Ilka Štuhec druga, Maruša Ferk peta

Najboljša slovenska alpska smučarka v tej sezoni Ilka Štuhec je z uvrstitvami na zmagovalni oder nadaljevala tudi v švicarski Crans Montani. Štuhčeva je drugo alpsko kombinacijo za svetovni pokal končala na drugem mestu in se še sedmič v tej sezoni svetovnega pokala zavihtela na zmagovalni oder. Zmagala je Italijanka Federica Brignonbe.

Ilka Štuhec Foto: STA
Ilka Štuhec Foto: STA

CRANS MONTANA > Crans Montana je gostila odpadlo tekmo iz Altenmarkta-Zauchenseeja. Tudi ta preizkušnja je bila pred tem, da bi jo odpovedali.

Druga od treh kombinacij v sezoni, prvo v Val d'Iseru je dobila Ilka Štuhec, bi se morala začeti ob 10.30 s superveleslalomom, a je bila po treh odstopih prekinjena in prestavljena na 11.30 uro. Tekmo je odprla Mariborčanka, ki je kmalu po startu odstopila, potem ko je na skoku poletela v napačno smer in zgrešila vratca.

Po odstopu in poškodbi Švicarke Denise Feierabend, ki se je na progo podala za Francozinjo Tesso Worley, se je sestala tekmovalna komisija, tekmo zaradi nevarnosti prekinila in start prestavila na nižje mesto. Štuhčeva in Worleyeja sta dobili novo priložnost, nesrečna Švicarka, ki so jo v cilju proge Mont Lachaux odpeljali na akiju, ne. Nastopu se je v drugem terminu zaradi slabih razmer in dogajanja na progi odpovedalo kar nekaj smučark, med drugim celotna ameriška reprezentanca.

Prva ameriška zvezdnica Lindsey Vonn je tako tvitnila: “No, to pa je dovolj. Danes ne bom tekmovala. Ni varno. Prosim @fisalpine nehajte s tem.” Za odpoved tekmi sta se odločili tudi njeni moštveni kolegici Laurenne Ross in Mikaela Shiffrin, vodilna smučarka v seštevku zime. “Nisem nastopila, ker po mojem niso bili izpolnjeni osnovni varnostni pogoji za izvedbo tekme. To ni prav nič povezano z mojo željo, da bi se pomerila z moškimi. Varnost bi morali biti na prvem mestu,” je še povedala Vonnova.

Kljub pomislekom so tekmovanje izpeljali. Federica Brignone je prišla do četrte zmage, Štuhčeva je bila druga, Avstrijska Michaela Kirchgasser tretja, svetovna prvakinja v disciplini Švicarka Wendy Holdener četrta, druga slovenska predstavnica na tekmi Maruša Ferk pa peta.

Štuhčeva je z današnjo uvrstitvijo zelo zadovoljna. Da ji po začetnem šoku ni bilo lahko, je priznala tudi sama: “Zelo sem se prestrašila, ampak se je dobro izteklo in ni bilo hujšega. Potem sem razmišljala, da če bo karkoli narobe, ne bom peljala in ne bom borbala za vsako silo. Potem je bilo okej in sem odpeljala do cilja.” V zvezi z možnostjo, da tako kot Američanke ne bi nastopila, pa je dejala: “Vedela sem, da lahko to naredim, da ne bo čisto nič narobe. Kar so one naredile, se mi zdi res super, da če se niso počutile, da so imele toliko 'jajc', da so rekle, da ne bodo startale. Nisem razmišljala o prejšnjih nastopih. Vedela sem, da je proga strma, da je zahtevna in da se ne smem zaganjati v prazno, zato sem malo bolj z glavo odpeljala. Ko sem nekje od polovice dobila ritem, pa je malo bolj steklo.”

Štuhčeva je na kombinaciji na SP v St. Moritzu odstopila na slalomski progi, potem ko je bila druga na kombinacijskem smuku. Tokrat se takšen scenarij ni uresničil.

Tudi Ferkovi se je po tekmi smejalo: “Končno tudi slalom po vseh teh udarcih ni bil slab. Superveleslalom pa sploh. Dokler nisem prišla v cilj, nisem mogla vedeti, ali grem dobro ali slabo. Tudi vse ostale tekmovalke so tako dejale. Na neki način me je kar malo presenetilo. Na ogledu so vrgli sol in je začuda dovolj dobro prijelo. Podlaga je na splošno zelo mehka, sneg je mrtev.”

Štuhčeva je z drugim mestom obdržala majico vodilne v posebnem seštevku alpske kombinacije. V Crans Montani bodo v soboto izpeljali superveleslalom, v nedeljo pa bo na sporedu še ena kombinacija, zadnja v tej sezoni, ki bo ponudila tudi odgovor o novi lastnici malega kristalnega globusa. Štuhčevi, ki ima 40 točk prednosti pred prvo izzivalko Brignonejevo, se nasmiha prva zmaga v seštevku sezone v eni od disciplin.

STA


Najbolj brano