

BARBARA DOBRILA


Najbolj brano