Stara dama pred novimi izzivi

Nogometna tržnica je v teh dneh na Apeninskem polotoku v polnem zamahu, česar pa smo sredi avgusta že vajeni. Neobičajno je, da to poletje prestopna vročica sovpada tudi z začetkom italijanske serie A, kjer bo uvodni krog na sporedu že ta vikend.

Valter Birsa bo tudi v novi sezoni pomemben adut Chieva.
Valter Birsa bo tudi v novi sezoni pomemben adut Chieva. 

NOVA GORICA > V italijanskem nogometu so nekatere stvari svete. Med njimi je tudi tekmovalni koledar, za katerega obstaja stroga ločnica. Žoga tako miruje v času božično-novoletnih praznikov in v dolgem poletnem premoru ob koncu stare in pred začetkom nove sezone. Tako smo vajeni, da zelenice v serie A oživijo zadnji vikend avgusta oziroma prvi septembrski konec tedna. Letos so naši zahodni sosedje pohiteli. Predčasnemu začetku botrujejo sodobne nogometne smernice, pa tudi objektivne okoliščine.

Italijansko reprezentanco namreč 2. septembra čaka odločilna tekma za prvo mesto v skupinskem delu kvalifikacij za svetovno prvenstvo proti Španiji v Madridu. Italijanski selektor Giampiero Ventura je že spomladi izrazil željo, da bi koledar prilagodili njegovim izbrancem, ki bi tako imeli nekaj uradnih tekem v nogah. V krovni organizaciji so mu šli naproti, jutri se torej v Italiji začenja nogometni ples. Odprl ga bo Juventus. Šestkratni zaporedni prvaki bodo gostili Cagliari. Stara dama je tudi letos izgubila (vsaj) enega od igralsko in osebnostno pomembnih členov, kar naj bi jo oslabilo. Predlani je ostala brez Andree Pirla, Artura Vidala in Carlosa Teveza, lani sta odšla Paul Pogba in Alvaro Morata, po zaključku pretekle sezone pa ob Daniju Alvesu tudi Leonardo Bonucci. Razlika je v tem, da so v prejšnjih letih vidni Juventusovi aduti nogometno pot nadaljevali v tujini, eden najboljših branilcev na svetu pa je okrepil vrste Milana.

Izračuni Stare dame

Juventus (za zdaj) ni opravil zvenečih in dragih nakupov, kot je bil lanski Gonzala Higuaina, za katerega je Napoliju odštel 90 milijonov evrov. Prestopno dejavnost narekuje ekonomska logika. S prodajo Pogbaja so zaslužili 105 milijonov, prestop Bonuccija pa je v klubske blagajne letos prinesel 40 milijonov. So pa pri stari dami načrtno šli v širitev obstoječega kadra, da bodo imeli na vsakem igralnem mestu ustrezno alternativo. Finale lige prvakov z Realom je bil poučen. Prihoda Douglasa Coste in zlasti Blaisa Matouidija sta že bila koraka v tej smeri. Zvezna vrsta naj bi s francoskim reprezentantom pridobila nekaj “pljučnih zmogljivosti” in sposobnost pokrivanja prostora in tekmecev na obeh straneh igrišča. V klubu razmišljajo tudi o (vratarski) prihodnosti. Ob morebitni upokojitvi Gianluigija Buffona so pripeljali Wojciecha Szczesnyja, ki je kot posojen član Arsenala nazadnje branil pri Romi.

Rimljani v prestopnem roku niso bili pretirano dejavni. Še bolj zadržani pa so bili pri drugem najbližjem zasledovalcu Juventusa. Napoli jutri za uvod čaka gostovanje pri novincu lepe nogometne preteklosti Veroni, kjer je poleti dvigoval temperaturo Antonio Cassano. Neapeljčani so se držali vodila, da se dobrih stvari ne menja. Že v pretekli sezoni je bilo zasedbo Maurizia Sarrija spremljati pravi užitek. Če bo ekipa še izpopolnila nekatere avtomatizme v igri in se ognila poškodbam glavnih adutov, potem bo spektakel z Drijsom Mertensom, Lorenzom Insigniem, Marekom Hamšikom in soigralci zagotovljen. Pri Romi se zdi, da se je čas ustavil, ko se je dokončno upokojil Francesco Totti. Brez kapetana nič več ne bo tako, kot je bilo, verjetno razmišljajo v čustvenem Rimu. Vsaj v tistem delu italijanske prestolnice, kjer ne stiskajo pesti za Lazio, ki je vknjižil prvo lovoriko nove sezone - italijanski super pokal.

Kapetana ni več

Resda je imel Totti že v zadnji sezoni na igrišču obrobno vlogo, a njegov vpliv na dogajanje v klubu in okoli njega ter na navijaške mase je neizmerljiv. Neznank pa je pri Romi še precej. Ena je povezana z novim trenerjem. Eusebio di Francesco je bil na prelomu tisočletja nogometaš Rome, v večno mesto pa se vrača, potem ko je pri Sassuolu v preteklih petih letih spisal uspešno zgodbo. V nedeljo ga na olimpijskem stadionu že čaka pravi test. V Rim prihaja najprijetnejše presenečenje zadnjega prvenstva. Atalanta, kjer se je Jasminu Kurtiću poleti priključil tudi Josip Iličić, je bila v pretekli sezoni četrta. Bergamo, ki je dejansko predmestje lombardijske prestolnice, je na italijanskem nogometnem zemljevidu tako prehitel bogata Milan in Inter.

Letos naj bi milanska kluba, ki ju poganja kitajski kapital, vendarle naredila odločnejši korak proti vrhu italijanskega nogometa. Na poletni tržnici sta bila zelo dejavna, za ocene pa velja počakati. Samirja Handanovića bo z Interjem, ki so ga v pretekli sezoni spremljale tudi številne trenerske rošade, vodil Luciano Spalletti. Na San Siro pa v nedeljo prihaja nekdanji trener Stefano Pioli s Fiorentino, ki je prav tako preživljala turbulentno poletje v igralski in lastniški strukturi. Milan bo v ponedeljek gostoval pri Crotoneju. Klub iz Kalabrije, kamor je pozimi iz Gorice prestopil Andrej Kotnik, je lani čudežno obstal v ligi, letos bo podoben podvig poskušal uprizoriti novinec Benevento, kjer brani Vid Belec.

Nam najbližji prvoligaš ostaja Udinese. Videm bo v nedeljo gostil Chievo z Boštjanom Cesarjem in Šempetrcem Valterjem Birso, kar je še razlog več za obisk s te strani meje, Morda tudi na reprezentančni ravni. Slovenski selektor Srečko Katanec bo v kratkem objavil reprezentančni seznam nogometašev za kvalifikacijski tekmi s Slovaško in Litvo. Birsa, za katerega je predsednik Chieva ob povpraševanju Udineseja malo za šalo malo zares izobesil odškodninski zahtevek z desetimi milijoni evrov, pa bo predvidoma eden glavnih adutov.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano