Sprehod po bojišču prve svetovne vojne

V dneh, ko obeležujemo 100 let od preboja soške fronte, velja obiskati muzej na prostem Mrzli vrh. Mrzli vrh je znano bojišče prve svetovne vojne. Ostaline avstro-ogrske in italijanske prve obrambne črte na Mrzlem vrhu povezuje krožna pot, ki poteka mimo dveh še živih planin, Pretovč in Lapoč. Muzej na prostem je del Poti miru, ki povezuje ostaline 1. svetovne vojne.



V muzeju na prostem Mrzli vrh si lahko ogledamo številne kaverne, jarke, obrambne položaje 
in druge pomnike prve svetovne vojne. Foto: Fundacija Poti Miru V Posočju
V muzeju na prostem Mrzli vrh si lahko ogledamo številne kaverne, jarke, obrambne položaje in druge pomnike prve svetovne vojne. Foto: Fundacija Poti Miru V Posočju

MRZLI VRH > Nad dolino Soče, na njenem levem bregu blizu Tolmina, se dviga strmo pobočje Mrzlega vrha (1359 m). V prvi svetovni vojni je pomenil eno ključnih točk v avstro-ogrski obrambi tolminskega mostišča. Greben Mrzlega vrha je na gosto prepreden s številnimi jarki in kavernami obeh vojskujočih se strani. Pod vrhom hriba je na severovzhodnem pobočju avstro-ogrska vojska izkopala razsežne kaverne. V eni izmed njih so leta 1917 madžarski vojaki postavili betonski oltar. Pod vrhom Mrzlega vrha je obnovljen spomenik na nekdanjem avstro-ogrskem vojaškem pokopališču.

Do muzeja na prostem Mrzli vrh je moč priti iz več smeri. Najlažji dostop je iz vasi Krn, ki leži na nadmorski višini 870 metrov, lahko pa se nanj povzpnemo tudi iz vasi Zatolmin (258 m). Pot se iz vasi Krn se ujema z evropsko pešpotjo E7 in se zlagoma vzpenja do planine Pretovč (1142 m). Do tja je približno ura in pol hoje. Pri planini se začne urejena krožna pot po muzeju na prostem. Najvišja točka muzeja leži na nadmorski višini 1359 metrov. Z vrha, na katerem stoji križ in ob katerem se nahaja vpisna skrinjica, se nam odpre lep razgled na Krnsko skupino, vrhove nad dolino reke Tolminke, Cerkljansko in Idrijsko hribovje, Trnovski gozd, del doline reke Soče ter kolovrat in Matajur. Trajanje izleta: iz vasi Krn je od pet do šest ur hoje, iz Zatolmina pa kakšno uro več.

Z Mrzlega vrha sicer vodijo planinske poti mimo opuščenih in še aktivnih planin proti Krnu, Rdečemu robu in prek Bogatinskega sedla do Komne. PV


Najbolj brano